ΤΟΥΡΚΙΑ : Επιδοτεί πτήσεις με έως και 9.000 $ από Δ. Ευρώπη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με την τουρκική κυβέρνηση να εξαγγέλλει την επιχορήγηση πτήσεων από τη Δυτική Ευρώπη, με ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ $ 1.500 και $ 9.000 ανά πτήση, εφέτος, και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας να εξομαλύνονται, οι αξιωματούχοι του τουρισμού και οι ξενοδόχοι στην Τουρκία είναι αισιόδοξοι για ανάκαμψη της γερμανικής, τουριστικής αγοράς στη γείτονα χώρα, τη φετινή, τουριστική σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η TUI εμφανίζει 70% αύξηση στις κρατήσεις για την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής έκθεσης Emitt, στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ελάχιστες χώρες η σχέση μεταξύ πολιτικής και τουριστικής βιομηχανίας έχει υποβληθεί σε τόσο σκληρή δοκιμασία τα τελευταία χρόνια, όπως στην Τουρκία. Στην πρόσφατη ταξιδιωτική έκθεση Emitt, στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, τα χειροκροτήματα από τους περισσότερους από τους 800 συμμετέχοντες ήταν περιορισμένα, όταν ο υπουργός τουρισμού, Numan Kurtulmus, μπήκε στην αίθουσα για να εκφωνήσει μια ομιλία. Ωστόσο, όλοι φάνηκαν ικανοποιημένοι στο τέλος, αφού ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επιχορηγήσει πτήσεις από τη Δυτική Ευρώπη με ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ $ 1.500 και $ 9.000 ανά πτήση, φέτος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ρώσοι και οι Άραβες τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα. Όμως, το 2018 το σκηνικό φαίνεται να διαφοροποιείται και η ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει από τη Δυτική Ευρώπη, και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, όπως αποδεικνύουν οι κρατήσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τους Γερμανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και άλλες πηγές.

«Το 2017 ήταν η χρονιά των Ρώσων και το 2018 θα είναι η χρονιά των Γερμανών», δήλωσε ο Lütfi Elvan, υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, στους επενδυτές που προσκλήθηκαν από την τουρκική ένωση επενδυτών TYD, την παραμονή της έκθεσης.

«Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς στην Τουρκία και επομένως είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τόνισε ο Oya Narin, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TYD. Για να καταλήξει: «Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε στην Τουρκία».

Μόνο η Αττάλεια αναμένει αύξηση 20% στον αριθμό των επισκεπτών φέτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Yusuf Hacisüleyman, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αττάλειας (ATSO). Το 2017, περίπου 10 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες ταξίδεψαν στις ακτές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων 1,6 εκατομμυρίων Γερμανών.

Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί εισερχόμενου τουρισμού δείχνουν να επωφελούνται υπό αυτές τις συνθήκες. Ο μεγαλύτερος οργανισμός στην περιοχή πέρυσι ήταν η Odeon Holding, η οποία έχει υπό την «ομπρέλα» της τους tour operators OTI και Coral Travel, με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 12%. Ο OTI έχει ισχυρή παρουσία στη ρωσική αγορά και δραστηριοποιείται στη Γερμανία, μετά την εξαγορά του ταξιδιωτικού πράκτορα Ferien Touristik. Ο όμιλος ακολουθείται στενά από την Anex (10,3%) και την Pegas (9,8%), ενώ η θυγατρική της FTI, Meeting Point, ανέβηκε στην τέταρτη θέση (8,5%).

Αντίθετα, οι συνέπειες της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος έγιναν πολύ πιο αισθητές στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορική μητρόπολη διαθέτει ένα εντυπωσιακό 34% της συνολικής δυναμικότητας σε κλίνες στην Τουρκία, μπροστά από την Αττάλεια (30%). Όμως το 2016, μόνο το 14% των ξένων επισκεπτών ταξίδεψε στην πόλη του Βοσπόρου, πολύ πίσω από την Αττάλεια (53%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Emitt.

Οι ελπίδες είναι πλέον υψηλές μεταξύ των Τούρκων ξενοδόχων και των tour operators για ανάκαμψη της γερμανικής αγοράς, μετά την πρόσφατη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Ο Michael Frenzel, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Τουριστικών Βιομηχανιών (BTW), έδωσε θετικά νέα στους συμμετέχοντες στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης. «Στο σύνολό τους οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν καλή ανάπτυξη και έχουν αυξήσει τη χωρητικότητά τους για την Τουρκία», ανέφερε. Μόνο η TUI έχει κατά 70% αύξηση στις κρατήσεις για την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι.

Ο Frenzel υπογράμμισε την υψηλή ποιότητα του ξενοδοχειακού δυναμικού, τις ανταγωνιστικές τιμές και την ξεχωριστή φιλοξενία για τις οικογένειες.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *