Photo by Dilek Durgun on Unsplash
Photo by Dilek Durgun on Unsplash

Η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά του πολυτελούς τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία, της οποίας το μερίδιο στους τουριστικούς προορισμούς που απευθύνονται σε ταξιδιώτες ανώτερου οικονομικού status αυξάνεται μέρα με την ημέρα, δημιουργεί ισχυρές εναλλακτικές λύσεις για τουρίστες υψηλού εισοδήματος με επενδύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, που υποστηρίζονται από επώνυμα εστιατόρια, μαρίνες και γήπεδα γκολφ. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η φετινή θα είναι μια σεζόν ορόσημο για τη χώρα, η οποία αναμένεται να καλύψει τις απώλειες της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς επιχειρώντας επιπλέον “άνοιγμα” στο Ην. Βασίλειο, την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική.

Φέτος το καλοκαίρι, το ποσοστό των Βρετανών τουριστών που διαμένουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να είναι υψηλό. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση την άφιξη Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, αναμένεται επίσης μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εγχώριοι τουρίστες δε, αναμένεται επίσης να κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία.

“Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καλύπτουν το 15 τοις εκατό της πληρότητάς μας. Μπορούμε να καλύψουμε τις απώλειες σε αυτά τα τμήματα από την εγχώρια αγορά, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Tunç Batum, γενικός διευθυντής του Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa, ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Φετιγιέ, στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εγχώριοι τουρίστες, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας κρατήσεων του ξενοδοχείου.

Το D Maris Bay στην παραθαλάσσια περιοχής Γκιοτσέκ στο Νταλαμάν, από την άλλη, συνεχίζει να λαμβάνει κρατήσεις από τη Ρωσία, ενώ “βλέπει” αύξηση του ενδιαφέροντος από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά.

Ο Cenk Türkmenoğlu, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν κυρίως τουρίστες γιοτ.

“Κατά τη διάρκεια της σεζόν, υπάρχουν πολλά σκάφη αγκυροβολημένα στον κόλπο μας, που σχηματίζει μια φυσική μαρίνα”, δήλωσε. Και συνέχισε: “Πολλά διαφορετικά σκάφη αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των mega yachts, επισκέπτονται το ξενοδοχείο μας κατά τη διάρκεια της σεζόν και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί μια θέση, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Εκτός από το προσωπικό του ξενοδοχείου, έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής, η οποία παρέχει ειδικές υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες σκαφών”.

Ο γενικός διευθυντής του Amanruya Bodrum, Igor Barba, σημείωσε μια παγκόσμια τάση μεταξύ των τουριστών υψηλού εισοδήματος, κατά την περίοδο μετά την πανδημία. Ο ίδιος δήλωσε ότι το δημοφιλές θέρετρο του Μπόντρουμ θα δει αυξημένο ενδιαφέρον αυτής της κατηγορίας ταξιδιωτών.

“Αυτό που παρατηρούμε είναι μια επιστροφή σε κάποιους γνωστούς προορισμούς”, δήλωσε ο Barba. Και συμπλήρωσε: “Ενώ αυτή η τάση είναι βραδεία για την πάντα δημοφιλή Ταϊλάνδη, είναι πολύ ταχύτερη για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και όλους τους μεσογειακούς προορισμούς. Σίγουρα θα δούμε τη γαλλική και την ιταλική ριβιέρα να “ανθίζουν” και πάλι αυτό το καλοκαίρι. Τα ελληνικά νησιά θα είναι, επίσης, στο επίκεντρο, αλλά είμαι βέβαιος ότι και η τουρκική ριβιέρα θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί από ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος, με το Μπόντρουμ να είναι το κόσμημα του στέμματος”.

Ο Ferman Doğan, γενικός διευθυντής του Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum, συμφώνησε ότι το θέρετρο θα πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του φετινού καλοκαιριού.

“Η Τουρκία, η οποία είναι η τέταρτη πιο προτιμώμενη χώρα στη γερμανική και η τρίτη στην ολλανδική αγορά, δέχεται μεγαλύτερη ζήτηση από άλλους προορισμούς. Η Ανατολική Ευρώπη, η Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την κατάσταση μόνο στο πλεονέκτημα των τιμών, νομίζω ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας εδώ”.

Η απώλεια σε Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες μπορεί να αντισταθμιστεί, σύμφωνα με τον κ. Doğan.

“Το 2022 αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, αλλά δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τους Ουκρανούς”, είπε.

“Υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες στην Ευρώπη για αγορές υποκατάστασης. Η TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να φέρει φέτος 1 εκατομμύριο Ευρωπαίους τουρίστες στην Αττάλεια και 500.000 τουρίστες στο Μπόντρουμ, το Νταλαμάν και το Φετιγιέ. Έχει, ήδη, ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα τουρκικά ξενοδοχεία για την αύξηση της χωρητικότητας για το 2023”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *