tui
Φωτό: TUI Group

TUI: Επιστρέφει 700 εκατ. € κρατικών ενισχύσεων | Στο 80% του Καλοκαιριού 2019 οι κρατήσεις αυτή την περίοδο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η TUI θα αρχίσει να αποπληρώνει μέρος της έκτακτης στήριξης για την πανδημία, που έλαβε από το γερμανικό κράτος και τον τραπεζικό τομέα της χώρας τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, οι κρατήσεις για το Καλοκαίρι του 2019 βρίσκονται στο 80% του 2019 την αντίστοιχη περίοδο, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 72%, εμφανίζοντας μια σαφή επιτάχυνση.

Μάλιστα, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πιο ανοδική αυτή τη στιγμή, με τις κρατήσεις να είναι αυξημένες κατά 14% σε σχέση με τα καλοκαιρινά επίπεδα του 2019, την περίοδο αυτή.

Fritz Joussen, Ceo TUI @ www.castelalfi.com

Ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός κολοσσός θα επιστρέψει πιστώσεις ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή (1 Απριλίου), μειώνοντας τη διαθέσιμη ρευστότητα από 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικό μέρος είναι δεσμευμένο σε μια ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση που παρέχεται από την κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων και ανάπτυξης KfW, η οποία ανερχόταν σε 414 εκατ. ευρώ.

“Αυτή η “ομπρέλα διάσωσης” ήταν σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των συναφών μαζικών περιορισμών για την επιχείρησή μας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η TUI, συμπληρώνοντας ότι “τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειώσουμε τις πρώτες πιστωτικές γραμμές”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Fritz Joussen, δήλωσε ότι η παροχή προσωρινής ενίσχυσης, ακόμη και σε μια πολύ υγιή εταιρία όπως η TUI, ήταν σημαντική και δίκαιη, αφού η πανδημία στέρησε σχεδόν εντελώς από την εταιρία την ικανότητά της να παράγει νέα έσοδα.

“Χάρη στις πιστωτικές γραμμές από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από τις ιδιωτικές τράπεζες και τη συμβολή των μετόχων μας, οδηγήσαμε την TUI με ασφάλεια μέσα από την πιο σοβαρή κρίση της”, δήλωσε ο κ. Joussen.

“Είμαστε σε καλό δρόμο και οι τάσεις είναι σταθερές. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, βλέπουμε τη ζήτηση στις κρατήσεις και περιμένουμε ένα καλό καλοκαίρι 2022. Η εταιρία είναι πιο ευέλικτη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική μετά την πανδημία και τον μετασχηματισμό”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της TUI.

Σύμφωνα με τον κ. Joussen, η βοήθεια που παρείχε το κράτος στην εταιρία ήταν κυρίως έντοκες πιστοληπτικές γραμμές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η TUI σταμάτησε να χρησιμοποιεί μετρητά από τις κρατικές πιστωτικές γραμμές τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζοντας ότι “η διαδικασία επιστροφής της στήριξης ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα και τον επαναπροσανατολισμό της TUI στην ανάπτυξη”.

Η εταιρία έχει προγραμματίσει να επιστρέψει:

-Το εξασφαλισμένο RCF που παρείχαν η KfW και οι ιδιωτικές τράπεζες, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου σταθεροποίησης, ύψους 170 εκατ. ευρώ (αρχικά 200 εκατ. ευρώ).
-Το ομολογιακό πακέτο ύψους 91 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου 150 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο έχει καλυφθεί πλήρως από την WSF. Το ομολογιακό πακέτο με δικαίωμα προαίρεσης που είναι μετατρέψιμο σε μετοχές της TUI ύψους 59 εκατ. ευρώ παραμένει σε ισχύ.
-414 εκατ. ευρώ του μη εξασφαλισμένου RCF από την KfW, στο πλαίσιο των δύο πρώτων πακέτων σταθεροποίησης.

Στα προ-πανδημικά επίπεδα οι κρατήσεις το φετινό καλοκαίρι

Επιπλέον 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις κατέγραψε η TUI από τα τέλη Ιανουαρίου, με τον συνολικό αριθμό των κρατήσεων να ανέρχεται σήμερα σε 8,9 εκατομμύρια για τον Χειμώνα 2021/2022 και το Καλοκαίρι του 2022. Η συνολική δυναμική των κρατήσεων στις βασικές αγορές παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και μόνο στις σκανδιναβικές χώρες και στην Πολωνία η συμπεριφορά των κρατήσεων είναι πιο υποτονική από την έναρξη του πολέμου.

Για τον Χειμώνα 2021/2022, η εταιρία εκτιμά πως οι κρατήσεις που έγιναν, θα διαμορφωθούν από 60% έως 80% των προ-πανδημικών επιπέδων. Επί του παρόντος, οι κρατήσεις βρίσκονται στο 66% των επιπέδων του Χειμώνα 2018/19, με 725 χιλ. κρατήσεις να έχουν προστεθεί από την τελευταία ενημέρωση του Φεβρουαρίου (κατά την ενημέρωση του πρώτου τριμήνου: 58% των επιπέδων του χειμώνα 2018/19).

Το Καλοκαίρι του 2022 ο όγκος των κρατήσεων θα φθάσει σχεδόν στο επίπεδο του καλοκαιριού του 2019, σύμφωνα με την TUI. Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις βρίσκονται στο 80% των επιπέδων του καλοκαιριού του 2019, με 2,1 εκατομμύρια κρατήσεις να έχουν προστεθεί από την τελευταία ενημέρωση του Φεβρουαρίου (κατά την ενημέρωση του πρώτου τριμήνου: 72% των επιπέδων του Καλοκαιριού 19).

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι η αγορά με τις πιο εκτεταμένες κρατήσεις, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Οι μέσες τιμές και για τις δύο εποχές συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (Χειμώνας 21/22: +14%, Καλοκαίρι 22: +20%), λόγω του υψηλότερου συνδυασμού πακέτων, σε σύγκριση με ένα κανονικό ταξιδιωτικό έτος. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή ζήτηση για διακοπές.

Εξακολουθεί η θετική δυναμική των κρατήσεων και στον τομέα TUI Hotels & Resorts. Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό “γίγαντα”, οι κρουαζιέρες και η TUI Musement αναπτύσσονται με βάση τις προσδοκίες που εκφράστηκαν τον Φεβρουάριο, όταν παρουσιάστηκαν τα τριμηνιαία στοιχεία της εταιρίας.

Όσον αφορά στον τομέα της Κρουαζιέρες, αναμενόταν ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο του έτους, μεταξύ άλλων, λόγω του κλεισίματος λιμανιών σε όλο τον κόσμο, που περιορίζει τα δρομολόγια της εταιρίας, και της τάσης προς μεταγενέστερες και βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το καλοκαίρι.

Για την TUI Musement, από την άλλη πλευρά, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται ότι οι πωλήσεις μέσω τρίτων παρόχων θα αυξηθούν με το “άνοιγμα” περισσότερων προορισμών παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις εκδρομών, δραστηριοτήτων και περιηγήσεων αναμένεται να ξεπεράσουν την αύξηση της χωρητικότητας που έχει προγραμματιστεί για τον τομέα των αγορών και αερομεταφορών τον χειμώνα 21/22 και το Καλοκαίρι 22. “Οι εκδρομές, δραστηριότητες και περιηγήσεις που πωλήθηκαν από την TUI Musement είχαν ήδη πολλαπλασιαστεί σε ετήσια βάση σε 1,1 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2022”, αναφέρει η TUI.

Tagged

2 σχόλια στο “TUI: Επιστρέφει 700 εκατ. € κρατικών ενισχύσεων | Στο 80% του Καλοκαιριού 2019 οι κρατήσεις αυτή την περίοδο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *