money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο Top 5 η Ελλάδα για τους Γερμανούς | Οι διακοπές σημείο αναφοράς ακόμη και σε περιόδους κρίσης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αμείωτη παραμένει η επιθυμία των Γερμανών για ταξίδια το 2023, με την πλειοψηφία τους να υποστηρίζει πως οι διακοπές αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό διαπιστώνει διαδικτυακή έρευνα για την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς HEUTE UND MORGEN για λογαριασμό της HanseMerkur.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι διακοπές παραμένουν πολύ σημαντικές γι’ αυτούς το 2023, με τη Γερμανία να αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό με ποσοστό 53%, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22%) και την Αυστρία (17%). Το Αμβούργο επιλέχθηκε ως η αγαπημένη πόλη για ένα σύντομο ταξίδι (24%). 

Η ασφάλεια στη χώρα προορισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ταξιδιού, ενώ, παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη ανάγκη να προστατευθούν οι επερχόμενες διακοπές.

Οι διακοπές, διέξοδος από την καθημερινότητα

Σε δύσκολους καιρούς, οι διακοπές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για πολλούς Γερμανούς: για σχεδόν τα δύο τρίτα (62%), οι διακοπές αποτελούν σημαντικό παράγοντα διεξόδου από την καθημερινότητα λόγω και των πολλών αρνητικών ειδήσεων στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της πανδημίας.

Το 61% των παραθεριστών δηλώνουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτούς, ενώ το 71 % των νεότερων ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 35 ετών περιγράφουν τις διακοπές τους ως ένα είδος απόδρασης από την καθημερινή ζωή. Ωστόσο μόνο το 50 % της παλαιότερης γενιάς ερωτηθέντων ηλικίας 56 έως 70 ετών επιβεβαιώνει την άποψη αυτή.

“Η μελέτη δείχνει ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν τώρα ιδιαίτερα τα ταξίδια και πάλι μετά από χρόνια πανδημίας. Οι διακοπές γίνονται απαραίτητος παράγοντας ανθεκτικότητας για πολλούς. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι ο προγραμματισμός των ταξιδιών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια υπό την επίδραση των κρίσεων”, εξηγεί ο Johannes Ganser, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HanseMerkur. “Η ασφάλεια και η υγειονομική περίθαλψη στους προορισμούς αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία κατά την επιλογή της χώρας προορισμού. Επιπλέον, η κάλυψη σε περίπτωση ασθένειας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 45% όλων των ακυρωμένων ταξιδιών πέρυσι οφειλόταν σε ασθένεια ή ατύχημα, όλο και περισσότεροι παραθεριστές συνάπτουν πλέον πλήρη ασφάλιση για να καλύψουν τα ταξίδια τους”, λέει ο Ganser.

Κυριαρχούν οι διακοπές στη Γερμανία – Ψηλά Κανάρια και Ελλάδα

Οι διακοπές στη Γερμανία κυριαρχούν ξεκάθαρα στους 5 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς με 53%, ακολουθούμενες από την Ιταλία (22%) και την Αυστρία (17%). Οι Κανάριοι Νήσοι προηγούνται των Βαλεαρίδων Νήσων με 14%, οι οποίες με τη σειρά τους ισοβαθμούν με την Ελλάδα (12%). Οι ΗΠΑ έρχονται πέμπτες με 13% και επομένως είναι ο μόνος μη ευρωπαϊκός προορισμός διακοπών στο top5. Εκτός από τις κλασικές διακοπές στην παραλία (59%) και τις εκδρομές στην πόλη (53%), οι διακοπές στα βουνά ή οι διακοπές πεζοπορίας είναι πολύ δημοφιλείς (33%). Μιλώντας για διακοπές στην πόλη: οι Γερμανοί παραθεριστές προτιμούν να ταξιδεύουν στο Αμβούργο (24%) για ένα σύντομο ταξίδι.

Προγραμματισμός διακοπών 2023: Περισσότερη συνειδητοποίηση των κινδύνων

Συνολικά, είναι αξιοσημείωτο ότι η επίγνωση των πιθανών κινδύνων έχει αυξηθεί: «Όσο πλησιάζει το ταξίδι, τόσο περισσότερο προσέχω τις τρέχουσες αναφορές και τους πιθανούς κινδύνους σε σχέση με τον ταξιδιωτικό μου προορισμό» ήταν η κορυφαία απάντηση με 35% στην ερώτηση πώς άλλαξα τον ταξιδιωτικό μου προγραμματισμό τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανάγκη για ασφάλιση ακύρωσης ταξιδιού αυξάνεται επίσης: «Όχι μόνο τα ταξίδια με βραχυπρόθεσμες επιλογές ακύρωσης γίνονται πιο συχνά, αλλά οι ταξιδιώτες είναι πλέον πιο πιθανό να συνάψουν ασφάλιση ακύρωσης ταξιδιού από ό,τι πριν από δύο χρόνια», εξηγεί ο Johannes Ganser. Αυτό δήλωσε το 27% των ερωτηθέντων.

Ο παράγοντας βιωσιμότητας έχει εκπληκτικά μικρή επιρροή στην ταξιδιωτική συμπεριφορά. Μόνο το 10% των παραθεριστών δηλώνουν ότι έχουν προγραμματίσει τα ταξίδια τους με πιο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια 

Στη μελέτη “Hand-hand on tour” – HanseMerkur Reisestudie II, έλαβαν μέρος με συνεντεύξεις 3.230 άτομα ηλικίας 18 έως 70 ετών (εκπρόσωπος του πληθυσμού ανά ηλικία, φύλο και ομοσπονδιακό κράτος με επίκεντρο το “Ταξίδια σε περιόδους κρίσεων”). 

Η HanseMerkur

Με ετήσιο κύκλο εργασιών 3,3 δισ. ευρώ (2021), η HanseMerkur είναι ο μόνος ανεξάρτητος ασφαλιστικός όμιλος στο οικονομικό κέντρο του Αμβούργου. Οι ρίζες του 147χρονου ασφαλιστικού ομίλου, βρίσκεται η ασφάλιση υγείας, η οποία εξακολουθεί να είναι το κύριο τμήμα της εταιρείας σήμερα.

Η HanseMerkur είναι επίσης ειδικός για ιδιωτική συμπληρωματική προστασία για όσους έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας και, με περίπου 1,26 εκατομμύρια άτομα με συμπληρωματική ασφάλιση (2021), ένας από τους μεγαλύτερους γερμανικούς παρόχους σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, με ασφάλιστρα 183 εκατ. ευρώ (2021) στον τομέα των ταξιδιών και αναψυχής, είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς στην τουριστική ασφάλιση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *