Photo by Annie Spratt on Unsplash
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Στο Top 10 με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2022 η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό διαβατήριο παραμένει στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων του κόσμου, και συγκεκριμένα στη θέση 7, ανεβαίνοντας μία θέση από την προηγούμενη κατάταξη, με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στην κορυφή, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής, συμβουλευτικής, για θέματα υπηκοότητας και διαμονής, εταιρίας Henley & Partners.

Στον τελευταίο, παγκόσμιο δείκτη κατάταξης διαβατηρίων, μια μελέτη για την παγκόσμια κινητικότητα, η Henley & Partners διαπιστώνει ότι οι πολίτες της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης έχουν τα πιο φιλικά προς το ταξίδι διαβατήρια στον κόσμο για το 2022.

Ο δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη τους προσωρινούς περιορισμούς, επομένως, αφήνοντας κατά μέρος την πραγματική τρέχουσα ταξιδιωτική πρόσβαση, οι κάτοχοι των διαβατηρίων στην κορυφή της κατάταξής του -Ιαπωνία και Σιγκαπούρη-μπορούν, θεωρητικά, να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς. Πρόκειται για 166 περισσότερους προορισμούς από τους Αφγανούς υπηκόους, οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία θέση του δείκτη των 199 διαβατηρίων, και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 26 χώρες, χωρίς να απαιτείται βίζα.

Η Ευρώπη κυριαρχεί

Πιο κάτω στο top 10, η κατάταξη παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη. Η Νότια Κορέα ισοβαθμεί με τη Γερμανία στη δεύτερη θέση (με βαθμολογία 190) και η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία βρίσκονται όλες μαζί στην τρίτη θέση (με βαθμολογία 189).

Οι χώρες της ΕΕ κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας, ως συνήθως, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία να σκαρφαλώνουν μία θέση για να ενωθούν με την Αυστρία και τη Δανία στην τέταρτη θέση (με βαθμολογία 188). Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην πέμπτη θέση (με βαθμολογία 187), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατείχαν την πρώτη θέση μαζί το 2014, έχουν ανακτήσει έδαφος. Έχουν ανέβει κατά μία κατάταξη στο Νο. 6, μαζί με τέσσερα άλλα έθνη: Ελβετία, Νορβηγία, Βέλγιο και Νέα Ζηλανδία.

Στο Νο.7 συναντώνται, εκτός από την Ελλάδα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία και η Μάλτα. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν το υπόλοιπο του Top 10. Η Ουγγαρία και η Πολωνία ανεβαίνουν στην όγδοη θέση, η Λιθουανία και η Σλοβακία στο Νο. 9 και η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβενία ​​βρίσκονται στη δέκατη θέση.

“Ταξιδιωτικό απαρτχάιντ” μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Η κατάταξη προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί για τον Covid-19, επιδεινώνουν το “ταξιδιωτικό απαρτχάιντ” μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών και για ένα αυξανόμενο χάσμα στις ταξιδιωτικές ελευθερίες που απολαμβάνουν τα πλούσια έθνη, έναντι εκείνων που παρέχονται στα φτωχά.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ταξιδιωτικά οφέλη που παρατηρούνται από πολίτες των χωρών ανώτερου μεσαίου και υψηλού εισοδήματος έχουν αποβεί σε βάρος των χωρών με χαμηλότερο εισόδημα και εκείνων που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου” όσον αφορά την ασφάλεια και άλλους λόγους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παρατηρούμενη ανισότητα στην παγκόσμια κινητικότητα έχει επιδεινωθεί από τα ταξιδιωτικά εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, να παρομοιάζει πρόσφατα τους περιορισμούς που τέθηκαν κατά κυρίως αφρικανικών εθνών με “ταξιδιωτικό απαρτχάιντ”.

“Οι δαπανηρές απαιτήσεις που σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια θεσμοθετούν την ανισότητα και τις διακρίσεις”, υποστηρίζει ο Mehari Taddele Maru, καθηγητής στο Κέντρο Πολιτικής Μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι τα ανεπτυγμένα έθνη δεν συμμερίζονται πάντα την προθυμία του αναπτυσσόμενου κόσμου  να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

“Ο Covid-19 και η αλληλεπίδρασή του με την αστάθεια και την ανισότητα έχει αναδείξει και επιδεινώσει τη συγκλονιστική ανισότητα στη διεθνή κινητικότητα μεταξύ των πλούσιων ανεπτυγμένων εθνών και των φτωχότερων ομολόγων τους”, προσθέτει ο Mehari.

Πέρα από την πανδημία, τα συνολικά επίπεδα ελευθερίας ταξιδιού έχουν επεκταθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο δείκτης Henley Passport Index διαπίστωσε το 2006 ότι ένα άτομο μπορούσε, κατά μέσο όρο, να επισκεφθεί 57 χώρες χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσει εκ των προτέρων βίζα. Σήμερα, αυτός ο αριθμός είναι 107 -σχεδόν διπλάσιος. Ωστόσο, αυτές τις νέες ελευθερίες απολαμβάνουν κυρίως η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και τα πλουσιότερα, ασιατικά έθνη, καθώς οι κάτοχοι διαβατηρίων από χώρες όπως η Αγκόλα, το Καμερούν και το Λάος μπορούν να εισέλθουν μόνο σε περίπου 50 προορισμούς.

Ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός της έννοιας του δείκτη διαβατηρίων, λέει ότι το άνοιγμα των διαύλων μετανάστευσης θα είναι κρίσιμο για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. “Τα διαβατήρια και οι βίζες είναι από τα πιο σημαντικά μέσα που επηρεάζουν την κοινωνική ανισότητα παγκοσμίως, καθώς καθορίζουν ευκαιρίες για παγκόσμια κινητικότητα”, λέει. Και συμπληρώσει: “Τα σύνορα μέσα στα οποία γεννιόμαστε και τα έγγραφα που δικαιούμαστε να διαθέτουμε, δεν είναι λιγότερο αυθαίρετα από το χρώμα του δέρματός μας. Τα πλουσιότερα κράτη πρέπει να ενθαρρύνουν τη θετική, εσωτερική μετανάστευση, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην ανακατανομή και την εξισορρόπηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων παγκοσμίως”.

Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2022
1. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
2. Γερμανία, Νότια Κορέα (190)
3. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (189)
4. Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία (188)
5. Ιρλανδία, Πορτογαλία (187)
6. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
7. Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
8. Πολωνία, Ουγγαρία (183)
9. Λιθουανία, Σλοβακία (182)
10. Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία ​​(181)

Τα χειρότερα διαβατήρια για το 2022
Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα κατά την άφιξη σε λιγότερες από 40 χώρες. Αυτές είναι:
104. Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
105. Νεπάλ και παλαιστινιακά εδάφη (37)
106. Σομαλία (34)
107. Υεμένη (33)
108. Πακιστάν (31)
109. Συρία (29)
110. Ιράκ (28)
111. Αφγανιστάν (26)

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *