ksd photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρκικός Τουρισμός: Στα ύψη η πληρότητα των ξενοδοχείων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε υψηλό ποσοστό μέχρι και 90%, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαμορφώνεται η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Τουρκία για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια και γενικά τα παράλια, την Καππαδοκία, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα να προσελκύουν το ταξιδιωτικό κοινό.

Πολλά ξενοδοχεία δημιουργούν ειδικά προγράμματα τριών διανυκτερεύσεων από την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 2 Ιανουαρίου 2023, με τις τιμές των ξενοδοχείων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να ξεκινούν από 1.000 τουρκικές λίρες (54 δολάρια) ανά άτομο.

Οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα σημείωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις πρωτοχρονιάτικους εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, εκτός από τους πελάτες διαμονής, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nasıl Bir Ekonomi.

“Οι καταναλωτές δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ακόμη και αν πρόκειται για μία μόνο ημέρα”, εξηγεί ο Alp Kayar, διευθυντής ξενοδοχειακών υπηρεσιών της Enuygun, σημειώνοντας ότι το 60% των κρατήσεων που γίνονται για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι διανυκτερεύσεις.

Ο Ali Onaran, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Prontotour, δήλωσε ότι τα ξενοδοχεία που προσφέρουν εορτασμούς με διάσημους τραγουδιστές έχουν γεμίσει πολύ γρήγορα.

“Φέτος, κανείς δεν προτιμάει να μείνει στο σπίτι”, είπε. Και πρόσθεσε: “Έγιναν πολλές κρατήσεις από την Καππαδοκία μέχρι την Αττάλεια. Τα χιονοδρομικά κέντρα γέμισαν πολύ νωρίτερα”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Setur, ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία όπου θα ανέβουν στη σκηνή διάσημοι τραγουδιστές.

Γεμάτοι χειμερινοί προορισμοί και χιονοδρομικά κέντρα

Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων στο χιονοδρομικό κέντρο Erciyes έφτασε το 92%. Εγχώριοι και ξένοι τουρίστες απολαμβάνουν το σκι, με τη σεζόν να ξεκινάει μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα ξενοδοχεία της περιοχής, τα οποία αναμένεται να έχουν πληρότητα 100%, θα διασκεδάσουν τους επισκέπτες τους με διάφορες εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Erciyes A.Ş., Murat Cahid Cıngı, δήλωσε ότι απευθείας πτήσεις προς την Καισάρεια έχουν προγραμματιστεί από το 2017 και ότι το πρώτο αεροπλάνο από τη Ρωσία φέτος προσγειώθηκε στην πόλη στις 28 Δεκεμβρίου.

Επίσης, στις 30 Δεκεμβρίου, ένα αεροπλάνο που αναχωρεί από τη Βαρσοβία της Πολωνίας θα προσγειωθεί στην πόλη και κάθε εβδομάδα, κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα αεροπλάνα θα φέρνουν ξένους τουρίστες στην Καισάρεια.

Σύμφωνα με τον κ. Cıngı, η Καισάρεια βρίσκεται πλέον στον δρόμο για να γίνει ένα διεθνές εμπορικό σήμα. “Οι προσπάθειές μας για διαφοροποίηση της αγοράς περιλαμβάνουν και άλλες χώρες, όπως η ευρωπαϊκή αγορά, οι σκανδιναβικές αγορές, τα Βαλκάνια και το Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε.

Λόγω της χαμηλής χιονόπτωσης στο χιονοδρομικό κέντρο Kartalkaya, τρία από τα πέντε ξενοδοχεία δεν άνοιξαν εφέτος. Από την άλλη πλευρά, δύο ξενοδοχεία άρχισαν να δέχονται τους επισκέπτες τους γεμίζοντας τις πίστες τους με “τεχνητό χιόνι” και το ποσοστό κρατήσεων  έφτασε το 80%.

Εν τω μεταξύ, οι Βούλγαροι πολίτες συνεχίζουν να εισρέουν στην Αδριανούπολη για διακοπές και ψώνια, με τον εκπρόσωπο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Gökhan Balta, να λέει ότι αναμένονται περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

“Παρατηρείται μεγάλη κίνηση επισκεπτών από τα Βαλκάνια. Οι κρατήσεις μας, μέχρι στιγμής, ανέρχονται στο 70% για το σύνολο των ξενοδοχείων στην Αδριανούπολη, όμως, πιστεύουμε ότι θα φτάσει το 80-85 % μέχρι την παραμονή του νέους έτους”, είπε ο κ. Balta.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *