©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρκικός Τουρισμός: Πάνω από 22 εκατομμύρια επισκέπτες στην Τουρκία στο 6μηνο | Προβλέψεις για 60 εκατομμύρια στο σύνολο του έτους

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αξιοσημείωτη αναζωπύρωση της ζήτησης γνωρίζει εφέτος ο τομέας του τουρισμού στην Τουρκία, καθώς ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 17%, ξεπερνώντας το όριο των 22 εκατομμυρίων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy.

Τα έσοδα από τον τουρισμό γνώρισαν επίσης σημαντική ώθηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 27%, κατά την ίδια περίοδο, ανερχόμενα στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε ο κ. Ersoy κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την ανακοίνωση των τουριστικών δεδομένων.

Οι αφίξεις μόνο τον Ιούνιο σημείωσαν “άλμα” 11,35% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 5,58 εκατομμύρια.

Η φετινή δυναμική οφείλεται στην εισροή παραθεριστών από την Ευρώπη, ιδίως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τις αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες έφτασαν τα 2,61 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, έναντι σχεδόν 1,46 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ακολούθησαν 2,27 εκατ. τουρίστες από τη Γερμανία και 1,49 εκατ. από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, περίπου 1,3 εκατ. Βούλγαροι και πάνω από 1 εκατ. Ιρανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο.

Η πορεία των εσόδων

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, σε 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση άνω του 11% σε σχεδόν 100 δολάρια ανά κεφαλήν εισόδημα από διανυκτέρευση.

Τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ακολούθησαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK), τα οποία αποκάλυψαν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το δεύτερο τρίμηνο, που κάλυπταν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 23,1%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 12,9 δολάρια δισεκατομμύριο. Συγκεκριμένα, το 14,5% αυτών των εσόδων προήλθε από πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Κατά κεφαλήν εισόδημα και διάρκεια παραμονής

“Το κατά κεφαλήν εισόδημα που διαμορφώθηκε από εισερχόμενες διανυκτερεύσεις σε 89,2 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, διαμορφώθηκε σε 99,9 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023. Με άλλα λόγια, υπάρχει αύξηση 11,9%”, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός. Και πρόσθεσε: “Τα έσοδα ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, είχε μειωθεί στα 62 δολάρια στο παρελθόν, ενώ αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται στα 100 δολάρια”.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά πληρότητας σε ξενοδοχεία που εξυπηρετούν ομάδες υψηλού εισοδήματος ήταν κάτω από τις προσδοκίες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων των καταστροφικών σεισμών, που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, στις αρχές Φεβρουαρίου και των αρνητικών επιπτώσεων της εκλογικής διαδικασίας, η οποία συνέπεσε με την πρώιμη περίοδο κρατήσεων, σύμφωνα με τον κ. Ersoy. Επιπλέον, ο παρατεταμένος δροσερός καιρός μέχρι τα μέσα Ιουλίου οδήγησε σε μείωση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

“Τον τομέα επηρέασαν περαιτέρω οι σημαντικές αγορές κατοικιών που έκαναν ρωσόφωνοι πολίτες, οι οποίοι προτιμούσαν να μένουν σε κατοικίες και να τις νοικιάζουν σε τουρίστες κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, αντί να επιλέγουν παραδοσιακά ξενοδοχεία”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Η παγκόσμια ύφεση σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξε επίσης ρόλο στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής για τους επισκέπτες των ξενοδοχείων, η οποία περιορίστηκε από 10,5 διανυκτερεύσεις σε 9,9 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο (-5,7%)..

Η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει ότι οι αφίξεις αλλοδαπών θα φθάσουν τα 60 εκατομμύρια φέτος, οι οποίες εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 90 εκατομμύρια το 2028. Όσον αφορά τα έσοδα, εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια από τώρα.

Τα στοιχεία του 2022

Οι ξένοι επισκέπτες στην Τουρκία “εκτινάχθηκαν” κατά 80,33% σε 44,6 εκατομμύρια το 2022, ελαφρώς χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδο των 45,1 εκατομμυρίων το 2019. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τα 24,71 εκατομμύρια αφίξεις το 2021 και τα 12,73 εκατομμύρια το 2020.

Τα έσοδα το 2022 “σκαρφάλωσαν” κατά 53,4% σε ένα υψηλό ρεκόρ σχεδόν 46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού εξαλείφθηκαν και οι ρωσικές αφίξεις εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα περυσινά έσοδα ξεπέρασαν το προηγούμενο υψηλό των 38,4 δισ. δολαρίων το 2019, πριν από το χτύπημα της πανδημίας. Το ποσό ανήλθε στα 30,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αφού η επιδημία το μείωσε περισσότερο από το μισό σε μόλις 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *