Cathedral La Seu, Parc de Mar, Palma de Mallorca | Φωτό: Lufthansa

Τουρίστες εκτός Ευρώπης αναζητά η Μαγιόρκα | “Στροφή” σε Αμερική και Άπω Ανατολή για νέα, εύπορη πελατεία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις ευρωπαϊκές αγορές προέλευσης ταξιδιωτών να έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές τους δυνατότητες, και την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των παραθεριστών από τις αγορές αυτές να μην φαντάζει ούτε οικολογικά ούτε πολιτικά ορθή, λόγω της σχετικής κατανάλωσης πόρων, οι Βαλεαρίδες νήσοι αναζητούν πιο εύπορους ταξιδιώτες, εκτός Ευρώπης. Αμερικανούς, για παράδειγμα, ταξιδιώτες, οι οποίοι δημιουργούν διπλάσια έσοδα από τους Γερμανούς ή τους Βρετανούς.

Ωστόσο, για να αυξηθεί ο αριθμός των εύπορων παραθεριστών από χώρες εκτός Ευρώπης στις Βαλεαρίδες νήσους, απαιτούνται οι κατάλληλες αεροπορικές συνδέσεις.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι η απευθείας σύνδεση μεταξύ Πάλμα και Νέας Υόρκης, που προσφέρει η United Airlines, από τον Μάιο του 2022. Πάνω από 370.000 Αμερικανοί τουρίστες έχουν φτάσει στο νησί από τότε που ξεκίνησε η υπερατλαντική “αερογέφυρα”, δημιουργώντας έσοδα περίπου 517 εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική βιομηχανία διακοπών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας. Αυτά τα έσοδα προκύπτουν, καθώς ο μέσος Αμερικανός τουρίστας ξοδεύει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, σε σχέση με τους αντίστοιχους τουρίστες από τη Γερμανία ή την Αγγλία.

Για να γίνει πιο σαφής αυτή η διαφορά, πρέπει να δει κανείς ότι, από τα περίπου 15,5 εκατομμύρια άτομα που έκαναν τις διακοπές τους στις Βαλεαρίδες νήσους κατά τους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, μόνο 636.000 προέρχονταν από χώρες εκτός της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, δημιούργησαν έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκριτικά, την ίδια περίοδο φέτος σχεδόν 3,9 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες ταξίδεψαν στα ισπανικά νησιά και άφησαν περίπου 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ στα τοπικά ταμεία. Υπολογιζόμενες ανά κεφαλή, οι δαπάνες ανέρχονται ακριβώς στα 1.121,83 ευρώ για κάθε Γερμανό που έκανε διακοπές στη Μαγιόρκα ή στα γειτονικά νησιά. Αυτό τοποθετεί τη γερμανική αγορά στην πέμπτη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη των κατά κεφαλήν δαπανών στις Βαλεαρίδες νήσους, πίσω από τη σκανδιναβική (περίπου 1.386 ευρώ), τις χώρες της Μπενελούξ (1.302 ευρώ), την Ελβετία (1.231 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1.156 ευρώ). Ωστόσο, μακράν τα περισσότερα χρήματα ξόδεψαν φέτος οι παραθεριστές εκτός Ευρώπης στις Βαλεαρίδες νήσους, που ανέρχονται σε 1.668,38 ευρώ ανά άτομο.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο επιχειρηματικός κόσμος των Βαλεαρίδων, αλλά και οι πολιτικοί επιθυμούν να προσεγγίσουν νέες αγορές – πηγές, σε άλλες γωνιές του κόσμου. Έχουν, μάλιστα, την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανίδα υφυπουργός Τουρισμού, Rosana Morillo, δήλωσε πρόσφατα ότι η επέκταση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ της Ασίας και των σημαντικότερων ισπανικών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων της Πάλμα και της Ίμπιζα, αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου της. “Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων απευθείας πτήσεων μεταξύ της Κίνας και της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, αλλά θα εξεταστούν επίσης οι δυνατότητες σύνδεσης με τις Βαλεαρίδες νήσους”, είπε.

Το ενδιαφέρον της κας Morillo για την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων με τις αγορές μεγάλων αποστάσεων δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ αποτελούν επίσης νέες αγορές – στόχους προέλευσης ταξιδιωτών.

Ωστόσο, οι εβδομαδιαίες, αεροπορικές συνδέσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να κάνουν τις Βαλεαρίδες νήσους ελκυστικές στους εύπορους τουρίστες, ιδίως εκείνους που προέρχονται από την Άπω Ανατολή. Οι Ιάπωνες παραθεριστές, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι επιδιώκουν να επισκέπτονται όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ευρώπη. Στην τουριστική έκθεση World Travel Market, στο Λονδίνο, η κα. Morillo πρότεινε, ως εκ τούτου, τη δημιουργία ειδικών πακέτων διακοπών για τους επισκέπτες από την Άπω Ανατολή, τα οποία θα τους επέτρεπαν να επισκεφθούν το σύνολο ή την πλειοψηφία των νησιών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στις Βαλεαρίδες.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *