Photo by cottonbro on Pexels

Τουριστικοί φόροι: Τι πληρώνουν οι ταξιδιώτες και σε ποιες χώρες για να εισέλθουν το 2022 | Τέλος 7 € στην ΕΕ για αφίξεις εκτός Schengen

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται, ο ταξιδιωτικός τομέας “παλεύει” να αναγεννηθεί εν μέσω περιορισμών, απαγορεύσεων και lockdown. Οι χώρες που έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό, στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες έχουν καταφύγει στην εφαρμογή ενός επερχόμενου τουριστικού φόρου το 2022. Άλλες πάλι έχουν εισαγάγει τουριστικούς φόρους, ήδη, και όποιος τις έχει επισκεφθεί έχει πιθανότητα πληρώσει έναν στο παρελθόν, που στην πλειοψηφία τους είναι ανταποδοτικοί. 

Φόροι που τις περισσότερες φορές οι ταξιδιώτες δεν τους προσέχουν, καθώς καταβάλλονται μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια ή εμπεριέχονται στην τιμή των δωματίων στα καταλύματα διαμονής.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χώρες που πρέπει να πληρώσετε για να εισέλθετε.

Οι χώρες που εισάγουν τουριστικό τέλος το 2022

Παρακάτω παρουσιάζονται οι χώρες που εφαρμόζουν τουριστικό φόρο από εφέτος. Αυτές είναι:

Βενετία

dan-novac-1naE8177_bI-unsplash

Photo by Dan Novac, on UnsplashΗ Βενετία εισάγει εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων. Για την εφαρμογή του μέτρου ηλεκτρονικές τουρνικέ εγκαταστάθηκαν στα σημεία εισόδου της πόλης και 500 κάμερες στο κέντρο της Βενετίας θα είναι το… τρίτο μάτι για την αναζήτηση τουριστών που δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη φέρεται να εισάγει τουριστικό τέλος 300 μπατ (8 ευρώ) από τον Απρίλιο και μετά. Μιλώντας σχετικά, ο διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης είπε στο Reuters ότι μέρος του τέλους θα χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των επισκεπτών, καθώς υπήρξαν φορές που η ασφάλιση υγείας δεν τους κάλυπτε.

Θα βοηθήσει, επίσης, στη χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών αξιοθέατων, όπως το Μεγάλο Παλάτι στην Μπανγκόκ.

Η ΕΕ εφαρμόζει τουριστικό φόρο το 2022

Μέχρι το τέλος του 2022, πολίτες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Αυστραλών, Βρετανών και άλλων ταξιδιωτών εκτός της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση κόστους  7 ευρώ για να εισέλθουν.

Όσοι είναι κάτω των 18 ή άνω των 70 ετών δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το τέλος αυτό.

Οι χώρες που ήδη εφαρμόζουν το μέτρο των τουριστικών τελών

Πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει τουριστικά τέλη, για διάφορους λόγους. Κάποιοι έχουν να κάνουν με την προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών και να αποτρέψουν τον υπερτουρισμό. Άλλοι σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, που σημαίνει ότι τα χρήματα από αυτούς τους φόρους διατίθενται για τη διατήρηση των τουριστικών εγκαταστάσεων και την προστασία των φυσικών πόρων.

Αυστρία

Στην Αυστρία καταβάλλεται φόρος διανυκτέρευσης, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την επαρχία. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, οι ταξιδιώτες καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 3,02% στον λογαριασμό του ξενοδοχείου ανά άτομο.

Η τουριστική εισφορά είναι επίσης γνωστή ως Tourismusgesetz και  Berherbergungsbeiträge.

Βέλγιο

Ο τουριστικός φόρος στο Βέλγιο εφαρμόζεται στα καταλύματα, για κάθε διανυκτέρευση. Η χρέωση περιλαμβάνεται μερικές φορές στην τιμή του δωματίου του ξενοδοχείου, αλλά ορισμένα ξενοδοχεία διαχωρίζουν το κόστος και το καθιστούν μια επιπλέον χρέωση, επομένως οι ταξιδιώτες οφείλουν να ελέγχουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους.

Η Αμβέρσα και η Μπριζ χρεώνουν μια τιμή ανά δωμάτιο. Η τιμή στις Βρυξέλλες ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη βαθμολογία του ξενοδοχείου.

Γενικά ο φόρος διαμορφώνεται γύρω στα €7,50.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία επιβάλλει τουριστικό τέλος για διανυκτερεύσεις. Είναι πολύ χαμηλό και ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου -έως περίπου €1,50.

Γαλλία

Υπάρχει ένας “φόρος παραμονής” που πρέπει κάποιος ταξιδιώτης να πληρώσει στη Γαλλία. Προστίθεται στον λογαριασμό του ξενοδοχείου και ποικίλλει ανάλογα με την πόλη.

Οι τιμές κυμαίνονται από €0,20 έως περίπου €4 ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.

Οι δημοφιλείς, τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως το Παρίσι και η Λυών, χρησιμοποιούν τα χρήματα για τη διατήρηση της τουριστικής υποδομής.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει αυτό που αποκαλούν “φόρο πολιτισμού” (a kulturförderabgabe) και επίσης “φόρο κρεβατιού” (a bettensteuer), σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο.

Η χρέωση ανέρχεται περίπου στο 5% του λογαριασμού του ξενοδοχείου.

Ελλάδα

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται φόρος διαμονής και ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, από €0,50 για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, €1,50 στα 3 αστέρων, €3 στα 4 αστέρων και €4 στα 5 αστέρων.

Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ο φόρος είναι €0,50.

Ο φόρος εισήχθη από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού για να βοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας.

Ελβετία

Ο τουριστικός φόρος στην Ελβετία ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Το κόστος είναι ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο και ανέρχεται περίπου σε €2,20. Οι προσφορές για διαμονή συνήθως δεν περιλαμβάνουν τον τουριστικό φόρο, καθώς ορίζεται ως ξεχωριστό ποσό, επομένως είναι πιο εύκολο για τον ταξιδιώτη να τον ελέγξει.

Ισχύει μόνο για διαμονές κάτω των 40 ημερών.

ΗΠΑ

Στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες χρεώνεται φόρος ξενοδοχείου ή φόρος διαμονής για ταξιδιώτες που νοικιάζουν καταλύματα και ονομάζεται επίσης φόρος κατοχής. Οι χρεώσεις ισχύουν σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία, με τις υψηλότερες να καταβάλλονται στο Χιούστον, ύψους 17% στον λογαριασμό του ξενοδοχείου.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία έρχεται με τη μορφή φόρου αναχώρησης. Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία πληρώνουν 1.000 γιεν (περίπου 8 ευρώ) καθώς φεύγουν από τη χώρα. Ο επίσημος τουριστικός ιστότοπος ισχυρίζεται ότι αυτός ο μικρός φόρος κάνει σημαντική διαφορά στην οικονομία.

Ινδονησία

Οι τουριστικοί φόροι στην Ινδονησία ισχύουν μόνο στο Μπαλί. Από το 2019, ένας νέος νόμος ορίζει ότι οι ξένοι επισκέπτες στο νησί της Ινδονησίας πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος της τάξης των 9 ευρώ. Τα έσοδα από τον φόρο φέρεται να πηγαίνουν σε προγράμματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του μπαλινέζικου πολιτισμού.

Ισπανία

Εάν κάποιος επιλέξει για διακοπές την Ίμπιζα ή τη Μαγιόρκα, θα πρέπει να πληρώσει  έναν τουριστικό φόρο. Ο Βιώσιμος Τουριστικός Φόρος, που ισχύει για διαμονή διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα, Φορμεντέρα), ισχύει επίσης για κάθε παραθεριστή ηλικίας 16 ετών και άνω.

Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, ο φόρος μπορεί να φτάσει και τα €4 ανά διανυκτέρευση.

Ιταλία

Οι τουριστικοί φόροι στην Ιταλία εξαρτώνται από το πού βρίσκεται κάποιος, με τη Βενετία, όπως είπαμε να εισαγάγει δικό της φόρο το καλοκαίρι του 2022.

Εν τω μεταξύ, η χρέωση στη Ρώμη κυμαίνεται από €3 έως €7 ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, αλλά ορισμένες μικρότερες πόλεις χρεώνουν περισσότερο.

Κροατία

Η Κροατία αύξησε τον τουριστικό φόρο της το 2019. Ωστόσο, ο αυξημένος συντελεστής ισχύει μόνο κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 10 kuna (€1,33) ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.

Μαλαισία

Ο τουριστικός φόρος της Μαλαισίας είναι ένας ενιαίος συντελεστής και εφαρμόζεται ανά διανυκτέρευση. Δεν είναι πολύ περισσότερο από περίπου €4 τη βραδιά.

Μπουτάν

Ενώ τα τουριστικά τέλη των περισσότερων χωρών είναι κάτω από περίπου 20 ευρώ, ο φόρος του Μπουτάν είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση.

Η ελάχιστη ημερήσια χρέωση για τους περισσότερους αλλοδαπούς ταξιδιώτες είναι $250  (228 €) ανά άτομο την ημέρα, κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, κι ελαφρώς μικρότερη τη χαμηλή περίοδο. Αλλά καλύπτει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως διαμονή, μεταφορά στη χώρα, οδηγό, φαγητό και εισιτήρια.

Νέα Ζηλανδία

Πολλοί τουρίστες, άτομα που συνδυάζουν εργασία και διακοπές, φοιτητές και εργαζόμενοι που επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία πρέπει να πληρώσουν Διεθνή Εισφορά Διατήρησης και Τουρισμού Επισκεπτών (IVL) όταν φτάσουν, με εξαίρεση τους Αυστραλούς επισκέπτες. Το ποσό της εισφοράς ανέρχεται σε 35 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή περίπου 21 ευρώ.

Νησιά της Καραϊβικής

Στα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής προστίθενται τουριστικοί φόροι στο κόστος του ξενοδοχείου ή τέλος αναχώρησης.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μποναίρ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Αϊτή, Τζαμάικα, Μονσεράτ, Σεντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Μαρτίνος, Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ έχουν όλα κάποιας μορφής χρέωση για τους επισκέπτες.

Τα τέλη κυμαίνονται από €13 στις Μπαχάμες έως €45 στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει φόρο τουριστών γης και τουριστικό φόρο νερού. Στο Άμστερνταμ, αυτό ανέρχεται στο 7% του κόστους ενός δωματίου ξενοδοχείου και λέγεται toeristenbelasting.

Ουγγαρία

Τα τουριστικά τέλη στην Ουγγαρία ισχύουν μόνο στη Βουδαπέστη. Οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 4% για κάθε διανυκτέρευση, με βάση την τιμή του δωματίου.

Πορτογαλία

Ο χαμηλός τουριστικός φόρος της Πορτογαλίας καταβάλλεται ανά διανυκτέρευση, ανά άτομο, και ισχύει μόνο για επισκέπτες ηλικίας 13 ετών και άνω. Είναι περίπου €2 και αφορά μόνο τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής.

Σλοβενία

Ο τουριστικός φόρος στη Σλοβενία ​​ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την κατηγορία του ξενοδοχείου. Είναι ελαφρώς υψηλότερος σε μεγαλύτερες πόλεις και θέρετρα, συμπεριλαμβανομένης της Λιουμπλιάνας και του Bled -περίπου €3.

Τσεχία

Στην Τσεχία χρειάζεται να πληρώσουν οι ταξιδιώτες τουριστικό τέλος μόνο όταν επισκέπτονται την πρωτεύουσα, την Πράγα. Είναι πολύ μικρό (κάτω από €1) και πληρώνεται ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, έως και 60 διανυκτερεύσεις. Ο φόρος δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 18 ετών.

 

 

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *