©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρκία: “Μαγνήτης” τουριστών η Κωνσταντινούπολη | Πάνω από 13 εκατομμύρια επισκέπτες στο 9μηνο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερους από 13,1 εκατομμύρια ξένους τουρίστες υποδέχθηκε  η Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν εχθές, καθώς η φετινή ισχυρή δυναμική του τουριστικού τομέα αντικατοπτρίζεται θετικά στην τουρκική μητρόπολη, που εκτείνεται σε δύο ηπείρους.

Σύμφωνα με έγγραφη αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τον Σεπτέμβριο η Κωνσταντινούπολη συγκέντρωσε 1.631.963 ξένους επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 1,55% στις τουριστικές αφίξεις, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η εισροή ξένων επισκεπτών στην πόλη κατά τον ένατο μήνα του τρέχοντος έτους καθοδηγήθηκε από τις αφίξεις από τη Ρωσία (168.925), ακολουθούμενες από τις αφίξεις από τη Γερμανία (119.681) και τους επισκέπτες που έφτασαν από το Ιράν (111.688).

Περίπου 87.670 Αμερικανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη την ίδια περίοδο. Ακολούθησαν 64.980 Βρετανοί επισκέπτες και 46.547 ταξιδιώτες από τη Γαλλία.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε 13,15 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώνοντας αύξηση 11,61%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι συνολικές αφίξεις στην πόλη αντιπροσώπευαν έτσι σχεδόν το ένα τρίτο των 39,2 εκατομμυρίων τουριστών που έφτασαν στην Τουρκία κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση οι αφίξεις ξένων τουριστών προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 60 εκατομμύρια εφέτος, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 90 εκατομμύρια το 2028.

Όσον αφορά τα έσοδα, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στα 55,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ σε πέντε χρόνια από τώρα οι τουριστικές εισπράξεις θα ανέλθουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη επιλογή για τους επισκέπτες που έφτασαν στην πόλη αεροπορικώς τον Σεπτέμβριο ήταν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατέχοντας μερίδιο 73,30% επί του συνολικού αριθμού των ξένων που αφίχθησαν στην πόλη.

Τον Σεπτέμβριο, περίπου 45.156 ξένοι επισκέπτες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη μέσω θαλάσσης, αυξημένοι κατά 24,81%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό πληρότητας των καταλυμάτων στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο ήταν 68,33%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι, ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου 10% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *