©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τονωτική “ένεση” για τον βρετανικό τουριστικό τομέα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τομέας τουρισμού και αναψυχής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία, τις παμπ και τα εστιατόρια, σημείωσε ελαφριά άνοδο της απόδοσής του τον Δεκέμβριο του 2022, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στους οπαδούς που παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Ο τομέας σημείωσε βαθμολογία 50,2, έναντι 44,6 τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον Lloyds Bank UK Sector Tracker.

Μια ένδειξη πάνω από το 50 στον δείκτη υποδηλώνει ανάπτυξη, ενώ μια ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση.

Επτά από τους 14 οικονομικούς τομείς που παρακολουθούνται από τον δείκτη ανέφεραν αύξηση της παραγωγής -έναντι έναντι τριών τον Νοέμβριο- αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό από τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, η συνολική οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ελαφρά πτώση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 49, έναντι 48,2 τον Νοέμβριο.

Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών λογισμικού (56,8) και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων (53,1) σημείωσαν τις ταχύτερες αυξήσεις σε επίπεδο δραστηριότητας. Άλλοι τομείς που παρουσίασαν αύξηση των επιδόσεών τους ήταν η αγορά ακινήτων (52,3), η κατασκευή βιομηχανικών αγαθών (50,3), οι βιομηχανικές υπηρεσίες (50,8) και η κατασκευή τεχνολογικού εξοπλισμού (52,9).

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο έδειξαν επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται “γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης των τιμών που επιβαρύνουν τους καταναλωτές”, ανέφερε η τράπεζα.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα αυτά, ο Jeavon Lolay, επικεφαλής οικονομικών και γνώσης της αγοράς στην Lloyds Bank Corporate and Institutional Banking, δήλωσε: “Ενώ η οικονομία άντεξε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, είναι εμφανής ο αντίκτυπος των προσωρινών ενισχύσεων, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς περιορισμούς Covid-19 εδώ και τρία χρόνια. Οι μικτές επιδόσεις σε όλους τους τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να παραμείνουν το 2023, καθώς οι πιέσεις από την άνοδο των τιμών και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν δυσανάλογα, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, περαιτέρω ενδείξεις για μια ευρεία άμβλυνση των πληθωριστικών αντιδράσεων είναι ευπρόσδεκτες, καθώς σε μεγάλο βαθμό αυτό αντανακλά τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των συνθηκών της αλυσίδας εφοδιασμού για πολλούς τομείς”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη βασική δυναμική που πρέπει να σημειωθεί στην έκθεση είναι η συνεχιζόμενη ισχύς των μισθολογικών απαιτήσεων, η οποία, αν διαρκέσει, θα διατηρήσει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο Scott Barton, διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Bank Corporate and Institutional Banking, πρόσθεσε: “Παρά τα στοιχεία του Δεκεμβρίου που δείχνουν οριακή αύξηση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς, τα ευρύτερα στοιχεία αυτού του μήνα καταδεικνύουν ότι το τρέχον εμπορικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Τονωτική “ένεση” για τον βρετανικό τουριστικό τομέα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *