Photo by Anna Shvets on Pexels

Το θέμα της προπληρωμής των αεροπορικών εισιτηρίων θέτει το γερμανικό υπουργείο Προστασίας των Καταναλωτών

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Καταναλωτών προς τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες δεν αποζημιώνουν τους επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται εντός του θεσμοθετημένου επταήμερου, θέτοντας στο “τραπέζι” το πολυσυζητημένο θέμα των προπληρωμένων πτήσεων.  

Το επιχειρηματικό μοντέλο των αεροπορικών εταιριών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων, το οποίο έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδεκτό, δηλαδή η εκ των προτέρων εξόφληση για υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί, έχει μέχρι σήμερα εξεταστεί περισσότερο από την άποψη του κινδύνου αφερεγγυότητας και της προστασίας των καταναλωτών.

Εδώ και χρόνια, η λεγόμενη διαδικασία “pay-as-you-check-in”, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώσουν το αεροπορικό τους εισιτήριο μόνο τη στιγμή του check-in, και όχι όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα, ολόκληρο κατά τη στιγμή της κράτησης, αποτελεί βασικό ζήτημα και αίτημα των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης έγινε σαφές ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές των αεροπορικών εταιριών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων, οι οποίοι λειτουργούν μόνιμα με βάση την “πίστωση” των πελατών τους, πρέπει να αμφισβητηθούν, καθώς αποτελούν συστημικό σφάλμα. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση οικονομικής κρίσης και μεγάλου αριθμού ακυρώσεων, οι αεροπορικές εταιρίες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες απλώς δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εισπράξει εδώ και καιρό και τα οποία δικαιούνται οι πελάτες τους.

Το θέμα ανακινεί τώρα το γερμανικό υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Καταναλωτών, εκπρόσωπος του οποίου είπε μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag: “Εάν οι αεροπορικές εταιρίες δεν συμμορφωθούν προληπτικά με τη νομική τους υποχρέωση να επιστρέφουν τα χρήματα εντός επτά ημερών, η τρέχουσα πρακτική θα πρέπει να τεθεί υπό επανεξέταση”. Κανονικά, όπως είπε, οι καταναλωτές θα έπρεπε να πληρώνουν για μια υπηρεσία μόνο όταν αυτή έχει παρασχεθεί. Στην περίπτωση των πτήσεων, ωστόσο, θα πρέπει να αναλάβουν την αναστάτωση της επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας οι εταιρείες να συμμορφώνονται με τη νομική τους υποχρέωση να επιστρέφουν χρήματα εντός επτά ημερών χωρίς να τους ζητηθεί κάτι τέτοιο.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *