Photo by Anna on Unsplash
Photo by Anna on Unsplash

Τουρκία: Διπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης του τουριστικού-ταξιδιωτικού τομέα από την Οικονομία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με μέσο ρυθμό 5,5% ετησίως αναμένεται να αναπτυχθεί το τουριστικό και ταξιδιωτικό ΑΕΠ της Τουρκίας, κατά την επόμενη δεκαετία, πάνω από το διπλάσιο έναντι του ρυθμού ανάπτυξης 2,5% της συνολικής οικονομίας της χώρας.

Αυτό διαπιστώνει η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2032, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της Τουρκίας θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 117 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 11% της συνολικής οικονομίας.

Ο τομέας αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 716.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,5% σε σχεδόν 68,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αντιστοιχεί στο 8,3% της εθνικής οικονομίας, ενώ η απασχόληση στον τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% και να φτάσει σε περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων πτήσεων από την ForwardKeys αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της φετινής, καλοκαιρινής περιόδου, η Τουρκία αναμένεται να είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός μεταξύ των ταξιδιωτών που αναζητούν ηλιόλουστους προορισμούς, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε προορισμούς πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη και οι παραλίας, όπως η Αττάλεια, η Αλικαρνασσός και το Νταλαμάν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις πτήσεων ξεπερνούν ήδη τα προ-πανδημικά επίπεδα, με τις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αυξηθεί κατά 101%.

Παράλληλα, οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιρλανδία αυξάνονται κατά 57%, 28% και 18% αντίστοιχα.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού της Τουρκίας, με τη συμβολή του στο ΑΕΠ να ξεπερνά την εθνική οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια, δημιουργώντας σχεδόν τα τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας”.

Η συμβολή του τουριστικού και ταξιδιωτικού τομέα της Τουρκίας στο ΑΕΠ ήταν 11% (ή 78,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) το 2019, ενώ το 2020 μειώθηκε σε μόλις 5,1% (ή 36,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ), γεγονός που αντιπροσωπεύει απώλειες ύψους 52,8%.

Ο τομέας στήριξε επίσης σχεδόν 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, πριν υποστεί πτώση 18%, πέφτοντας στα 2,1 εκατομμύρια.

Η τελευταία έκθεση EIR του WTTC αποκαλύπτει επίσης ότι, το 2021 ήταν η αρχή της ανάκαμψης για τον τουρκικού ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα. Ενώ, πέρυσι, η συμβολή του στο ΑΕΠ “σκαρφάλωσε” κατά 60,6% σε ετήσια βάση και έφτασε τα 59,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *