naxos

Τρία ελληνικά νησιά εξυμνεί το ισπανόφωνο National Geographic

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τίτλο “τα νησιά που θέλουν να είναι ελεύθερα”, το ισπανόφωνο National Geographic πρόσθεσε τρία ελληνικά νησιά στον πράσινο κατάλογο των ελληνικών προορισμών.

Ο λόγος για την Αστυπάλαια, τη Νάξο και την Ίο, που αποτελούν παραδείγματα νησιών, τα οποία παρά την ασύγκριτη ομορφιά τους, αντιστέκονται στις “σειρήνες” του μαζικού τουρισμού.

Σχετικά με την Αστυπάλαια, το μέσο αναφέρει πως οι 1.300 κάτοικοι του μικρού αποδεικνύουν πως ο “πράσινος” τρόπος ζωής είναι εφικτός. Οι παραδοσιακές δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και ο στόλος ενοικιαζομένων οχημάτων του νησιού που είναι διαθέσιμος για τους τουρίστες, ο οποίος υπολογίζεται σε 1.500 οχήματα, έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από ηλεκτρικά οχήματα. Το δίκτυο δε, των σταθμών φόρτισης επεκτείνεται και ήδη λειτουργεί υπηρεσία e-car sharing.

Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που είναι ήδη πραγματικότητα στη γειτονική Τήλο.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έχει κάνει σαφή την πρόθεση του για αλλαγή κατεύθυνσης όσον αφορά το τουριστικό μοντέλο, επισημαίνοντας πως ο μαζικός τουρισμός ανήκει στο παρελθόν, με προσανατολισμό σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία.

Το νησί είναι ευλογημένο με ένα ποικιλόμορφο θαλάσσιο τοπίο, αλλά και πλούσιο σε εύφορα οροπέδια, φωτεινές κοιλάδες και το μυθικό βουνό Ζια, ύψους 1.000 μέτρων. Τέλος, τονίζεται πως η Νάξος εφαρμόζει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης για νέους κατοίκους του νησιού που θέλουν να απασχοληθούν στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή του βιώσιμου τουρισμού και της κινητικότητας.

Για την Ίο, το άρθρο αναφέρει πως το νησί του Ομήρου κέρδισε το βραβείο Smart City of the Year 2022 για την “έξυπνη” διαχείριση των υδατικών πόρων.

Στην Ίο, ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως η Ios Eternal εργάζονται εδώ και χρόνια για την αναδάσωση περιοχών που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ήδη φυτευτεί περισσότερα από 68.000 δέντρα και και έχουν διασωθεί περίπου 500 ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων ετών (ορισμένα ηλικίας άνω των 300 ετών) από το κόψιμο, τα οποία μεταφέρθηκαν με πλοίο από την Αθήνα και φυτεύτηκαν στο νησί.

Ο δήμος, που επίσης ασχολείται με την αποκατάσταση της φυσικής εικόνας της Ίου που γνώρισαν πολλοί χίπηδες οι οποίοι συνέρρεαν στο νησί κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μόλις ολοκλήρωσε ένα έργο εξωραϊσμού και ανανέωσης της ανθοφορίας σε ορισμένα σημεία του νησιού.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *