©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb | Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την “εκτίναξη” των τιμών των ενοικίων, η τουρκική κυβέρνηση  εισαγάγει αυστηρούς κανονισμούς για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις τύπου Airbnb, καταθέτοντας στο κοινοβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, που ήταν στα… σκαριά εδώ και καιρό.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την Τρίτη, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ενοικίαση των ακινήτων τους για διάρκεια μικρότερη των 100 ημερών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους, να τοποθετούν μια ειδική σήμανση στην ιδιοκτησία τους, ενώ, πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα όσων διαμένουν στα μισθωμένα σπίτια θα παρέχονται στις αρχές επιβολής του νόμου.

Το νομοσχέδιο για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις έρχεται καθώς οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτές κατοικίες λόγω της “εκτίναξης” των τιμών, που αποδίδεται στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό των καταναλωτών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε ποσοστό άνω του 61% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω προς το τέλος του έτους.

Η Τουρκία έχει παρατείνει ένα μέτρο που περιορίζει τις ετήσιες αυξήσεις των ενοικίων στο μέγιστο 25%, το οποίο θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, οδηγώντας σε μεγάλη έξαρση των νομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Πριν από το μέτρο αυτό, οι αυξήσεις των τιμών για τους υφιστάμενους ενοικιαστές που πραγματοποιούνταν μία φορά το χρόνο είχαν ανώτατο όριο το μέσο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων 12 μηνών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το προτεινόμενο νομοσχέδιο κατηγοριοποιεί τις ενοικιάσεις που διαρκούν λιγότερο από 100 ημέρες ως “προσανατολισμένες στον τουρισμό”. Σημειώνεται ότι, ότι υπάρχουν περίπου 30.000 σπίτια που ενοικιάζονται για “τουριστικούς σκοπούς” στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ιδιοκτήτες και οι μεσίτες ακινήτων που θα βρεθούν να παραβιάζουν αυτούς τους νέους κανονισμούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με “τσουχτερά” πρόστιμα ύψους 100.000 τουρκικών λιρών (3.600 δολάρια) ανά οικιστική μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, το καλοκαίρι υπήρξαν έντονα παράπονα και αντιδράσεις από τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας ότι τα ξενοδοχεία χάνουν πελάτες, άρα και έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Η Τουρκία επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb | Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *