©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tripadvisor: Ενδεχόμενο πώλησης; | Έσοδα ρεκόρ καθοδηγούμενα από το Viator

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις εικασίες περί πώλησης να αιωρούνται, λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής για να αξιολογήσει προτάσεις για συναλλαγές, το Tripadvisor ανακοίνωσε ιστορικό υψηλό εσόδων για το 2023 με αιχμή την αύξηση των εσόδων κατά 49% του Viator.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Tripadvisor, Matt Goldberg, σε επικοινωνία για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και του έτους 2023 της εταιρίας, είπε ότι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις ούτε θα παράσχει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα της πώλησης μέχρι τη στιγμή που η εταιρία θα έχει “κάτι οριστικό να ανακοινώσει”.

tripadvisorΤα έσοδα του Tripadvisor για το έτος ήταν 1,78 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με το 2022, και 390 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 10%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα EBITDA της εταιρίας ήταν 334 εκατομμύρια δολάρια για το 2023, αυξημένα κατά 13%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και 84 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 95%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

“Εκτός από την αύξηση των εσόδων μας κατά περισσότερο από 10% υψηλότερα από το προηγούμενο ανώτατο επίπεδο, έχουμε διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό μας, με τις εμπειρίες να αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 40% των εσόδων μας, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε τον μετασχηματισμό του Tripadvisor, την ηγετική θέση στην αγορά για το Viator και την κερδοφόρα ανάπτυξη του TheFork”, δήλωσε ο κ. Goldberg στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Τα έσοδα του Brand Tripadvisor, πρώην Tripadvisor Core, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7% για το έτος -από 966 εκατομμύρια δολάρια σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια- και παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα για το τρίμηνο -αύξηση 1 εκατομμύριο δολάρια σε 218 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Goldberg, το 2024 θα είναι έτος επιτάχυνσης για το Tripadvisor.

Ένα βασικό μέρος αυτού σχετίζεται με την εφαρμογή Tripadvisor και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσει τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη. Πέρυσι, η εταιρία επαναλανσάρισε το εργαλείο Trip για τον προγραμματισμό δρομολογίων και ενσωμάτωσε την τεχνολογία generative AI της OpenAI.

Είναι γεγονός ότι, τα περισσότερα έσοδα στην πλατφόρμα φέρνει πλέον το Viator, το οποίο εμφάνισε έσοδα  737 εκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένα κατά 49%, σε σύγκριση με το 2022 και αυξημένα ως ποσοστό των συνολικών εσόδων του Tripadvisor από 33% το 2022 σε πάνω από 40% πέρυσι. Το τέταρτο τρίμηνο, τα έσοδα τoυ Viator ήταν 161 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 27%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η ακαθάριστη αξία των κρατήσεων του Viator ανήλθε σε 720 εκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο και το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν 15 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με ζημία 3 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Περί πώλησης ο λόγος

Το Tripadvisor διαβεβαίωσε ότι εξετάζει μια πιθανή πώληση της εταιρίας στο Liberty Tripadvisor, που κατέχει εδώ και καιρό πλειοψηφικό μερίδιο στον ιστότοπο ταξιδιωτικών κριτικών.

Η ταξιδιωτική πλατφόρμα ανέφερε ότι είχε σχηματίσει μια ειδική επιτροπή ανεξάρτητων στελεχών στο διοικητικό της συμβούλιο “για να αξιολογήσει τυχόν προτάσεις που μπορεί να υποβληθούν για μια πιθανή συναλλαγή” σε απάντηση “πρόσφατης αποκάλυψης της Liberty Tripadvisor Holding για την πρόθεσή της να αξιολογήσει πιθανές εναλλακτικές λύσεις που αφορούν το LTRP και το Tripadvisor”.

Οι αναλυτές της Bernstein, με επικεφαλής τον Richard Clarke, έγραψαν σε μια έκτακτη έκθεσή τους: “Δεν έχουν γνωστοποιηθεί όροι σχετικά με την πιθανή τιμή αγοράς ούτε είναι σαφές πώς το Liberty σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή σε αυτό το στάδιο”.

Το Liberty Tripadvisor κατέχει σήμερα το 21% των κοινών μετοχών της Tripadvisor, αλλά μαζί με τον σημαντικό μέτοχο και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Liberty Media, Greg Maffei, έχει ουσιαστικά την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου.

Μια άλλη σημαντική “φωνή”, που θα επηρεάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής συμφωνίας είναι ο Greg O’Hara, ιδρυτής και ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Certares. Το 2020, η Certares πραγματοποίησε μια επένδυση ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων στο Liberty Tripadvisor και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Tripadvisor.

Το Liberty Tripadvisor έχει χρέος ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτό ο κ. Clarke και η ομάδα της Bernstein εικάζουν ότι ο ιστότοπος θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα χρήματα του Tripadvisor για να βοηθήσει στην αποπληρωμή αυτού του χρέους.

 

 

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *