Το τέλος διανυκτέρευσης, δυστυχώς, είναι στο “τραπέζι” (UPD)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες και ενόψη της τελικής διαπραγμάτευσης για το Eurogroup της Δευτέρας, πληθαίνουν οι πληροφορίες, από αξιόπιστες πηγές, ότι το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία είναι “πάνω στο τραπέζι”.
Άλλωστε η κυβέρνηση ποτέ δεν διέψευσε την επιλογή της αυτή, η οποία θα αποτελέσει ίσως την “χαριστική βολή” για τον ελληνικό Τουρισμό.

sete_foroiΚαθόλου άσχετη με το θέμα δεν είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, που κινείται σε τελείως διαφορετικό, από τα ειωθότα, μήκος κύματος.
Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει επανέλθει στο σενάριο αυτό, μειώνοντας τα ποσά, ήτοι το 1 ευρώ ανά αστέρι, και επικαλούμενη αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, λησμονώντας ότι μόνο τα ελληνικά ξενοδοχεία επιβαρύνονται με τόσους φόρους.

Είχαμε γράψει στις αρχές Απρίλη:
“Θυελλώδεις αντιδράσεις από την πλευρά του τουριστικού κόσμου και όχι μόνο έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, τα οποία επιβαρύνονται με 24 φόρους !!!. Όπως αποκάλυψε σήμερα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, μεταξύ των άλλων φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και Τέλος διανυκτέρευσης.
Όπως γράφει η «Ν» «… Επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι. Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κ.λπ..
Το σχέδιο της θέσπισης του τέλους διανυκτέρευσης είχε έρθει στην επιφάνεια πέρυσι την άνοιξη και τότε παρουσιαζόταν ως «ισοδύναμο» είτε για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά είτε για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 6,5% στο 13%. Με την τροπή που πήραν τα πράγματα πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν και τα δύο: και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυξήθηκε και καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η επαναφορά στο προσκήνιο του τέλους διανυκτέρευσης γίνεται με στόχο να αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχε καταλήξει πέρυσι και σχετική έρευνα που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).Συγκεκριμένα, είχε εκτιμηθεί ότι η επιβολή του τέλους 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ισοδυναμούσε με επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 147,6 εκατ. ευρώ». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη «Ν» σε μία μεσαίου μεγέθους αλυσίδα η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης σημαίνει σε ετήσια βάση το κράτος προσδοκά στην είσπραξη ενός εκατ. ευρώ το οποίο όμως θα επιβαρυνθεί η αλυσίδα, η οποία προκειμένου να μη μειωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της θα «απορροφήσει» το τέλος. Να σημειωθεί ότι όπου ανά τον κόσμο υπάρχει ανάλογο τέλος είναι ανταποδοτικό και υπέρ της δημοτικής αρχής. Επίσης το ξενοδοχείο στην Ευρώπη δεν επιβαρύνεται με όλους αυτούς τους φόρους που επιβαρύνεται η ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση”.

Αντίδραση από την Κέρκυρα

Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, έσπευσε σήμερα να αντιδράσει, μαθαίνοντας προφανώςτα δρώμενα.
Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει μέχρι σήμερα τις δημοσιεύσεις ότι προτίθεται
να επιβάλλει τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και σε όλα τα καταλύματα,
τέλος το οποίο θα διαφοροποιηθεί αυξητικά ανά κατηγορία καταλύματος.
Το τέλος αυτό θα επιφέρει, εάν επιβληθεί, ανεπανόρθωτο πλήγμα στην
ανταγωνιστικότητα και την επιβίωση των καταλυμάτων τα οποία ήδη
πλήττονται από τις επιβαρύνσεις φόρων, τελών και διπλασιασμού του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση, αντί να βρει τρόπο να εισπράξει έσοδα από τις παράνομες
μισθώσεις διαμερισμάτων, κατοικιών και την παρά-αγορά, έσοδα για το
κράτος που με βάση μελέτες υπερβαίνουν τα 270 εκατομμύρια ευρώ, κοιτά με
την επιβολή αυτού του τέλους πως θα επιβαρύνει ξανά τα νόμιμα
λειτουργούντα καταλύματα.
Η αφαίμαξη μας πρέπει να τελειώσει, δεν αντέχουμε άλλο, καλούμε τους
βουλευτές της Κέρκυρας να πάρουν θέση.
Η καταιγίδα φόρων, η έλλειψη ρευστότητας, η συνεχής ανεπιτυχής
διαπραγμάτευση, όχι μόνον οδηγούν στο γκρεμό χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις
κάθε μεγέθους, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος και για
αφελληνισμό της κερκυραϊκής – ελληνικής ξενοδοχίας”.

Δήλωση Ανδρεάδη

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης / ksd photo
Ο Ανδρέας Ανδρεάδης / ksd photo

Πριν από λίγο σε δήλωση προέβη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Πιο αναλτικά, την έντονη αντίδρασή του στα σενάρια επιβολής νέων φόρων στον τουρισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι ο τουρισμός είναι υπερφορολογημένος κλάδος και αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση του ΦΠΑ την ώρα που οι ανταγωνιστικές χώρες έχουν χαμηλούς συντελεστές (Τουρκία στο 8%, Ισπανία, Ιταλία στο 10%).

«Ο τουρισμός είναι υπερφορολογημένος τομέας, βάλαμε πλάτη για την αύξηση των εισφορών για να κλείσει η συμφωνία κι ακόμα τίποτα. Εγείρεται τώρα ένα θέμα με ένα περίεργο χαράτσι. Το τέλος διανυκτέρευσης είναι το τέλος του τουρισμού. Είναι το τελευταίο κερασάκι που θα οδηγήσει τον τουρισμό σε ύφεση

Αυτά τα χρόνια ο τουρισμός έχει δώσει 6% στο ΑΕΠ τις χώρας και 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν περάσει αυτός ο φόρος βάζει την ταφόπλακα. Διαβάζω ότι οι δανειστές είναι αντίθετοι γιατί δε θα υπάρχει εισπραξιμότητα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα συμβεί» τόνισε.

Σημειώνεται ότι χτες σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ τόνισε ότι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής περιόδου είναι η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα. Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ακόμη τα εξής: «Όσο παρατείνεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πλήττεται σημαντικά ο ελληνικός τουρισμός και οι τουριστικοί προορισμοί. Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, εκ των πραγμάτων, οδηγεί την κυβέρνηση στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως π.χ. η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Οδηγεί όμως και σε ακόμα πιο στείρα και παράλογη πολιτική επιβαρύνσεων, όπως το φημολογούμενο «ειδικό τέλος διανυκτέρευσης καταλυμάτων».

Η χώρα μας έχει, ήδη, δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παράλληλα, έχει «παγώσει» αδικαιολόγητα κάθε ουσιαστική δράση στήριξης της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς. Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Με την προσθήκη, καθημερινά, στη λίστα των μέτρων νέων ή αυξημένων φόρων, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς πάταξη της φοροδιαφυγής που συνεχίζει να διογκώνεται ανεξέλεγκτη, χωρίς επαρκή ροή ρευστότητας στην ασφυκτιούσα οικονομία, χωρίς κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές που απομακρύνονται από τη χώρα κάθε μέρα και περισσότερο και με τον αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας από τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος να συνεχίζεται, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Κατά προέκταση, το ίδιο θα συμβεί στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση και όπως έχουμε προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάρτιο, η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου κινείται στην «κόψη του ξυραφιού». Όσο οι εν λόγω προϋποθέσεις δεν πληρούνται και καθόσον η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, στις επιχειρήσεις, αλλά και ακόμα και στους ίδιους τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας, επιλέγεται ως μία «εύκολη» πολιτική για τον τομέα του τουρισμού, τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015 και να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2016. Επιπρόσθετα να μην κατορθώσει να αξιοποιήσει, τελικά, ο ελληνικός τουρισμός στον βαθμό που θα μπορούσε, σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν λόγω διεθνών συγκυριών και που θα προσέδιδαν πρόσθετη δυναμική στα μεγέθη του».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *