Τουρισμός ευεξίας: Αυτές είναι οι νέες τάσεις για το 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι μύθοι που θέλουν τα spa να αποτελούν κυρίως γυναικείο προνόμιο και να είναι απαγορευτικά για τα παιδιά καταρρίπτονται, καθώς οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τουρισμό ευεξίας και επιβάλλουν την παροχή καινούργιων, εμπνευσμένων πακέτων υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά την εξειδίκευση και την εξατομίκευση -από προγράμματα διακοπής καπνίσματος μέχρι τη χρονοκαθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού!

Αυτές είναι οι νέες τάσεις για το 2017 έτσι όπως τις κατέγραψε η βρετανική εταιρεία Health and Fitness Travel, που εξειδικεύεται στον παγκόσμιο τουρισμό ευεξίας από το 2010, με γνώμονα το πάθος των δημιουργών της για διακοπές που προάγουν το ευ ζην, μέσα από υγιεινές συνήθειες και δραστηριότητες.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και αυτό ξέρουν όλοι οι καπνιστές, αλλά συνήθως το στρες της καθημερινής ζωής και το αυξημένο εργασιακό άγχος στις μέρες μας λειτουργούν… αναβλητικά. Η περίοδος των διακοπών είναι ιδανική για να κάνει κανείς την αρχή, καθώς διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου και τις απαραίτητες συνθήκες ηρεμίας για να υιοθετήσει πιο υγιείς συνήθειες. Με τη βοήθεια ιατρικών συμβούλων και ειδικών θεραπειών οι καπνιστές μπορούν πλέον να ελπίζουν ότι θα κόψουν το τσιγάρο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και θα επιστρέψουν στη βάση τους ανανεωμένοι και απαλλαγμένοι πλήρως από αυτή την κακή συνήθεια.

Υγεία και ευεξία για τον σύγχρονο άντρα

Το spa παύει να αποτελεί γυναικείο… προνόμιο, καθώς το σύγχρονο ανδρικό πρότυπο είναι πιο εκλεπτυσμένο και ολοένα και περισσότεροι άντρες επιλέγουν να επισκεφθούν ένα spa, προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευεργετικές θεραπείες του. Στη σύγχρονη εποχή είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτό να απολαμβάνουν και οι άντρες τις διακοπές ευεξίας, καθώς μπορούν να συνδυάσουν αρρενωπές δραστηριότητες, όπως π.χ. η πυγμαχία, που θα καταλήξουν σε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μια θεραπεία spa. Επίσης, δεδομένου ότι οι άντρες εξακολουθούν να αμελούν τις επισκέψεις τους στο γιατρό -εν αντιθέσει με τις γυναίκες- αυτή η νέα τάση να απολαμβάνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του spa συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση της καλής τους υγείας.

Θεραπείες για το μυαλό και την ψυχή

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η διαχείριση του στρες αποτελούν σημαντικά ζητούμενα του σύγχρονου τρόπου ζωής γι’ αυτό και οι εξειδικευμένες διακοπές θεραπείας αυτών των συχνών κοινωνικών φαινομένων κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Το “νους υγιής εν σώματι υγιεί” έχει πλέον καταστεί συνείδηση για την πλειοψηφία του σύγχρονου κόσμου, γι’ αυτό και οι θεραπείες που συνδυάζουν σωματική και πνευματική ευεξία, όπως π.χ. η γιόγκα και ο διαλογοσμός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς βοηθούν να ανανεωθεί το σώμα, το πνεύμα και η ψυχή.

Θεραπείες αποκατάστασης μετά τον καρκίνο

Οι άνθρωποι που πάλεψαν με τον καρκίνο και βγήκαν νικητές αξίζουν μια γενναία ανταμοιβή. Στις μέρες μας καταρρίπτεται πλέον το ταμπού της “επάρατης νόσου” και λέμε πια τα πράγματα με το όνομά τους. Τα ειδικευμένα προγράμματα αποκατάστασης βοηθούν τους ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο και επιβίωσαν, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να αναεωθούν. Μια σειρά από ολιστικές θεραπείες spa και εναλλακτικές φυσικές θεραπείες ιατρικής, από το βελονισμό ως την Αγιουρβέδα, σε συνδυασμό με συμβουλευτική από ψυχολόγους διατροφολόγους και φυσικοθεραπευτές είναι το “πακέτο” που απευθύνεται σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων.

Σωστή διατροφή και αποτοξίνωση

Ο εποχές που η αποτοξίνωση ήταν συνώνυμη με τη νηστεία και τις μικρές μερίδες με τις οποίες δεν χόρταινε κανείς, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα η αποτοξίνωση σημαίνει σωστή διατροφή. Τα νέα για τους λάτρεις του φαγητού που αναζητούν μια ανάπαυλα αποτοξίνωσης, είναι πολύ ευχάριστα καθώς μπορούν πλέον να “καθαρίσουν” τον οργανισμό τους με ολοκληρωμένα θρεπτικά γεύματα σε κανονικές μερίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να πεινάσουν. Τα σύγχρονα προγράμματα εστιάζονται στις γενναίες δόσεις υγιεινής τροφής αντί της στέρησης του φαγητού, για όσους επιθυμούν να αποτοξινωθούν.

Εθισμός στην αδρεναλίνη και το ζεν

Η ιδέα του συνδυασμού ζεν και αδρεναλίνης μπορεί να φαίνεται ανορθόξη, αλλά, στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτή την αντίθεση στις δραστηριότητες των διακοπών τους, ξεκινώντας π.χ. με kite-surfing και αλεξίπτωτο πλαγιάς, για να καταλήξουν να χαλαρώσουν με μια θεραπεία spa, διαλογισμό και γιόγκα. Πρόκειται τελικά για έναν ιδανικό συνδυασμό που διατηρεί το σώμα και το μυαλό σε εγρήγορση, βοηθώντας να αποβληθεί το στρες, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και καταλήγοντας σε μια πλήρη αναζωογόνηση.

Διακοπές σωματικής θεραπείας

Το στρες, το “πιασμένο” σώμα από την καθιστική δουλειά, αλλά και οι τραυματισμένοι μύες ή τα “τραβήγματα”, όλα μπορούν να αποκατασταθούν με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διακοπές σωματικής θεραπείας. Μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών σχεδιασμένων από ειδικούς συμβούλους και φυσικοθεραπευτές μπορούν να ανακουφίσουν τα καταπονημένα σώματα, επαναφέροντάς τα σε μια καλή φυσική κατάσταση.

Οικογενειακές διακοπές ευεξίας

Δεδομένου ότι η επόμενη γενιά που θα συνεχίσει να πηγαίνει στα spa θα είναι οι νέοι, ολοένα και περισσότερα κέντρα ευεξίας ανοίγουν πλέον τις πόρτες τους στις οικογένειες. Η είσοδος στα παιδιά όχι μόνο δεν απαγορεύεται πλέον, αλλά υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένες θεραπείες για τους λιλιπούτειους ταξιδιώτες, που, εκτός όλων των άλλων, θα τους αποσπάσουν από τα iPad’s και τα video games τους, ενθαρρύνοντάς τους να ασχοληθούν με νέες αθλητικές δραστηριότητες.

Το νέο… κύμα ευεξίας

Το 71% της Γης καλύπτεται με νερό, γι’ αυτό και τα θαλάσσια σπορ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή! Το νέο… κύμα ευεξίας διαμορφώνεται από την αυξανόμενη τάση για τα θαλάσσια σπορ -κωπηλασία, σέρφινγκ, κ.ά- που είναι ο πιο μοντέρνος τρόπος άθλησης και τόνωσης.

Διακοπές προληπτικής υγείας που κατεβάζουν τη βιολογική ηλικία

Όντας ήδη ιδιαίτερα δημοφιλείς στη γενιά των Baby Boomers, οι διακοπές προληπτικής υγείας που βοηθούν στην επιβράδυση του γήρατος, κερδίζουν πλέον ολοένα και περισσότερους εκπροσώπους των Generations X και Y.
Αποδεικνύοντας ότι τελικά η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός, η χρονοκαθυστέρηση του γήρατος -είτε μέσω της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του στρες, είτε με πολύ… ιδρώτα στο γυμναστήριο για τη διατήρηση της νεότητας- είναι το νέο mantra για όσους θέλουν να μεγαλώνουν, αλλά όχι και να γερνούν.

Διακοπές κοινωνικών ομάδων γυμναστικής

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν διακοπές κοινωνικών ομάδων με κοινό ενδιαφέρον τη γυμναστική αυξάνεται διαρκώς και το συγκεκριμένο είδος απευθύνεται σε κοινωνικούς ταξιδιώτες που τούς αρέσει να κάνουν καινούργιες γνωριμίες όπου πηγαίνουν. Είτε πρόκειται για παρέες φίλων είτε για μοναχικούς ταξιδιώτες, όλοι βοηθούνται περισσότερο να επιτύχουν τους αθλητικούς στόχους τους, μέσω της άμιλλας και της αλληλοϋποστήριξης που αναπτύσσεται μεταξύ των ομάδων.

Διακοπές ευεξίας σε εργασιακό περιβάλλον

Το διαφορετικό που προσφέρει αυτό το είδος διακοπών είναι ότι οι εργαζόμενοι, μέσω των θεραπειών διαχείρισης του στρες και της γιόγκα, αυξάνουν την πνευματική τους δύναμη, ενώ με δραστηριότητες όπως η ποδηλασία στο βουνό και το θαλάσσιο καγιάκ ενθαρρύνονται να δουλεύουν με ομαδικό πνεύμα.

Φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές ευεξίας

Η οικολογική συνείδηση αυξάνεται διαρκώς μεταξύ των ταξιδιωτών, οι οποίοι αναζητούν πλέον διακοπές ευεξίας που είναι φιλικές με το περιβάλλον. Τα ταξίδια αναψυχής, ανεξαρτήτως ευχαρίστησης επιβάλλεται πια να μην δημιουρχούν ενοχές, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι προορισμοί που σέβονται την τοπική χλωρίδα και πανίδα, που προσφέρουν εκπαιδευτικούς οικολογικούς περιπάτους στο δάσος, διαθέτουν θεραπείες ευεξίας με φυσικά οικολογικά προϊόντα και παρέχουν υγεινά γεύματα με βιολογικές πρώτες ύλες εγχώριας παραγωγής.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *