Τουριστικές επενδύσεις άνω των 300 εκατ. στη Χαλκιδική την τελευταία τριετία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών και σχετικές υποδομές στη Χαλκιδική, την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – παρουσίασης της Χαλκιδικής, το μεσημέρι της Τετάρτης 20/1, στη Θεσσαλονίκη.

xalkidiki2Όπως είπε ο κ. Τάσιος, «Η Ιkos Resort, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην περιοχή, φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για νέα επένδυση στη Χαλκιδική. Ενώ έπεται ο διαγωνισμός, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για τις εκτάσεις στο Ποσείδι και στις Φυλακές Κασσάνδρας».
Ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι, η Χαλκιδική έχει περιθώρια για αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών της, που σήμερα ανέρχονται σε 46.000 κλίνες, από τις οποίες 32.000-34.000 είναι μαζικού τουρισμού, σε 60.000 κλίνες υψηλών κατηγοριών.
Στη συνέχεια ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στη συνεργασία του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής με το Γραφείο Συνεδρίων της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο ίδιος η συνεργασία προχωράει με οργανωμένα βήματα, αφού στις αρχές Φεβρουαρίου ο ΤΟΧ γίνεται μέλος του Thessaloniki Convention Bureau. Παράλληλα, προχωράει και η συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης, με πρώτη κοινή δράση τη συμμετοχή τους σε τουριστική έκθεση στην Τουρκία, στα τέλη Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας τέθηκε και το ζήτημα των διοδίων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών, στην είσοδο στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκαθαρίζοντας πως για το θέμα αποφάσεις μπορεί να πάρει μόνο η κεντρική διοίκηση, τόσο ο κ. Τάσιος όσο και ο κ. Γιάννης Γιώργος, θεματικός περιφερειάρχης Τουρισμού και Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, δήλωσαν θετικοί στην προοπτική επιβολής διοδίων, υπό την προϋπόθεση να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα για τον νομό.
Ο κ. Γιώργος αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των Σκουριών και της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., υποστηρίζοντας ότι, επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για έναν τουριστικό και αγροτοδιατροφικό νομό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2016

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Τάσιος σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν, καθώς με βάση τα προγράμματα των tour operators, η Ελλάδα παραμένει ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για το 2016, μετά την Ισπανία, και παρά την υστέρηση κατά 20% που παρατηρείται στις προκρατήσεις από τη γερμανική κυρίως αγορά, σε σχέση με τον Ιανουαρίου του 2014.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη φαίνεται ότι «απειλούν» και τη Χαλκιδική, αφού, μεταξύ άλλων, τουρίστες από παραδοσιακές αγορές για τον βορειοελλαδικό προορισμό, επιλέγουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση τόσο από τη γερμανική αγορά, όσο και από άλλες αγορές, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία.
«Πάγωμα» παρατηρείται από η ρωσική αγορά, λόγω του αδύναμου ρουβλίου, ενώ στάσιμη είναι η κατάσταση από τη βρετανική αγορά.
Θετικά είναι τα μηνύματα από τα Βαλκάνια, αγορά από την οποία, πέρυσι, προήλθαν περίπου ο ένας στους δύο τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, από τα Βαλκάνια ήδη γίνονται οι πρώτες προκρατήσεις, γεγονός που φανερώνει ότι κι εφέτος οι Βαλκάνιοι θα επιλέξουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τάσιος, η τουριστική περίοδος της Χαλκιδικής για το 2016 θα κριθεί περί τα τέλη Μαρτίου.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο γενικός διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γιώργος Μπρουτζάς, η υπεύθυνη marketing του ΤΟΧ, Τάνια Ακριτίδου, ο ταμείας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, η εκπρόσωπος του Δήμου Σιθωνίας, Μαρία Χριστάρα, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την τουρκική αγορά του ΤΟΧ, Στέφανος Χατζημανώλης και τα στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *