eurobank

Το στοίχημα της επανεκκίνησης του ελληνικού Τουρισμού

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Μετά από το πρωτοφανές lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας του Covid 19 και με την ελπίδα να μην αναγκαστεί η χώρα να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, το βάρος στην Ελλάδα πέφτει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, καθώς είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει -άμεσα ή έμμεσα- με 21% στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση της χώρας

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank, η Τράπεζα του ελληνικού Τουρισμού, ενεργοποιεί νέο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση του ξενοδοχειακού κλάδου που είναι η καρδιά του ελληνικού τουρισμού και η λειτουργία του επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας.

money tourism photo
Ο κ. Φ. Καραβίας | money tourism copyright photo

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος στήριξης των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, εξήγησε ότι το πρόγραμμα έκτακτης στήριξης αφορά ΟΛΑ τα ξενοδοχεία, μεγάλα, μεσαία και μικρά και δήλωσε: «Η  Eurobank είναι η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. Όχι μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες. Είμαστε η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού και στα δύσκολα».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε:

  • «Πάγωμα» των δόσεων κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019
  • Χορήγηση άμεσης ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν
  • Παροχή των κεφαλαίων κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021 στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος.mitsis

Και παράλληλα:

  • Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
  • Προσφέρει αποκλειστικά, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA, σε προνομιακή τιμολόγηση και σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVid-Shield“,για να διαχειριστούν ευκολότερα τα έξοδα προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας.

vasileiou kostasΟ Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Κώστας Βασιλείου σημείωσε ότι «τα ξενοδοχεία είναι στο επίκεντρο της δέσμης πρωτοβουλιών της Τράπεζας γιατί είναι  η καρδιά και το κεντρικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας του τουριστικού κλάδου»,  διότι – όπως εξήγησε – είναι  μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που  δραστηριοποιούνται γύρω από τον ξενοδοχειακό  κλάδο, όπως για παράδειγμα εταιρείες τροφοδοσίας, ξενοδοχειακού εξοπλισμού, κατασκευών, ψυχαγωγίας, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά.

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των ξενοδοχείων από την Eurobank έχει λάβει υπόψιν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου όπως η έντονη εποχικότητα, αλλά και τις βασικές αβεβαιότητες που έχουν προκύψει μετά την πανδημία. Το βασικό ερώτημα της αγοράς φέτος είναι αν και πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, πόσοι τουρίστες και από ποιες χώρες θα έρθουν και πώς θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού να ανταπεξέλθουν σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον.

Η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται από την αρχή της πανδημίας σε επαφή με τους πελάτες της και σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς «ιχνηλάτησε» τις βασικές ανάγκες τους και προχώρησε στην ενεργοποίηση του ολοκληρωμένου πακέτου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Βασιλείου το πρόγραμμα είναι ουσιαστικό, δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και έχει ληφθεί υπόψη  το πιο ακραίο αρνητικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι φέτος  θα ήταν μία «νεκρή» χρονιά με μηδενικά έσοδα και ότι το 2021 τα έσοδα θα ήταν περιορισμένα, λόγω μειωμένης ζήτησης». Πρόκειται για έναν τύπο «stress test» το οποίο οδήγησε στην απόφαση για  «πάγωμα» όλων των δόσεων  για το 2020 και το 2021,  χορήγηση  άμεσης ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, και επιπλέον χορήγηση ήδη από φέτος δανείων για κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.

Οι πελάτες της τράπεζας μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα, αλλά και να προετοιμάσουν την δυναμική τους επανεκκίνηση και για την επόμενη χρονιά, απαλλαγμένοι από το άγχος καταβολής των δόσεων. Η ενεργοποίηση του νέου πακέτου, μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα στήριξης της ελληνικής Πολιτείας στα οποία επίσης η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά βοηθά παρά την δύσκολη συγκυρία τους επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι βρίσκονται σε προετοιμασία ανοίγματος ενόψει της σεζόν. Άλλωστε όπως σημειώνει η Τράπεζα οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν τη φυσική τάση να ανοίξουν, να υποδεχθούν τους πελάτες, να δημιουργήσουν και να παράξουν. Και για αυτούς τους επιχειρηματίες η Eurobank δημιουργεί ένα δίχτυ ασφάλειας και ηρεμίας προκειμένου να ανταποκριθούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα οι επιταγές τους θα εξυπηρετούνται κανονικά, δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα τέτοιου είδους προβλήματα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα και τις ενδεχόμενες συνέπειες στην αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας συνολικά.

Προτεραιότητα η επανεκκίνηση της υγιούς επιχειρηματικότητας

Για την Eurobank η στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι εθνική επιταγή. Ωστόσο η στήριξη  συνοδεύεται και από υποχρεώσεις των πελατών συμμετέχοντας και οι ίδιοι στην προσπάθεια. Για το λόγο αυτό για το διάστημα που είναι σε αναστολή  η πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων προς την Εurobank, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι principals των ξενοδοχειακών μονάδων/ομίλων δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των αμοιβών τους ή και σε παροχή bonus, όπως επίσης δεν θα διανείμουν μέρισμα για τη χρήση αυτή.

metaxaΚατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος από την Eurobank ειδική αναφορά έγινε και στην πιθανότητα δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων στα ξενοδοχεία εξαιτίας της κρίσης. Όπως σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας με την αναστολή δόσεων για το 2020 και το 2021 δεν συντρέχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Άλλωστε η τράπεζα διαθέτει  ένα πολύ προσεκτικά επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο, από υγιείς επιχειρήσεις, το οποίο ανέρχεται σε 1,75 δισ ευρώ, και περίπου το 80% είναι απόλυτα ενήμερα δάνεια.

Το 23% αφορά προβληματικά δάνεια ύψους 370 εκατ. ευρώ. Από αυτά η πλειονότητα αφορά  10 μεγάλα ξενοδοχειακά δάνεια. Στις επιχειρήσεις αυτές έχουν προταθεί λύσεις, οι 7-8 ανταποκρίθηκαν και βρίσκονται σε ρύθμιση η οποία τηρείται, ενώ σε 2-3 περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει και προχωρούν νομικές ενέργειες. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, το μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τις υγιείς επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες. Και ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε εκείνες που αφενός έχουν προοπτική βιωσιμότητας και αφετέρου συνεργάζονται και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Όμως θα ήταν «υποκρισία» να ισχυρισθούμε ότι μη συνεργάσιμες εδώ και χρόνια επιχειρήσεις του κλάδου επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, τη στιγμή μάλιστα που αυτές κατέστησαν προβληματικές και δεν ανταποκρίθηκαν ως τώρα  έχοντας το πλεονέκτημα της προηγούμενης καλύτερης αντικειμενικά πενταετίας για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Η φετινή χρονιά είναι κομβική για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Με το πρόγραμμα της Eurobank ο τουριστικός κλάδος λαμβάνει ισχυρή στήριξη που τον βοηθά να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες της πρωτοφανούς έντασης πανδημίας και να να επανεκκινήσει δυναμικά  την επόμενη χρονιά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *