money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Βερολίνο διευκολύνει τα ταξίδια των Γερμανών για διακοπές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Τύπος για τα μέτρα που ανακοίνωσε το Βερολίνο, τα οποία ξεκλειδώνουν τις διακοπές και στην Ελλάδα, τη βία στο Ισραήλ και την εξάρτηση των δυτικών Βαλκανίων από το Πεκίνο.

«Λίγες μέρες πριν τις σχολικές διακοπές της Πεντηκοστής το Βερολίνο χαλαρώνει τους περιορισμούς για τα ταξίδια. Από χθες όσοι τουρίστες επιστρέφουν από συγκεκριμένες χώρες αρκεί να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθεί να ισχύει. Όσοι μάλιστα έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό ή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου απολαμβάνουν ακόμα περισσότερες ελευθερίες» γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Το Βερολίνο διευκολύνει τα ταξίδια για διακοπές».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Ένα αρνητικό τεστ αρκεί για να επιστρέψεις στη Γερμανία από χώρες με λιγότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους 18 από τις χώρες της ΕΕ, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Αυστρία. Δεκαήμερη καραντίνα εξακολουθεί να ισχύει για όσους επιστρέφουν από τη Τουρκία, τη Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τυνησία διότι αυτές θεωρούνται ακόμα χώρες υψηλού ρίσκου.

Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Πού είναι εφικτές διακοπές» η SZ γράφει: «Η Ελλάδα έχει καταργήσει ήδη την υποχρεωτική καραντίνα για τους τουρίστες, η Ιταλία ακολουθεί στις 15 Μαΐου και η Αυστρία στις 19 του μηνός. Ως εισιτήριο αρκεί ένα αρνητικό τεστ. Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι ανάρρωσαν από το κορωνοϊό, καθώς και τα μικρά παιδιά».

Nέο μέτωπο στο εσωτερικό του Ισραήλ

Αναφερόμενη στην έξαρση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα η Süddeutsche Zeitung γράφει με τίτλο «Νέο μέτωπο»: «Ξαφνικά εν μέσω των συγκρούσεων άνοιξε ένα νέο μέτωπο, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνο από ότι η αντιπαράθεση με τον εξωτερικό εχθρό. Διότι αυτό το μέτωπο βρίσκεται στο εσωτερικό του Ισραήλ μεταξύ ισραηλινών Εβραίων και ισραηλινών Αράβων.

ksd PRIMAGEL Βερολίνο
adv

Η αραβική μειονότητα αποτελεί στο 20% του συνολικού πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε πολλές πόλεις Εβραίοι και Άραβες ζουν δίπλα δίπλα. Η αρχή των βίαιων συγκρούσεων έγινε από τη πόλη Λοντ όταν ένας αραβικός όχλος έβαλε φωτιά σε συναγωγές και λεηλάτησε καταστήματα. Δεν άργησαν να εμφανιστούν στο προσκήνιο εβραίοι ακραίοι, οι οποίοι με σύνθημα “Θάνατος στους Άραβες” ξυλοκοπούσαν στους δρόμους όποιον έβλεπαν μπροστά τους.

Η συμβίωση Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ ήταν πάντα εύθραυστη. Παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής του ισραηλινού κράτους Ντάβιντ Μπεν Γκουριόν έδωσε το 1948 σε όλους τους πολίτες τα ίδια δικαιώματα, Άραβες και Εβραίοι ζουν στην ουσία σε παράλληλες κοινωνίες. Το ισραηλινό κράτος μάλλον αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για την αραβική μειονότητα. Σε αυτό προστέθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμόχλευση παθών, ο κοινωνικός αποκλεισμός καθώς και ένας νόμος του 2018 με τον οποίο οι Άραβες στη χώρα γίνονταν ουσιαστικά πολίτες β΄ κατηγορίας.

Γύρω από τη Γάζα κάποτε τα όπλα τα σιγήσουν, όπως συνέβη και στο παρελθόν μετά από ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωστόσο, Εβραίοι και Άραβες θα συνεχίσουν να ζουν πλάι πλάι και οφείλουν κατά συνέπεια να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας.

«Η Κίνα απλώνει το χέρι στα δυτικά Βαλκάνια»

«Χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα, η οποία τους χορηγεί αφειδώς πιστώσεις για έργα υποδομής», γράφει η Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η Κίνα απλώνει το χέρι στα δυτικά Βαλκάνια».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Η αρνητική πλευρά των επενδύσεων είναι ότι οι χώρες της περιοχής πνίγονται στα χρέη αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση από το Πεκίνο. Έκθεση της ιταλικής τράπεζας Unicredit δείχνει ότι το μέγεθος των πιστώσεων είναι “αρκετά μεγάλο” σε σχέση με το ΑΕΠ. Το 2020 τα κινεζικά δάνεια έφθασαν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στο 3,4% του ΑΕΠ, στη Σερβία το 7%, στη Βόρεια Μακεδονία στο 7,5% και στο Μαυροβούνιο αγγίζουν το 21%.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η ΕΕ αυξάνοντας τις επενδύσεις σε έργα υποδομής στη περιοχή θα μπορούσε να βάλει φρένο στα κινεζικά σχέδια. Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι ειδικοί της Unicredit συστήνουν να αρχίσουν το δανεισμό από διαφορετικές χώρες πριν τα ποσά αποπληρωμής των πιστώσεων στην Κίνα διογκωθούν υπερβολικά». Βερολίνο

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Στέφανος Γεωργακόπουλος

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *