money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέχρι το Πάσχα θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από: Μαίρη Φώτη
Σε τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία τους και μέχρι τις 16 Απριλίου, έναν μήνα σχεδόν νωρίτερα από πέρυσι, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις θα είναι ανοικτές.

Ήδη μετά από το Πάσχα, που είναι στις 16 Απριλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα είναι σε πλήρη λειτουργία για την υποδοχή των επισκεπτών με τους ρυθμούς αφίξεων να παραπέμπουν σε επίπεδα καλοκαιρινής περιόδου.

Θολή εικόνα για τις κενές θέσεις

Επί του παρόντος ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις κενές θέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και κατά πόσον απέδωσε η συνεργασία της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Εργατικού Κέντρου για την προσέλκυση εργαζομένων από άλλα μέρη της Ελλάδας, διοργανώνοντας τις λεγόμενες «Ημέρες Εργασίας». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπήρχε ανταπόκριση από ενδιαφερόμενους για να εργαστούν στα ξενοδοχεία της Ρόδου, αλλά ωστόσο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου η κατάσταση δεν πρόκειται να είναι αισθητά διαφοροποιημένη σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά στις κενές θέσεις, έπειτα και από τις εξελίξεις με το «φρένο» στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας.

Έκαναν την εμφάνισή τους και στη Ρόδο οι καμαριέρηδες

Στη Ρόδος φέτος, ξεκίνησαν οι προσλήψεις καμαριέρηδων σε ξενοδοχεία του νησιού και μπορεί ακόμα η εμφάνιση ανδρών σε ένα παραδοσιακά γυναικείο επάγγελμα να είναι η εξαίρεση του κανόνα, εκτιμάται ωστόσο ότι στα επόμενα χρόνια θα κερδίσει έδαφος αυτή η επιλογή προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στον συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων.

Ο καμαριέρης προτάθηκε ως λύση και στη Ρόδο, όπως και στην Κρήτη, προκειμένου να αποφευχθούν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας στις καμαριέρες οι οποίες κατά την περσινή περίοδο χρειάστηκε να υπερβάλλουν εαυτόν για να καλυφθούν οι ανάγκες. σε κάποιες ειδικότητες όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, κηπουροί κ.ά.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», ήδη ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων έχουν στραφεί προς Αίγυπτο, Πακιστάν και Αφγανιστάν προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες από 10.000 (!) θέσεις εργασίας -εκ των οποίων οι 5.000 σε ξενοδοχεία.

rodos
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η στροφή προς τις ασιατικές -κυρίως- χώρες χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες ως μονόδρομος, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό που πέρσι λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την τουριστική περίοδο.
Τα φθηνά εργατικά χέρια και η προθυμία των κατοίκων να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να εργαστούν στην Ελλάδα, αποτελούν την μοναδική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές περιοχές.

«Οι ξενοδόχοι προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια κενά δεν αρκούνται μόνο στις αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες προκειμένου να καλύψουν μόνο βοηθητικές θέσεις.
Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε ακόμα και σε καίριες θέσεις για την εξυπηρέτηση των τουριστών όπως είναι η reception, αλλοδαπούς να απασχολούνται στο πόστο αυτό. Αλλάζουν τα πάντα στον τουρισμό και αυτό θα φανεί στα επόμενα χρόνια.

Για να γίνει προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού απαιτείται και στελέχωση των μονάδων με ποιοτικό προσωπικό, ωστόσο η πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες κάθε άλλο παρά προς την κατεύθυνση αυτή οδηγεί», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στα επόμενα χρόνια δρομολογείται η κατασκευή και νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί, εκτιμάται ότι η εύρεση προσωπικού θα αποδειχθεί ακόμα πιο “δύσκολο σταυρόλεξο” στα επόμενα χρόνια, ο κ. Εγγλέζος σημειώνει: «Αν στην αγορά εργασίας τη Ρόδου ενταχθούν φέτος 5.000 εργαζόμενοι αλλοδαποί, μετά από μια τριετία θα έχει παγιωθεί η θέση τους, πιθανόν και να έχουν εξελιχθεί πολλοί από αυτούς σε στελέχη.
Όμως το γεγονός ότι μιλάμε για φθηνά εργατικά χέρια, αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να “διεμβολίσουν” ντόπιο εργατικό δυναμικό αφού θα κοστίζουν λιγότερο».

Πυκνώνει σταδιακά η κίνηση

Η κίνηση θα αρχίσει να αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στο Εβραϊκό Πάσχα (5-13 Απριλίου) και στο Πάσχα των Καθολικών (9 Απριλίου) με τους επισκέπτες ωστόσο να αναμένεται να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους στο νησί από το προσεχές σαββατοκύριακο.

Η Ρόδος σταδιακά επανέρχεται σε γνώριμους τουριστικούς ρυθμούς, προσβλέποντας σε μία ακόμη καλύτερη σεζόν από αυτή του 2022 κατά τη διάρκεια της οποίας «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων.

Η ζήτηση για τον προορισμό είναι αυξημένη και οι ροές των κρατήσεων -από όλες τις αγορές ανεξαιρέτως- παρουσιάζει αύξηση. Αύξηση περίπου 10% καταγράφεται και στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις μέχρι αυτή τη στιγμή.

ΠΗΓΗ: https://www.dimokratiki.gr

Tagged

1 σχόλιο στο “Μέχρι το Πάσχα θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στη Ρόδο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *