Σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό έχει καθιερωθεί η Τουρκία εδώ και χρόνια, ενώ τελευταία αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για αγοραστές ακινήτων, ιδιαίτερα Ρώσους, οι οποίοι υπερδιπλασίασαν τις αγορές κατοικιών τους στη χώρα τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός οικονομικού… καταφυγίου.
Οι πωλήσεις κατοικιών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 38,8% τον Απρίλιο στις 133.058 μονάδες, από 95.863 πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat), σημειώνοντας μηνιαίο υψηλό όλων των εποχών για τον μήνα.
Η ανοδική τάση, σύμφωνα με την Dailysabah συνεχίστηκε παρά το υψηλό κόστος δανεισμού και την άνοδο των τιμών, ακολουθώντας το υψηλό ποσοστό του Μαρτίου, όταν οι πωλήσεις έφτασαν τις 134.170, σημειώνοντας αύξηση 20,6% από έτος σε έτος. Οι πωλήσεις σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 113,7%, 25,1% και 20% τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα.
Η άνοδος έρχεται εν μέσω μείωσης της προσφοράς και εκτίναξης των τιμών, αλλά τα νοικοκυριά συνεχίζουν να θεωρούν την ακίνητη περιουσία ως ένα ελκυστικό επενδυτικό “εργαλείο” για να προστατευθούν από τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 20 ετών, σχεδόν στο 70%.
Ο δείκτης κατασκευών αυξήθηκε κατά 102% από έτος σε έτος τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία την TurkStat. Ο δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε, επίσης, ετήσιο άλμα κατά 96% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Στην Κωνσταντινούπολη, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 106% σε ετήσια βάση.
Ασφαλές “λιμάνι” για επένδυση σε ακίνητα η Τουρκία
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων τον Απρίλιο αυξήθηκαν 82,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 32.030, αντιπροσωπεύοντας το 24,1% των συνολικών πωλήσεων της περιόδου.
“Φαίνεται ότι όλοι θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα “ασφαλούς λιμένα””, δήλωσε ο Ziya Yılmaz, πρόεδρος της Dap Holding. “Έχουν δίκιο γι’ αυτό, διότι ούτε το συνάλλαγμα ούτε ο χρυσός καθιστούσαν την επένδυση τόσο επικερδή όσο τα ακίνητα”, πρόσθεσε.
“Η άνοδος των πωλήσεων φέτος έρχεται παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεπερνούν το 1%, αυξάνοντας το κόστος και εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη”, είπε ο Yılmaz.
Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε πληθυσμό, είχε το υψηλότερο μερίδιο με 19,8%, ή 26.330 πωλήσεις κατοικιών τον μήνα Απρίλιο. Ακολούθησαν η πρωτεύουσα Άγκυρα με 12.195 πωλήσεις και η Σμύρνη με 8.459 και μερίδια 9,2% και 6,4%, αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 26,2% σε 453.121 σπίτια, παρά το υψηλό κόστος δανεισμού.
Οι Ρώσοι “πρώτοι των πρώτων” για πρώτη φορά
Οι πωλήσεις σε ξένους αυξήθηκαν κατά 58,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο σε 6.447 κατοικίες, σύμφωνα με την TurkStat. Οι Ρώσοι πολίτες ανέβηκαν στην κορυφή της λίστας μεταξύ των εθνών τον Απρίλιο για πρώτη φορά, ενισχύοντας τις αγορές τους κατά 186,6% από έτος σε έτος σε 1.152 ακίνητα από 547 τον Μάρτιο. Ακολούθησαν οι Ιρανοί με 905 και οι Ιρακινοί με 714 κατοικίες.
Πλούσιοι Ρώσοι “ρίχνουν” χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναζητώντας ένα οικονομικό καταφύγιο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις ασφυκτικές κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με τις εταιρίες ακινήτων.
Πολλοί Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο έχουν αφιχθεί στην Τουρκία σε συγγενείς τους που διαμένουν στη χώρα, ενώ άλλοι επέλεξαν να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν ακίνητα, αγοράζοντας περίπου 263 κατοικίες τον Απρίλιο -αύξηση σχεδόν 186% από 92 πριν από ένα χρόνο.
“Μετά τον πόλεμο, το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ρώσων αλλά και των Ουκρανών αυξήθηκε”, δήλωσε ο Selman Özgün, πρόεδρος της Helmann Yapı. “Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε αυτή την αύξηση στην Αττάλεια”, σημείωσε ο κ. Özgün, αναφερόμενος στο θέρετρο της Μεσογείου που εδώ και χρόνια είναι αγαπημένος προορισμός διακοπών, τόσο για τους Ρώσους, όσο και για τους Ουκρανούς.
Ενώ η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέκριναν τη ρωσική επίθεση, η Άγκυρα αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία -εκτός του ΟΗΕ- κι έτσι και οι δύο χώρες συνεχίζουν να διατηρούν σχετικά καλούς δεσμούς με τη Μόσχα κι εξακολουθούν να εκτελούν απευθείας πτήσεις.
“Η πιο ασφαλής χώρα για τους Ρώσους αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία, όπως συνηθίζουμε να ακούμε κι από τους ίδιους”, δήλωσε ο Hakan Sabbağ, διευθυντής πωλήσεων στην Akzirve.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προηγουμένως, αγόραζαν κατοικίες στην Αττάλεια, ενώ, τώρα, άρχισαν να επενδύουν στην Κωνσταντινούπολη και σε ορισμένες άλλες πόλεις.
Ο Sabbağ σημείωσε την αύξηση του ενδιαφέροντος από πολίτες και από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Τόνισε τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην ακίνητη περιουσία το καλοκαίρι, η οποία θα μπορούσε να προωθηθεί ιδιαίτερα από τη ζήτηση από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς έφτασαν τις 20.791 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 48,9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat.
Οι πωλήσεις κατοικιών στο εξωτερικό έφτασαν το ρεκόρ των 58.576 μονάδων το 2021, σημειώνοντας αύξηση 43,5% από έτος σε έτος. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ σημειώθηκε το 2019 με 45.483 κατοικίες.
Οι πωλήσεις είχαν επιταχυνθεί καθώς η υποτίμηση της λίρας έκανε τα τουρκικά ακίνητα πιο ελκυστικά για τους ξένους αγοραστές, με τις αρχές να ακολουθούν τη νέα οικονομική πολιτική χαμηλών επιτοκίων για να ενισχύσουν τις πιστώσεις, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, λέγοντας ότι θα βοηθούσε τη χώρα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Για να υποστηρίξει την κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 500 μονάδες, από τον Σεπτέμβριο, στο 14%.