Photo by SJ Baren on Unsplash
Photo by SJ Baren on Unsplash

To Τοπ 10 των προορισμών για οικοτουρίστες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με τις βιώσιμες διακοπές να αυξάνονται σε δημοτικότητα μεταξύ των οικοτουριστών και το 2017 να καθιερώνεται από τον ΟΗΕ ως Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, η ολλανδική ένωση «Πράσινοι Προορισμοί» έχει δημιουργήσει μια λίστα με τους Top 100 βιώσιμους προορισμούς.
Το παράδοξο είναι πως μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε χώρες που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών, όμως προωθούν εκτεταμένες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι 10 κορυφαίοι, βιώσιμοι προορισμοί με βάση τη λίστα της ολλανδικής ένωσης, είναι:

Μπαριλότσε, Αργεντινή

Το Μπαριλότσε είναι ένας από τους προορισμούς – όνειρο για πολλούς ταξιδιώτες. Είναι μια πόλη που περιβάλλεται από δάση, βουνά και λίμνες, στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων, στην επαρχία του Rio Negro, 1.650 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες. Είναι πάνω απ’ όλα ,δημοφιλής προορισμός μεταξύ των φοιτητών της Αργεντινής που γιορτάζουν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, οι οικολογικές ανησυχίες δεν έχουν αγνοηθεί στο Μπαριλότσε. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος της πόλης, καθώς και των γύρω περιοχών, για την προσέλκυση οικο-τουριστών και την προώθηση δραστηριοτήτων, όπως το καγιάκ, η ιππασία, το αλεξίπτωτο, η ορεινή ποδηλασία, το σκι, η πεζοπορία, οι καταδύσεις.

Βρετάνη, Γαλλία

Με 2.700 χιλιόμετρα προστατευμένης ακτογραμμής, η Βρετάνη είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία, όπου ο οικοτουρισμός έχει αναγνωριστεί στην κατάταξη της Ένωσης των Πράσινων Προορισμών. Πάρα πολύ δημοφιλής για τους τουρίστες όλο τον χρόνο, η Βρετάνη έχει καταβάλει προσπάθειες να ακολουθήσει μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. Για τον σκοπό αυτό, έχουν δημιουργηθεί 1.000 χλμν πρασίνου και ποδηλασίας.

Εθνικό Πάρκο Broads, Ηνωμένο Βασίλειο

Το πάρκο είναι το «σπίτι» 30 χλμ. πλωτών οδών και διασχίζεται από δεκατέσσερις λίμνες, που «γεννήθηκαν» από την αποξήρανση ελών στα ανατολικά της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων. Βόλτες με βάρκα επιτρέπουν στους επισκέπτες και οικο-τουρίστες να ανακαλύψουν αυτή τη διατηρημένη ζώνη της φύσης στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας. Ένα μεγάλο μέρος προστατεύεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και οι κάτοικοι εργάζονται ενεργά για τη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Cape Floral Region, Νότιος Αφρική

Η Νότια Αφρική ικανοποιεί το 90% των ενεργειακών της αναγκών με την καύση κακής ποιότητας άνθρακα, το οποίο είναι μια πηγή μόλυνσης του αέρα και των υδάτων. Παρά αυτή την οικολογική καταστροφή, οι αρχές της Νοτίου Αφρικής προσπαθούν να διατηρήσουν την περιοχή Cape Floral, το σπίτι εθνικών πάρκων και προστατευμένης φύσης, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Είναι μία από τις πιο εκπληκτικές περιοχές του κόσμου όσον αφορά την ποικιλομορφία των φυτών και ένας από τους προορισμούς – όνειρο πολλών που λατρεύουν τη φύση.

Από το 2004, η έκταση των προστατευόμενων χώρων έχει αυξηθεί κατά 10%. Τώρα θεωρείται ως ένας παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τον οικοτουρισμό, που οδήγησε στη δημιουργία κατά 4,5 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της γεωργίας.

Τροπικό Δάσος Great Bear, Καναδάς

Το τροπικό δάσος Great Bear στη Βρετανική Κολούμπια, είναι ένα φυσικό θαύμα και είναι το «σπίτι» της αρκούδας Kermode (σπάνιο υποείδος της μαύρης αρκούδας). Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 25 ετών, το τμήμα των προστατευόμενων δασών έχει αυξηθεί από 5% έως 85%. «Τρέχοντας» κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού του Καναδά, το δάσος αυτό είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα, με μεγάλες εκτάσεις εύκρατου τροπικού δάσους.

Η διατήρησή του, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace. Το δάσος, που απειλούνταν από τις δασοκομικές και τις βιομηχανίες εξόρυξης στη δεκαετία του 1990, τώρα είναι ένας υδροβιότοπος που προσελκύει πολλούς οικο-τουρίστες.

Εθνικό Πάρκο Mount Sanqing, Κίνα

Ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκπομπός του κόσμου σε CO2, είναι επίσης το «σπίτι» για το εθνικό πάρκο Mount Sanqing, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 2008.

Το πάρκο προσφέρει μια μοναδική ποικιλομορφία από φανταστικούς σχηματισμούς πυλώνων γρανίτη και κορυφές, που καλύπτονται από πλούσια δάση.

Αυτός ο όλο και πιο δημοφιλής ονειρικός προορισμός, εργάζεται ενεργά προς την κατεύθυνση της διατήρησης των εξαιρετικών τοπίων με την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη. Ενώ μόνο το 5% των Κινέζων τουριστών αναζητούν σήμερα «πράσινες διακοπές», ο οικοτουρισμός είναι έτοιμος να γίνει η κύρια πηγή εσόδων κατά τα επόμενα χρόνια.

Κόλπος Suncheon, Νότια Κορέα

 Ένας φυσικός υγρότοπος, με έλη γεμάτα καλαμιές, ο κόλπος Suncheon, στα νοτιοδυτικά της Νότιας Κορέας, αλλάζει την εμφάνισή του με την άνοδο και την πτώση των παλιρροιών. Οι εκτάσεις των καλαμιών απλώνονται για όσο το μάτι μπορεί να δει και βοηθούν να καθαρίσει το νερό, το οποίο επιτρέπει την χλωρίδα και την πανίδα να πολλαπλασιάζονται στις ελώδεις περιοχές. Η περιοχή προστατεύεται απόλυτα από το 2006 και προωθείται μεταξύ των οικοτουριστών.

Uckermark, Γερμανία

Ο σεβασμός για το περιβάλλον έχει γίνει σημαντικό κριτήριο για τους Γερμανούς, όταν επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους. Το Uckermark είναι ένα καλό παράδειγμα αξιοποιώντας τα πάντα που ο οικοτουρισμός έχει να προσφέρει.

Βρισκόμενο στα βορειοανατολικά του Βερολίνου, η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται από τεράστια λιβάδια, μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν με τα πόδια ή με γαϊδουράκι, μία ειδικότητα της περιοχής.

Περιφερειακοί παραγωγοί, πάροχοι ενέργειας, καθώς και μικρές οικογενειακές φάρμες είναι οι κύριοι «παίκτες» στη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής της «πράσινης» τουριστικής περιοχής, η οποία είναι η πιο μεγάλη και αραιοκατοικημένη περιοχή στη χώρα.

Wadden Sea, Ολλανδία

Στη βόρεια περιοχή της Ολλανδίας, οκτώ νησιά σχηματίζουν ένα φυσικό ασφαλές καταφύγιο. Αυτά τα κομμάτια γης, βρέχονται από τη θάλασσα Wadden και είναι προσβάσιμα μόνο με πλοίο. Η περιοχή θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο αδιάκοπο σύστημα στον κόσμο με παράκτιους υγρότοπους και ύφαλους, που βοηθά πολλά είδη φυτών και ζώων ως καταφύγιο.

Δεδομένου ότι οι περιοχές γύρω από αυτήν είναι πυκνοκατοικημένες, επωφελείται από μια πλήρη προστασία. Πολλοί ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι είναι αφιερωμένοι στην ορθή διαχείρισή της.

Η Ολλανδία είχε ήδη τη φήμη ότι είναι μια «πράσινη χώρα», αλλά το 2015, εμπνευσμένο από μια δημόσια πρωτοβουλία, ένα ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πρότασης να δώσει εντολή το κράτος για μείωση κατά 25% των εκπομπών αερίων μέχρι το έτος 2020.

Εθνικό πάρκο Yellowstone, ΗΠΑ

Το εμβληματικό εθνικό πάρκο Yellowstone είναι μία από τις τελευταίες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει το μοναδικό οικοσύστημά του. Ως εκ τούτου, είναι ένας ονειρικός προορισμός για πολλούς οικοτουρίστες.

Μεταξύ των υπέροχων φυσικών θησαυρών του, το Yellowstone, είναι το «σπίτι» για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θερμοπιδάκων στον κόσμο. Οι επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν το Grand Canyon, τους πολλούς καταρράκτες καθώς και τα σπάνια και απειλούμενα είδη της άγριας ζωής. Προστατευμένη από παρεμβολές, η χλωρίδα διατηρείται από φυσικές διαδικασίες.

Οι τουρίστες που αναζητούν μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης αγαπούν αυτό τον προορισμό, αφού πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *