Τρομοκρατία και Τουρισμός: Οι τουρίστες ξεχνούν γρήγορα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η τρομοκρατία και ο τουρισμός ήταν πάντα έννοιες στενά συνδεδεμένες. Ωστόσο, οι τουρίστες, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι σε θέματα ασφάλειας, έχουν μικρή μνήμη, γι’ αυτό το λόγο η Τυνησία και η Αίγυπτος, όπως όλα δείχνουν, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κλονιστούν από νέες, σοβαρές επιθέσεις, θα επιστρέψουν σύντομα στον χάρτη των ελκυστικών χωρών για διακοπές.

Η Μέση Ανατολή, κυρίως, αλλά και η Ευρώπη, έχουν πληγεί από επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Μια λογική συνέπεια αυτών των γεγονότων είναι μια πτώση στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο, το ερώτημα είναι, πόσο εντατική είναι η επίδραση της τρομοκρατίας στον τουρισμό και είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί αν ληφθούν συγκεκριμένες προσπάθειες και μέτρα;

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις φοβίζουν τους περισσότερους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος να επηρεαστούν από αυτές είναι σχετικά περιορισμένος. Ο κύριος στόχος των παραθεριστών είναι να χαλαρώσουν σε ένα όμορφο περιβάλλον, να μην ανησυχούν για την κατάσταση της ασφάλειας. Οι άνθρωποι αντιδρούν έντονα στις απειλές αυτές, όταν επιλέγουν τους προορισμούς των διακοπών τους. Η τρομοκρατία και ο τουρισμός ήταν πάντα στις δύο πλευρές της εξίσωσης.

Τρομοκρατία και Τουρισμός, οι άμεσες επιπτώσεις

Οι άμεσες δαπάνες είναι σαφείς. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων πολίτες και τουρίστες απειλήθηκαν ή ακόμα και τραυματίστηκαν. Το ίδιο ισχύει και για την τουριστική υποδομή, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Επιπλέον, μετά από τις επιθέσεις, οι τουρίστες χάνουν την εμπιστοσύνη τους για τους προορισμούς που πλήγηκαν από αυτές και δεν τους επιλέγουν, άμεσα τουλάχιστον. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις στην τουριστική βιομηχανία πέφτουν, κάτι τελικά που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, λιγότερες επενδύσεις σε τουριστικές περιοχές, κ.λπ. για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Τρομοκρατία και Τουρισμός, οι έμμεσες επιπτώσεις

Οι έμμεσες επακόλουθες επιπτώσεις μπορεί, επίσης, να είναι σημαντικές. Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν την αντίδραση της χώρας με την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας. Αυξημένοι έλεγχοι και μέτρα ασφαλείας είναι επιζήμια για την οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας πρόσθετο κόστος. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα κυβερνητικά κεφάλαια δεσμεύονται για τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία στη συνέχεια λείπουν από άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, από τον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας. Αυτό επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του κράτους, δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει την τρομοκρατική επίθεση και, ως εκ τούτου, ορισμένες κοινωνικές παροχές αφαιρούνται. Στις χειρότερες περιπτώσεις, δυσαρεστημένοι πολίτες επιλέγουν ακόμα και να ενταχθούν στους τρομοκράτες εναντίον της κυβέρνησης.

«Ανάρρωση» μετά από τρομοκρατική επίθεση

Η προφανής αντίδραση των περισσοτέρων χωρών είναι η αύξηση των μέτρων ασφαλείας και προσπάθειες να ξανακερδίσουν τουρίστες με εκστρατείες μάρκετινγκ. Ωστόσο, αυτά δεν είναι βιώσιμα μέτρα, καθώς δεν εξαλείφουν τα αίτια της τρομοκρατίας.

Αντίθετα, μια πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι να ξεπεραστούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και η τρομοκρατία. Είναι ένα μεγάλο μήνυμα για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Εκτός από την ελκυστικότητα της περιοχής και των τιμών, η ασφάλεια είναι κυρίαρχος παράγοντας στην επιλογή του προορισμού. Τουλάχιστον στις μέρες μας. Ωστόσο, όταν η κατάσταση ηρεμήσει, οι τιμές και η ελκυστικότητα θα αναδειχθούν σε κυρίαρχους παράγοντες και πάλι.

Οι τουρίστες φαίνεται να ξεχνούν γρήγορα, γι’ αυτό το λόγο η Τυνησία και η Αίγυπτος θα επιστρέψουν σύντομα στο χάρτη των ελκυστικών χωρών για διακοπές, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας. Κι αυτό γιατί, εκτός από τα θέματα ασφάλειας, στην Τουρκία, υπάρχουν και πολιτικοί παράγοντες, όπως η διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ζητήματα τα οποία έχουν πλήξει την εικόνα της χώρας και θα χρειαστεί χρόνος για να διορθωθεί.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *