money tourism copyrigh photo

Τουρισμός: Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για «επέλαση» Ρώσων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Όχι από την επόμενη χρονιά αλλά άμεσες φαίνεται πως θα είναι οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας και το άνοιγμα (και πάλι) της αγοράς της Τουρκίας για τους Ρώσους τουρίστες.

Σ’ αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν κορυφαία στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι μετέφεραν στο Euro2day.gr την εκρηκτική ζήτηση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες από Ρώσους τουρίστες για διακοπές στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται ήδη για Τουρκία αντιπροσωπεύουν το 35%-38% των συνολικών πωλήσεων στη Ρωσία για ταξίδια στο εξωτερικό.

Όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr ρωσικές πηγές, ήδη οι κρατήσεις Ρώσων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία είναι τριπλάσιες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες για Ελλάδα. Στέλεχος ενός από τους ισχυρότερους Ρώσους τουρ οπερέιτορ σημείωσε χαρακτηριστικά πως μόνο κατά τη διάρκεια της περασμένης Κυριακής στη Μόσχα (τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία λειτουργούν, ιδιαίτερα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα) οι κρατήσεις για Τουρκία έφθασαν τις 1.000 έναντι 150 για Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πως η Ελλάδα θα καταγράψει άνοδο φέτος από την αγορά της Ρωσίας. Σπεύδουν, όμως, να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο τον πήχη των υψηλών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για τη φετινή χρονιά. Κάποιοι, μάλιστα, ρισκάρουν την εκτίμηση πως οι Ρώσοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα πιθανότατα δεν θα ξεπεράσουν τις 800.000-850.00, έναντι των εκτιμήσεων για 1 εκατ. επισκέπτες, που είχαν γίνει στο πρόσφατο ελληνο-ρωσικό τουριστικό φόρουμ στην Αθήνα, τόσο από ελληνικής όσο και ρωσικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν το παράδειγμα του Ηρακλείου Κρήτης, που αποτελεί βασικό προορισμό των Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας. Όπως σημείωσαν, οι αφίξεις από Ρωσία στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου κατέγραψαν τον Ιούνιο άνοδο 16% σε σύγκριση με πέρυσι. «Πολύ περιορισμένη, αν υπολογίσει κανείς ότι η γειτονική Τουρκία αλλά και η Αίγυπτος βρίσκονταν εκτός αγοράς», επεσήμαναν. Εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από Ρωσία τους επόμενους μήνες, μετά το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εξερχόμενη τουριστική κίνηση της Ρωσίας, σύμφωνα με τους παράγοντες της ρωσικής αγοράς, δεν επηρεάζουν, ουσιαστικά, τις κρατήσεις του Ιουλίου. Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών πακέτων για τον συγκεκριμένο μήνα έχουν ήδη πουληθεί.

Από Αύγουστο οι επιπτώσεις

Το πρόβλημα, εξηγούν, αφορά στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, μόλις το 30% των πακέτων του Αυγούστου έχουν πουληθεί και πολλά θα κριθούν από τις κρατήσεις για τον Αύγουστο, που θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο 15νθήμερο Ιουλίου.

Αυτό που φοβούνται τώρα στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι μήπως καταγραφεί το επόμενο διάστημα κύμα ακυρώσεων από Ρώσους ταξιδιώτες που θα θελήσουν να αναζητήσουν φθηνότερες διακοπές στην Τουρκία.

«Σκεφτείτε μόνο», εξηγούσαν στο Euro2day.gr, «πως η μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες για Τουρκία αφορά στα πακέτα που ήταν άμεσα διαθέσιμα αλλά ήταν ακριβά». Και ήταν ακριβά, εξηγούν, επειδή «χτίστηκαν» πάνω σε τακτικά αεροπορικά δρομολόγια, που είναι ακριβότερα από τα τσάρτερ.

Πώς εξηγείται, όμως, η μεγάλη ζήτηση για Τουρκία, παρά το γεγονός ότι τα πακέτα είναι ακριβά όπως αναφέρουν στελέχη των τουρ οπερέιτορ;

«Είναι μεν ακριβά αυτά τα πρώτα πακέτα για την Τουρκία, αλλά είναι 50% φθηνότερα από τα αντίστοιχα για Ελλάδα!» εξηγώντας πως οι Τούρκοι ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές τους στα… τάρταρα.

Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρουν, πως ένα πακέτο 10 ημερών για την Τουρκία, που περιλαμβάνει διαμονή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, κοστίζει περίπου 1.100 ευρώ ενώ το αντίστοιχο για Ελλάδα σχεδόν τα διπλάσια. Οι τιμές των πακέτων για Τουρκία στη ρωσική αγορά, μάλιστα, αναμένεται να μειωθούν κι άλλο, όταν μπουν στο παιχνίδι και οι αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ της Ρωσίας.

Το νέα δεδομένα διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό στις σχέσεις των Ρώσων τουρ οπερέιτορ με τους Έλληνες ξενοδόχους. Όπως εξηγούσαν στο Euro2day.gr στελέχη ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών, οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι, σε πρώτη φάση, να μειώσουν τις τιμές που έχουν «κλειδώσει» στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Έτσι, εξηγούν οι ρωσικές πηγές, αν δεν βρεθεί τρόπος να γίνουν πιο ελκυστικές οι κρατήσεις για Ελλάδα, δρομολογούνται «δύσκολες» εξελίξεις.

Αφενός, υποστηρίζουν, η Τουρκία θα είναι από τον Αύγουστο πολύ πιο ελκυστική από την Ελλάδα, οπότε θα αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών.

Αφετέρου, οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ θα πιεστούν ασφυκτικά προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις από τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους Έλληνες ξενοδόχους. Τα οποία, όμως, είχαν υπογραφεί με την Τουρκία εκτός παιχνιδιού και με τους Έλληνες ξενοδόχους να αποτελούν μονόδρομο για τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, παράγοντες της ελληνικής και ρωσικής αγοράς ανησυχούν μήπως η κατάσταση οδηγήσει κάποιους τουρ οπερέιτορ σε δεινή οικονομική θέση, επαναφέροντας την απειλή νέων λουκέτων.

Οι εξελίξεις, ταυτόχρονα, ανατρέπουν άρδην τους συσχετισμούς στην ταξιδιωτική αγορά της Ρωσίας, με τους τουρκικών συμφερόντων τουρ οπερέιτορ όπως οι Coral, Pegas, Anex, να επανακάμπτουν, αν και είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά την επιβολή των γνωστών περιορισμών από τη Ρωσία για ταξίδια προς Τουρκία.

Κρίσιμη παράμετρο για το μέγεθος του τουριστικού ρεύματος που θα κατευθυνθεί φέτος στην Ελλάδα αποτελεί η οικονομική κατάσταση των Ρώσων τουριστών. Οι αρχικές εκτιμήσεις, που προέβλεπαν μείωση κατά 30%-35% της εξερχόμενης τουριστικής κίνησης φέτος, επιβεβαιώθηκαν εν μέρει στις αρχές της χρονιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εξερχόμενη κίνηση από Ρωσία στο α’ τετράμηνο κατέγραψε πτώση 25% για τρίτη συνεχή χρονιά.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr , Παναγιώτης Υφαντής

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *