ksd photo
money tourism photo

ΤUI: Kαλή χρονιά το 2018 με αύξηση στα κέρδη της χρήσης κατά 11%

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η TUI διένυσε ένα πολύ καλό έτος, καθώς το λειτουργικό της αποτέλεσμα αυξήθηκε σχεδόν κατά 11%, στην χρήση του 2018, που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι βασικές εξελίξεις της χρονιάς ήταν:
 • Η μεταστροφή από τον παραδοσιακό τουριστικό πράκτορα στην τουριστική επιχείρηση
 • Το Underlying EBITA, που  είναι πάνω από το 10.9%
 • Ο κύκλος εργασιών αυξάνεται, κατά 6,3%
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή προτείνουν μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή (προηγούμενο έτος 0,65 ευρώ)
 • Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι κρουαζιέρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των κερδών
 • Αναμένεται, νέα ανάπτυξη μέσω της επέκτασης των ψηφιακών πλατφορμών.
Η TUI παρουσίασε και διψήφια αύξηση κερδών για το οικονομικό έτος του  2018 – για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η επιτυχημένη μεταμόρφωση του Ομίλου ως προγραμματιστής, επενδυτής και χειριστής ξενοδοχείων και κρουαζιερόπλοιων, αποδίδει. Το λειτουργικό αποτέλεσμα του Ομίλου ανήλθε σε 10.9% και αυξήθηκε κατά 6,3%. Η πρόταση για μέρισμα έχει αυξηθεί στα 0,72 ευρώ.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Fritz Joussen, δήλωσε: «Επενδύουμε, αναπτύσσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες υψηλού περιθωρίου της TUI και οι επιχειρήσεις μας αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα, το δικό μας Holiday Experiences αντιπροσωπεύει περισσότερο το 70% των κερδών μας: ξενοδοχεία, κρουαζιέρες, εκδρομές και δραστηριότητες προορισμού. Αυτό μας επιτρέπει να διαφοροποιούμε σαφώς τον εαυτό μας από τον ανταγωνισμό».

Συνοπτική παρουσίαση ολόκληρου του έτους 2018

Για το οικονομικό έτος, που αφορά το διάστημα (1 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018), ο όμιλος TUI έδωσε σταθερή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,3% στα 19,7 δισ. Ευρώ (προηγούμενο έτος 18,5 δισ. Ευρώ) σε σταθερή βάση. Συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών αποτελεσμάτων, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά 5,3% στα 19,5 δισ. Ευρώ. Το υποκείμενο EBITA αυξήθηκε κατά 10,9% στα 1,222 δισ. Ευρώ (προηγούμενο έτος 1,102 δισ. Ευρώ) σε σταθερή βάση.

Συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής ξένου συναλλάγματος, αυξήθηκε κατά 4,1% στα 1,147 δισ. Ευρώ. Μέρισμα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο προτείνουν 0,72 ευρώ ανά μετοχή. Η ανάπτυξη του μερίσματος του Ομίλου TUI συνδέεται με την υποκείμενη ανάπτυξη του EBITA στο σταθερό νόμισμα του Ομίλου. Η ισχυρή αύξηση της EBITA κατά 10,9%που πραγματοποιήθηκε στο ολοκληρωμένο οικονομικό έτος με το μέρισμα του προηγούμενου έτους (0,65 ευρώ) έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρισμα ύψους 0,72 ευρώ ανά μετοχή.

tui-discoverΛόγω της στρατηγικής μετατροπής από παραδοσιακό πράκτορα και έμπορο σε κατασκευαστή , επενδυτή και χειριστή ξενοδοχείων και κρουαζιερόπλοιων που ξεκίνησε το 2014, η επιχείρηση της TUI προσφέρει σημαντικά υψηλότερα περιθώρια και είναι λιγότερο εποχιακή, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κέρδη παράγονται πιο ομοιόμορφα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Τα τμήματα Hotels & Resorts, Cruises και Destination Experience της TUI αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% του υποκείμενου EBITA του Ομίλου. Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται.

Η ισπανική θυγατρική της TUI έχει αυξήσει την παρουσία  της σε 49 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, λόγω της εξαγοράς της ιταλικής τεχνολογικής εταιρείας Musement, η TUI Group περιλαμβάνει πλέον μια εξαιρετικά ελκυστική πλατφόρμα που φέρνει δραστηριότητες, εκδρομές και υπηρεσίες στους προορισμούς μαζί με τους επισκέπτες και τις επιθυμίες τους.

Η TUI έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να διαχειρίζεται τη δική της ξενοδοχειακή χωρητικότητα, ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή πληρότητα και να βελτιώνει την κερδοφορία μέσω του δικού της συστήματος διαχείρισης απόδοσης. Η σύγχρονη πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος του Ομίλου στο μέλλον.

Η διεθνής δύναμη της μάρκας TUI, η σύγχρονη τεχνολογία πληροφορικής και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια πελάτες αποτελούν την ιδανική βάση για πρόσθετες επιχειρήσεις και νέα ανάπτυξη.

«Αυτές οι γνώσεις μας επιτρέπουν να φέρνουμε τις επιθυμίες των πελατών μαζί με προσφορές και να αυξάνουμε τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη σε αυτόν τον τομέα χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις », δήλωσε ο Joussen.

Επισκόπηση των τμημάτων – Holiday Experiences

Η TUI Hotels & Resorts έχει ισχυρή απόδοση με αύξηση της πληρότητας και των μέσων εσόδων ανά κρεβάτι.

• Underlying EBITA σε σταθερό νόμισμα: + 38,7% στα 494,5 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος 356,5 εκατ. ευρώ)

• Underlying EBITA: + 19,4% έως 425,7 εκατ. ευρώ

• Μέσα έσοδα ανά κρεβάτι: 65 ευρώ 63%)

• Μέση κατανάλωση: 83% (προηγούμενο έτος 79%)

Το 2018, τα κύρια brands της TUI Hotels & Resorts άνοιξαν συνολικά 16 νέα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων στη Ζανζιβάρη, το Μεξικό, τις Μαλδίβες, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κρουαζιέρες: Οι επενδύσεις αποδίδουν, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και των κερδών

ksd photo
money tourism photo

Στο ολοκληρωμένο οικονομικό έτος, οι τρεις κρουαζιέρες TUI Cruises, Marella Cruises και Hapag-Lloyd Cruises σημείωσαν σημαντική αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και των μέσων τιμών:Underlying EBITA: σε 324,0 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος 255,6 εκατ. ευρώ)

Μέση χρέωση ανά επιβάτη ανά ημέρα:
 • Οι Κρουαζιέρες TUI 178 ευρώ (προηγούμενο έτος 173 ευρώ)
 • Οι Κρουαζιέρες Marella 141 GBP (προηγούμενο έτος 131 GBP)
 • Οι  Κρουαζιέρες Hapag-Lloyd 615 ευρώ (προηγούμενο έτος 594 ευρώ)                                                                                                                                                  Μέση Πληρότητα                                                                                                                    
 • Οι Κρουαζιέρες TUI 100,8% (προηγούμενο
  ksd photo
  money tourism photo

  έτος 101,9%)

 • Οι  Κρουαζιέρες Marella 100,9% (προηγούμενο έτος 101,7%)
 • Οι Hapag-Lloyd Cruises 78,3% (πέρυσι 76,7%)                                                    Το Μάιο του 2018, το νέο Mein Schiff  εντάχθηκε στην TUI Cruises. Τον Φεβρουάριο του 2019, θα ξεκινήσει και το νέο Mein Schiff 2. Επίσης, εκσυγχρονίστηκε η Marella Cruises: Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, το Marella Explorer ξεκίνησε. Την επόμενη χρονιά, το  Marella Explorer 2 θα ενταχθεί στο στόλο.                                                                               Το 2019 θα προστεθούν στο στόλο τα Hanseatic και Hanseatic.
    Εμπειρίες προορισμού: Περισσότεροι πελάτες, υψηλότερα έσοδα

Το (TUI Destination Experience / με έδρα το Palma de Mallorca) παρουσίασε σημαντική επιχειρησιακή απόδοση κατά το οικονομικό έτος 2018. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο αριθμός των αφίξεων και ο αριθμός των δραστηριοτήτων και περιηγήσεων αυξήθηκε. Η TUI συνέχισε να επεκτείνει τις υπηρεσίες προορισμού, εκδρομές και εμπειρίες επιχειρήσεων. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, ανακοινώθηκαν επίσης δύο εξαγορές: Η αγορά της διαχείρισης προορισμού ολοκληρώθηκε ήδη στις αρχές Αυγούστου.

Τον Σεπτέμβριο, η TUI ανακοίνωσε την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας τεχνολογίας Musement.

Λόγω των δύο συναλλαγών, ο Όμιλος θα καταστεί ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υπηρεσιών και δραστηριοτήτων προορισμού παγκοσμίως.

Underlying EBITA σε σταθερό νόμισμα: +33,6% στα 46,9 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος 35,1 εκατομμύρια ευρώ)

Underlying EBITA +27,4% στα 44,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αγορές & Αερογραμμές

Ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε κατά +4,7%.Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της παραδοσιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις αγορές και να αξιοποιηθούν οι συνεργίες, οι αγορές του Ομίλου οι αεροπορικές εταιρείες έχουν συγκεντρωθεί  στα Markets & Airlines.

tui
money tourism copyright

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο αριθμός των πελατών σε όλες τις αγορές αυξήθηκε κατά 4,7% σε 21,1 εκατ. ευρώ. Το 2018 ήταν ένα δύσκολο έτος, ιδίως για τους διοργανωτές ταξιδίων. Η αδυναμία της λίρας στερλίνας που προέκυψε από την ψήφο της Brexit, η παρατεταμένη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας που προκλήθηκε από τους γαλλικούς απεργούς ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη επηρέασαν ολόκληρο τον τομέα και αντικατοπτρίστηκαν επίσης στο λειτουργικό αποτέλεσμα της Markets & Airlines υποχώρησε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

•Underlying EBITA σε σταθερό νόμισμα: -14,6% έως 449,8 εκατ. Ευρώ (προηγούμενο έτος 526,5 εκατ. Ευρώ)

• Underlying EBITA: -14,1% έως 452,5 εκατ. Ευρώ

Προοπτικές: Το σημερινό χειμερινό εμπόριο αντιστοιχεί σχεδόν στο επίπεδο του προηγουμένου έτους . Τα Hotels & Resorts και Cruises συνεχίζουν να προσφέρουν θετικές επιδόσεις .

Η  TUI στοχεύει να επιτύχει ανάπτυξη τουλάχιστον 10% per cent1 στο λειτουργικό της αποτέλεσμα του 2019.

Τα Hotels & Resorts and Cruises παραμένουν ισχυροί πυλώνες ανάπτυξης και συνεχίζουν να αποδίδουν καλές επιδόσεις. Τα ποσοστά κράτησης για τα ξενοδοχεία του Ομίλου στην Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική επανεμφανίζονται σημαντικά.

Τα ξενοδοχεία της TUI στην Ισπανία εξακολουθούν να αναφέρουν υψηλά επίπεδα κράτησης. Στις 4 Δεκεμβρίου, το πολύ δημοφιλής κλαμπ Robinson Club Jandia Playa, άνοιξε ξανά μετά από αρκετούς μήνες συνολικής ανακαίνισης και ανακατασκευής.

Η τρέχουσα συναλλαγή για το χειμώνα 2018/19 (στις 2 Δεκεμβρίου 2018) είναι λίγο κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

• Κρατήσεις: -1% • Μέση τιμή πώλησης: -2%

Η TUI σημειώνει τέλος, ότι στα τρία οικονομικά έτη έως το 2020 αναμένεται το underlying  EBITA CAGR να είναι τουλάχιστον 10%.

Τέλος, σημειώνεται πως η TUI στοχεύει στην άμβλυνση του αντίκτυπου ενός περιβάλλοντος με προκλήσεις στην παραδοσιακή επιχείρηση τουριστικών πρακτόρων (Markets & Airlines) μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των ξενοδοχειακών και κρουαζιερόπλοιων, των ψηφιακών πρωτοβουλιών και των πρωτοβουλιών αποδοτικότητας, καθώς και της επέκτασης του τμήματος Destination Experience.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *