money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

Tripadvisor: Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες αυξάνουν τη ζήτηση για διεθνή ταξίδια

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η διάθεση εμβολίων παγκοσμίως αυξάνει τη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές, με τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας και να να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με έρευνα της Tripadvisor.

Η έρευνα, με τίτλο “A Shot in The Arm for Travel; Examining the Vaccine’s Impact on Leisure Travel Demand”, παρουσιάζει τις αναδυόμενες τάσεις στον σχεδιασμό ταξιδιών, παγκοσμίως, συγκρίνοντας ανάλυση δεδομένων συμπεριφοράς των ταξιδιωτών στην Tripadvisor με την ανάλυση της διάθεσης του καταναλωτή, που καταγράφεται σε έρευνα σε 6 μεγάλες, διεθνείς αγορές.

Η έκθεση εντοπίζει σαφείς διαφορές στο πώς σκέφτονται οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τους μη εμβολιασμένους και πώς αυτό μεταφράζεται στον προγραμματισμό τους για τα ταξίδια στην πλατφόρμα, με τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να έχουν ήδη κάνει κράτηση για διακοπές.

Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, οι  ταξιδιώτες δίνουν ώθηση στην τουριστική ανάκαμψη. Στην αντίπερα όχθη, σε χώρες όπου η διάθεση εμβολίων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και νέες μεταλλάξεις του ιού έχουν επικρατήσει, επηρεάζοντας τους τοπικούς πληθυσμούς -ιδιαίτερα σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού- επιβραδύνεται η ανάκαμψη στη ζήτηση ταξιδιών αναψυχής.

“Οι ταξιδιώτες που ανήκουν στην κατηγορία των milennials, οι οποίοι διαθέτουν υψηλότερο εισόδημα, φαίνεται να είναι εκείνοι οι οποίοι καθοδήγησαν τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής την περασμένη άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι, η δημογραφική ηλικία των ταξιδιωτών που κάνουν κράτηση για διακοπές έχει διευρυνθεί σημαντικά, τουλάχιστον σε χώρες όπου έχουν εμβολιαστεί μεγάλοι πληθυσμοί”, δήλωσε ο Stephen Kaufer, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Tripadvisor, Inc. Για να προσθέσει: “Αν χρειαζόμασταν ποτέ απόδειξη ότι, τα εμβόλια είναι το ‘κλειδί’ για τη μακροχρόνια ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία στοιχεία την παρέχουν. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς στη διασφάλιση πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε κάθε μέρος του πλανήτη, το συντομότερο δυνατό, και στη διευκόλυνση των εμβολιασμένων τουριστών να ταξιδέψουν και πάλι”.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας

1. Το εμβόλιο έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση για διαμονή

Σε χώρες όπου ο ρυθμός διάθεσης των εμβολίων είναι πιο προχωρημένος, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύεται η βραχυπρόθεσμη αύξηση της τουριστικής ζήτησης, ενώ μια πιο “σιωπηρή” εικόνα ανάκαμψης εμφανίζεται σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Οι μισοί (51%) από τους ερωτηθέντες στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές εντός των ΗΠΑ και σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) σκοπεύουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό. Οι εβδομαδιαίες αναζητήσεις ξενοδοχείων στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν τις τάσεις ταξιδιωτικής πρόθεσης. Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2021, οι αναζητήσεις σε ξενοδοχεία ήταν σε υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της πανδημίας.

Από την αρχή του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις ξενοδοχείων στην Tripadvisor, ενώ στην Αυστραλία -η οποία εισέρχεται στον χειμώνα- οι αναζητήσεις ξενοδοχείων παραμένουν σε σταθερό επίπεδο.

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες αποτελούν βασικό παράγοντα της ζήτησης με το ένα τρίτο (32%) των εμβολιασμένων ταξιδιωτών παγκοσμίως να έχουν, ήδη, κάνει κράτηση για εγχώριες διακοπές, εκ των οποίων 80% συμφώνησαν ότι το εμβόλιο ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στην απόφασή τους. Συγκριτικά λιγότερο από το ένα πέμπτο (19%) των μη εμβολιασμένων ταξιδιωτών έκαναν, ήδη, κράτηση για εγχώριο ταξίδι.

Από τους μη εμβολιασμένους, σχεδόν οι μισοί (48%) εκείνων που προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι στο εσωτερικό περιμένουν να λάβουν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου πριν από την κράτηση.

2. Η διάθεση εμβολίων προσφέρει επίσης ώθηση στην εστίαση και στις εμπειρίες

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2021, οι εβδομαδιαίες αναζητήσεις εστιατορίων στις ΗΠΑ, στην Tripadvisor, ήταν σε υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε χρονική περίοδο από την έναρξη της πανδημίας και οι αναζητήσεις για εμπειρίες ήταν, ήδη, κοντά στα επίπεδα της περυσινής υψηλής τουριστικής περιόδου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία εμφάνισαν ανοδική πορεία στις αναζητήσεις εστιατορίων στην Tripadvisor, τον Απρίλιο, ενώ οι αναζητήσεις για φαγητό ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Μεταξύ των εμβολιασμένων ταξιδιωτών που ρωτήθηκαν παγκοσμίως, το 41% δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο σίγουροι για να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους, ένα 25% για να επισκεφθούν ένα μουσείο και το 23% για να επισκεφθούν ένα θεματικό πάρκο.

3. Ο εγχώριος τουρισμός κυριαρχεί στις αναζητήσεις ταξιδιών για την περίοδο αιχμής, αλλά για αργότερα οι ταξιδιώτες σχεδιάζουν ήδη ενεργά διεθνή ταξίδια

tripadvisorΤην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, οι ταξιδιώτες που σχεδίαζαν καλοκαιρινές διακοπές, αναζητούσαν στην Tripadvisor, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εγχώριες διακοπές. Το 75% των αναζητήσεων για διακοπές τον Ιούνιο, σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν για εγχώριους προορισμούς, καθώς και το 67% των αναζητήσεων για τον Ιούλιο και το 62% για Αύγουστο.

Ωστόσο, για ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί αργότερα μέσα στο έτος, οι διεθνείς αναζητήσεις ξενοδοχείων στην Tripadvisor αποτελούσαν την πλειονότητα των ταξιδιών που προγραμματίστηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά.

4. Η αναβίωση του αστικού τουρισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη! Οι προορισμοί πόλης επανεμφανίζονται ως ταξίδι επιλογής για εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Από τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές το 2021, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο σίγουροι να κάνουν διακοπές σε ένα αστικό κέντρο ως αποτέλεσμα της λήψης τουλάχιστον μιας δόσης του εμβολίου.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των εμβολιασμένων ερωτηθέντων στις ΗΠΑ προγραμματίζουν διακοπές στην πόλη το 2021, σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα τέταρτο (24%) των μη εμβολιασμένων στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με τις περισσότερες αναζητήσεις στις ΗΠΑ στην Tripadvisor (βάσει ερωτημάτων του ιστότοπου την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2021) περιλάμβαναν αγορές όπως η Νέα Υόρκη, το Ορλάντο και το Λας Βέγκας.

5. Κατά μέσο όρο, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα και να κάνουν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας από μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είκοσι 22% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να κάνουν ένα μεγαλύτερο ταξίδι από ό,τι θα είχαν κάνει πριν από την πανδημία, φτάνοντας σχεδόν στο ένα τρίτο (30%) των εμβολιασμένων ερωτηθέντων.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, σχεδόν οι μισές (46%) από το σύνολο των διεθνών αναζητήσεων για διαμονή στην Tripadvisor ήταν για διαμονή διάρκειας έξι ημερών και άνω.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των εμβολιασμένων ταξιδιωτών σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στο επόμενο ταξίδι τους, σε σύγκριση με αυτά που ξόδευαν για ταξίδια πριν από την πανδημία, ενώ μόνο το ένα πέμπτο (20%) των μη εμβολιασμένων ταξιδιωτών θα το πράξουν το ίδιο.

Στις ΗΠΑ, συνολικά το 40% των ταξιδιωτών που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα στο επόμενο ταξίδι τους.

“Μετά από μια τόσο ταραχώδη χρονιά, πολλοί στην τουριστική βιομηχανίας ελπίζουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα δοθεί μια πολύ απαραίτητη ώθηση στη βιομηχανία, οπότε είναι ευχάριστο νέο να βλέπουμε τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά για προορισμούς και επιχειρήσεις φιλοξενίας που είναι σε θέση να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εγχώριες διακοπές”, δήλωσε ο Christopher Hsi, επικεφαλής έρευνας αγοράς της Tripadvisor. Για να προσθέσει: “Αυτό που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα για μακροχρόνια ‘ανάρρωση’ είναι ο θετικός αντίκτυπος που έχει το εμβόλιο όχι μόνο στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων να ταξιδέψουν, αλλά και στην προθυμία τους να μετατρέψουν τον προγραμματισμό σε κρατήσεις. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες σημειώνουν πρόοδο στην ανάπτυξη των εμβολιασμών, που έχει θετικό αντίκτυπο στο άνοιγμα των διεθνών συνόρων, υπάρχει κάθε λόγος να αναμένουμε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης των ταξιδιωτών”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *