tui
Φωτό: TUI Group

TUI: Αποπληρωμή της κρατικής στήριξης με αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τη συνέχιση της “ενθαρρυντικής” δυναμικής των κρατήσεων επιβεβαίωσε η TUI, προχωρώντας σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την πληρωμή των εκκρεμών κρατικών ενισχύσεων, που χορηγήθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εταιρία δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα από την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης για να μειώσει επίσης το κόστος τόκων και το χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στην περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς.

Για την αύξηση κεφαλαίου θα εκδοθούν 328.910.448 νέες μετοχές, που θα διατεθούν σε αναλογία 8 νέες προς 3 υφιστάμενες, με τιμή διάθεσης τα 5,55 ευρώ. Η περίοδος εγγραφής για τις νέες μετοχές θα διαρκέσει από τις 28 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Sebastian Ebel, δήλωσε: “Η πλήρης επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης ήταν ο δεδηλωμένος στόχος μας. Με την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου τώρα, κάνουμε το τελικό βήμα με την [κρατική] ενίσχυση WSF και εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα για την αποπληρωμή της ενίσχυσης που λάβαμε από το WSF, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Η TUI έχει έτσι και πάλι μια καλή διάρθρωση ισολογισμού και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε περαιτέρω την κερδοφορία του ομίλου. Μειώνουμε το κόστος των τόκων και ως εκ τούτου δημιουργούμε μια σταθερή βάση για το μέλλον”.

Ο στόχος μας, πρόσθεσε, είναι σαφής. Θέλουμε να αναπτυχθούμε και πάλι κερδοφόρα και να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με πρόσθετους πελάτες και νέα προϊόντα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ebel, η τάση των κρατήσεων συνεχίζει επίσης να είναι πολύ ενθαρρυντική.

Στην ανακοίνωση για την αύξηση κεφαλαίου προστίθεται: “Η TUI θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να εξοφλήσει ή να εξαγοράσει πλήρως στην αγοραστική της αξία την αφανή συμμετοχή Ι που παρείχε η WSF ονομαστικής αξίας 420 εκατομμυρίων ευρώ και το ανεξόφλητο ομολογιακό δάνειο δικαιωμάτων προαίρεσης που περιλαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης ύψους περίπου 59 εκατομμυρίων ευρώ πλέον δεδουλευμένων τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το WSF θα λάβει συνολικά περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ”.

“Επιπλέον, η TUI είχε αντλήσει τμήματα της πιστωτικής γραμμής της KfW κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα καθαρά έσοδα θα αποπληρώσουν πλήρως και συνεπώς θα αντικαταστήσουν την τρέχουσα ανάληψη της πιστωτικής γραμμής της KfW ύψους περίπου 440 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα θα μειώσουν την τρέχουσα ανάληψη ύψους περίπου 1,438 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πιστωτική γραμμή ύψους 1,454 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες σε περίπου 870 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος σκοπεύει επίσης να μειώσει σημαντικά το πλαίσιο της πιστωτικής γραμμής της KfW, που σήμερα ανέρχεται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, οι εγκρίσεις που απαιτούνται για την αύξηση κεφαλαίου είχαν ήδη αποφασιστεί στην ετήσια γενική συνέλευση του 2022. Η αντίστροφη κατανομή των μετοχών 10:1 που απαιτήθηκε ως προϋπόθεση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υλοποιήθηκε επιτυχώς μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2023. Ο Alexey A. Mordashov -ή πρόσωπα ή εταιρίες που συνδέονται με αυτόν- κατέχει έμμεσα το 30,91% του ομίλου μέσω της Unifirm Limited και της Severgroup LLC.

Οι μετοχές αυτές παραμένουν δεσμευμένες ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων κυρώσεων και σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία περί διαπραγμάτευσης κινητών αξιών. Ως εκ τούτου, ο ίδιος ή πρόσωπα ή εταιρείες που συνδέονται με αυτόν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης και δεν θα τους χορηγηθούν δικαιώματα εγγραφής.

Η TUI αναμένει ότι κατά τη διάρκεια της επιτυχούς υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου και της ανακοινωθείσας αποπληρωμής της κρατικής ενίσχυσης, το καθαρό χρέος θα βελτιωθεί σημαντικά από 3,4 δισ. ευρώ στο συνολικό έτος 2022 σε 2,4 δισ. ευρώ. Υποτίθεται ότι ο δείκτης ακαθάριστης δανειακής επιβάρυνσης του ομίλου θα επανέλθει έτσι ήδη στο προ-πανδημικό επίπεδο για το σύνολο του έτους 2023 και θα μειωθεί σε περίπου 3,0x. Επιπλέον, το προηγούμενο υβριδικό κεφάλαιο της γερμανικής κυβέρνησης θα αντικατασταθεί πλήρως με πραγματικό μετοχικό κεφάλαιο.

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *