©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία περιορίζει τη χρήση πιστωτικών καρτών για ταξίδια στο εξωτερικό

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το τραπεζικό εποπτικό όργανο της Τουρκίας ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για να στηρίξει την προσπάθεια δημοσιονομικού… συμμαζέματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των πληρωμών με πιστωτικές κάρτες σε δόσεις για ταξίδια στο εξωτερικό, όπως πτήσεις, διαμονή, κ.ο.κ..

Η κίνηση αυτή, η οποία έπληξε τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών και θεωρήθηκε ότι περιορίζει τις εκροές συναλλάγματος, ήταν ένα από τα δύο μέτρα που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ρύθμισης και Εποπτείας Τραπεζών (BDDK), τα οποία, όπως είπε, συγκαταλέγονται στα συντονισμένα μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα μέτρα με στόχο τη συγκράτηση του χρόνιου υψηλού πληθωρισμού και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια κατά 900 μονάδες βάσης μέσα σε δύο μήνες, παράλληλα με άλλα μέτρα πιστωτικής πειθαρχίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων, που περιλάμβαναν την αύξηση του μηνιαίου μέγιστου επιτοκίου για τη χρήση μετρητών με πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς υπερανάληψης. Ανέφερε ότι η αύξηση αποσκοπούσε στον έλεγχο του πληθωρισμού και στην εξισορρόπηση της εγχώριας ζήτησης.

Τα μέτρα ήρθαν λίγες ημέρες αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 250 μονάδες βάσης στο 17,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, και δεσμεύθηκε για περαιτέρω περιορισμούς. Οι τελευταίοι δύο μήνες σηματοδότησαν μια αντιστροφή από μια πορεία χαλάρωσης, που είδε την τράπεζα να μειώνει το επίσημο κόστος δανεισμού της στο 8,5% από 19% από το 2021.

Οι τουριστικοί φορείς λένε ότι έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την “εκτίναξη” του κόστους και την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, από τα τέλη του 2021, με τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν συνήθως πιστωτικές κάρτες για τη χρηματοδότηση των ταξιδιών.

“Σχεδόν όλοι οι πελάτες μου πλήρωναν με δόσεις”, δήλωσε ο Cem Polatoğlu, εκπρόσωπος μιας πλατφόρμας τουριστικών πρακτόρων, σημειώνοντας ότι ένα μέσο ταξίδι για δύο άτομα κοστίζει περίπου 50.000 τουρκικές λίρες (1.850 δολάρια). “Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να πληρώσουν αυτό το ποσό εφάπαξ είναι πολύ μικρός”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική είναι οι πολίτες να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό και να ξοδεύουν συνάλλαγμα, προσθέτοντας ότι ο τομέας των διεθνών ταξιδιών πλήττεται επίσης από τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στην εξασφάλιση τουριστικής βίζας.

Ο κ. Polatoğlu προέβλεψε απότομη πτώση του αριθμού των ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, μετά την αύξηση των δαπανών των Τούρκων πολιτών στο εξωτερικό, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 3,17 δισεκατομμύρια δολάρια -αύξηση 84%, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022- με τις δαπάνες αυτές να διευκολύνονται από τις δαπάνες των πιστωτικών καρτών.

Η κίνηση των πιστωτικών καρτών επηρέασε επίσης τις τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιριών, με την τιμή της Turkish Airlines να υποχωρεί κατά 1,3% και της Pegasus κατά 2,3%. Ο βασικός δείκτης BIST 100 της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 0,4%.

Η BDDK ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της, αργά τη Δευτέρα, ότι αποφάσισε να αυξήσει τους συντελεστές στάθμισης κινδύνου που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των πρότυπων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας για τα καταναλωτικά δάνεια, τις προσωπικές πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια για αγορά οχημάτων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *