ΤΟΥΡΚΙΑ: Προβλέψεις για 1 εκατομμύριο αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας στο Κουσάντασι το 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένο σε σχέση με το 2023 αριθμό τουριστών κρουαζιέρας αναμένεται να υποδεχθεί το Κουασάντασι της Τουρκίας, ένα από τα κορυφαία κέντρα τουρισμού κρουαζιέρας της χώρας, το 2024, με τους ειδικούς του κλάδου να κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες μέσω θαλάσσης στο τουρκικό θέρετρο εφέτος. Αριθμός, μάλιστα, ο οποίος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες -γεωπολιτικές και άλλες- στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του λιμανιού του Κουσάντασι, Aziz Güngör, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu (AA), το Κουσάντασι φιλοξένησε τον υψηλότερο αριθμό πλοίων και επιβατών στην ιστορία της περιοχής το 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Güngör, το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 531 ταξίδια κρουαζιερόπλοιων με 785.000 επιβάτες στο Κουσάντασι, ενώ περίπου 135.000 επιβάτες έφτασαν στην περιοχή μέσω 680 ακτοπλοϊκών δρομολογίων από το νησί της Σάμου. Ως εκ τούτου ξεπεράστηκε ο στόχος των 900.000 επιβατών.

Εξηγώντας ότι μόνο το Κουσάντασι αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής κίνησης επιβατηγών πλοίων και επιβατών στην Τουρκία, ο κ. Güngör δήλωσε ότι η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2022 μετά την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίστηκε το 2023.

Αναμένοντας αύξηση 15% στον αριθμό των δρομολογίων των πλοίων φέτος, ο ίδιος δήλωσε: “Αναμένουμε να φτάσουν περίπου 560-565 πλοία. Σε αντιστοιχία, αναμένουμε 850.000 επιβάτες. Στο κομμάτι των φέρι μποτ, αναμένουμε επίσης την άφιξη περίπου 150.000 επιβατών σε 850 ακτοπλοϊκά ταξίδια”.

“Αναμένουμε 1 εκατομμύριο επιβάτες να φτάσουν στο Κουσάντασι μόνο μέσω θαλάσσης”, πρόσθεσε, τολμώντας την εκτίμηση ότι ο στόχος του 1 εκατομμυρίου θα μπορούσε να ξεπεραστεί, ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

“Το λιμάνι του Κουσάντασι είναι ένα πολύ δημοφιλές λιμάνι παγκοσμίως. Ειδικότερα, κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων λιμένων στη Μεσόγειο μεταξύ των λιμένων transit”, σημείωσε ο κ. Güngör.

Αναφερόμενος στην ικανοποίηση των επιβατών ο ίδιος είπε ότι οι εταιρίες κρουαζιέρας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το θέμα αυτό.

“Εξετάζοντας συγκεκριμένα το Κουσάντασι, μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό ικανοποίησης των επιβατών κυμαίνεται μεταξύ 90-93 στα 100, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης στον κόσμο”, σημείωσε.

Επισήμανε επίσης ότι θα φιλοξενούνται κρουαζιερόπλοια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο Κουσάντασι, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των αφίξεων στην τοπική οικονομία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *