Photo by Soroush Karimi on Unsplash
Photo by Soroush Karimi on Unsplash

Ποιά πόλη είναι ο κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως, μεταξύ 100 | Στην 26η θέση η Αθήνα

ΜΕΛΕΤΕΣ

Το Παρίσι κατέχει την πρώτη θέση στον δείκτη “Top 100 City Destinations”, τη λευκή βίβλο του Euromonitor International, που κατατάσσει τους προορισμούς πόλεων με βάση τις τουριστικές επιδόσεις, τις υποδομές, την τουριστική πολιτική και μια σειρά ακόμη παραγόντων, ενώ η “Πόλη του Φωτός” κατέχει τα “ηνία” και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κατάταξη. Στην παγκόσμια κατάταξη, στις πρώτες 30 θέσεις συναντάται η Αθήνα

Το Παρίσι έχει την υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά τις τουριστικές επιδόσεις, παγκοσμίως, και τη δεύτερη υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά την τουριστική πολιτική και τις υποδομές παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 26 θέση τους “Top 100 City Destinations”, πάνω από τη Βενετία, το Λας Βέγκας, τις Βρυξέλλες και μια σειρά ακόμη πόλεις.

Οι επιδόσεις της πόλης ενισχύθηκαν από τους Αμερικανούς και Ασιάτες τουρίστες που επέστρεψαν στο Παρίσι. Ωστόσο, η πόλη εξακολουθεί να αναμένει την επιστροφή των Βρετανών τουριστών, μιας από τις κύριες αγορές προέλευσης. Η πόλη βρίσκεται στο τελευταίο τεταρτημόριο όσον αφορά την Υγεία και την Ασφάλεια, παρά τις αυξημένες προσπάθειες για την ενίσχυση των ποσοστών εμβολιασμού σε έναν πληθυσμό που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Στη δεύτερη θέση του δείκτη των 100 κορυφαίων προορισμών πόλεων συναντάται το Ντουμπάι, το οποίο κατείχε την πρώτη θέση παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2020. Η πόλη είναι ανοικτή στους διεθνείς τουρίστες από τον Ιούλιο του 2020 και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να υποστηρίξει τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα ήταν καθοριστικής σημασίας. Το Ντουμπάι είναι η μόνη πόλη μεταξύ των αναδυόμενων πόλεων, που περιλαμβάνεται στην πρώτη 10άδα.

Το Ντουμπάι κατέχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων στον δείκτη. Η διαδικασία εμβολιασμού είναι εύκολη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας ισχύουν σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα τουριστικά σημεία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη των μεταξύ των διεθνών και εγχώριων τουριστών στην πόλη.

Οι γερμανικές πόλεις σημείωσαν θετικά βήματα ανάμεσα στις 10 κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως το 2021. Το Βερολίνο ανέβηκε δύο θέσεις κατά τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας στην έκτη θέση, και το Μόναχο βελτιώθηκε κατά εννέα θέσεις για να εισέλθει στην πρώτη 10άδα της κατάταξης.

Ενώ οι επιδόσεις των πόλεων αυτών είναι σχετικά σταθερές σε όλους τους πυλώνες, οι βελτιώσεις στις κατατάξεις οφείλονται στις ισχυρές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής πολιτικής και ελκυστικότητας.

Οι ισπανικές πόλεις κατέχουν, επίσης, περίοπτη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων. Η Βαρκελώνη ανέβηκε στην κατάταξη κατά έξι θέσεις, στη 10η θέση, και η Μαδρίτη κατατάσσεται στην τέταρτη θέση. Η Μαδρίτη κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα και στην τρίτη όσον αφορά την τουριστική πολιτική και την ελκυστικότητα.

“Πρώτο των πρώτων” και στην Ευρώπη το Παρίσι

Το Παρίσι κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία όσον αφορά τις τουριστικές επιδόσεις και την υψηλότερη όσον αφορά την τουριστική πολιτική και ελκυστικότητα.

Η πόλη άνοιξε τα σύνορά της στους διεθνείς τουρίστες τον Ιούνιο του 2021 και αφαίρεσε την απαίτηση για τεστ PCR, για τους εμβολιασμένους τουρίστες, από την Ευρώπη. Επωφελήθηκε, επίσης, από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε κλειστό για τους επισκέπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το Άμστερνταμ ακολουθεί στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τις οικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις, ενώ καταλαμβάνει και την έκτη θέση παγκοσμίως. Η θετική δυναμική του οφείλεται στα βελτιωμένα ποσοστά ανεργίας και στα διαθέσιμα εισοδήματα, καθώς και στην αύξηση του πληθυσμού. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν για τους τουρίστες που επιστρέφουν στο Άμστερνταμ, με την πόλη να συνεχίζει να βελτιώνει την κατάταξή της σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί Μαδρίτη και στην τέταρτη η Ρώμη, ενώ η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το Βερολίνο.

Τέσσερις από τις πέντε ιταλικές πόλεις του δείκτη βελτίωσαν την κατάταξή τους κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της βελτίωσης στους τομείς της υγείας και ασφάλειας και της τουριστικής πολιτικής και ελκυστικότητας. Τα επίπεδα εμβολιασμού βελτιώθηκαν κατά πάνω από 71% στην Ιταλία. Η Ρώμη δεν έχει βελτιώσει ακόμη την κατάταξή της λόγω του έντονου αντίκτυπου του Covid-19 στoυς δείκτες της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις τουριστικές επιδόσεις .

Οι νησιωτικοί προορισμοί απέκτησαν δημοτικότητα το 2021, λόγω της έλλειψης τουριστικού πλήθους και των χαμηλότερων κινδύνων από ιούς. Αυτό ωφέλησε ιδιαίτερα προορισμούς όπως η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η οποία βελτιώθηκε κατά 19 θέσεις. Το νησί είναι δημοφιλής προορισμός για αθλητικό τουρισμό, όπως ποδηλασία, πεζοπορία, γκολφ, ιστιοπλοΐα και παρατήρηση πουλιών. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες προγραμματίζουν απευθείας πτήσεις προς το ισπανικό νησί, καθώς αυξάνεται η ανεκπλήρωτη ζήτηση και αίρονται οι περιορισμοί για τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη. Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πόλεων που εμφανίζονται σε υψηλές θέσεις, σε διάφορους πυλώνες, ιδίως στην τουριστική πολιτική και ελκυστικότητα, στις τουριστικές υποδομές και στις βιωσιμότητα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *