©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Στόχος τα 100 δισ. δολάρια τουριστικά έσοδα το 2030

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε 70 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις μέχρι το 2028 και στα 100 δισ. δολάρια τουριστικά έσοδα μέχρι τη δεκαετία του 2030 στοχεύει η Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στην 6η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και Ταξιδιών TravelExpo Ankara, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Cevdet Yilmaz.

“Έχουμε φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. Ο τουριστικός τομέας θα ξεπεράσει σε αφίξεις τα 70 εκατομμύρια το 2028. Καθώς οδεύουμε προς τη δεκαετία του 2030, έχουμε στόχο για τον τουρισμό τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας πολύ σημαντικός και φιλόδοξος στόχος, αλλά αφού φτάσουμε τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, γιατί όχι”, είπε ο κ. Yılmaz κατά η διέρκεια των εγκαινίων της TravelExpo Ankara.

Μιλώντας στην 6η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και Ταξιδιών της Άγκυρας, ο ίδιος είπε ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στον τουρκικό αιώνα. Σημειώνεται ότι, πέρυσι, η πρωτεύουσα της Τουρκίας φιλοξένησε 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Δηλώνοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας που επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, να δουν νέα μέρη και να συναντήσουν άλλους τρόπους ζωής, ο κ. Yılmaz είπε ότι ο τουρισμός “ανοίγει την πόρτα” για την ανάπτυξη νέων σχέσεων και συνεργασίας σε διάφορους τομείς, εκτός από την οικονομική αξία που δημιουργεί από μόνος του.

Επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός κατέχει θέση-“κλειδί” όσον αφορά τη μακροοικονομική πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Yılmaz, είπε αναφερόμενος στο 12ο Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας για τα έτη 2024-2028, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το τουρκικό κοινοβούλιο, ότι ο τουρισμός θα έχει πολύ σημαντική σημασία σε αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ξένων τουριστών που εισέρχονται στην Τουρκία έχει αυξηθεί 3,4 φορές τα τελευταία 20 χρόνια. Ενώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά άτομο ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε στα 89 δολάρια το 2022 από 65 δολάρια το 2017, για να φτάσει τα 100 δολάρια εφέτος.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 12,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, σε 39,2 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό ανήλθαν σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν ότι η χώρα είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει τους στόχους ρεκόρ για το σύνολο του έτους των 60 εκατομμυρίων τουριστών και των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα από τον τουρισμό.

Tagged

1 σχόλιο στο “Τουρκία: Στόχος τα 100 δισ. δολάρια τουριστικά έσοδα το 2030

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *