money tourism copyright
Αεροσκάφος B737 max της TUI στη Ρόδο | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η TUI πίεσε και πέτυχε τις αλλαγές στο PLF|Υπερβολικά δημοσιεύματα στην Γερμανία για ενδεχόμενη ακύρωση του προγράμματος για Ελλάδα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημαντική αιτία προστριβής και διαφωνίας για την εφετινή τουριστική σαιζόν, μεταξύ της TUI και του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, υπήρξε το PLF, τα προβλήματα λειτουργίας του οποίου, ανέδειξε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ με ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μεταδίδει η DW, “Κριτική στη νέα οδηγία που ισχύει από σήμερα για τους νεοαφιχθέντες στην Ελλάδα τουρίστες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η TUI είχε απειλήσει ακόμη και με ακύρωση όλων των ταξιδιών, υποστηρίζει η Bild”.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στις οποίες έθεσε το ερώτημα το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και με τις οποίες είχε συνομιλήσει και χθες, προαναγγέλοντας τις αλλαγές στο σύστημα, ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα ακύρωσης του προγράμματος του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις έγιναν στο περιθώριο της άφιξης της πρώτης πτήσης της TUI από το Αννόβερο στην Κω, μεταξύ του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του CEO Hotels & Resorts, Cruises και Destination Experiences του ομίλου TUI Sebastian Ebel.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ρεπορτάζ του Χ&Τ, έγραψε για τις αναμενόμενες αλλαγές: “Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, άμεσα δίδεται σιωπηλή αναστολή του 48ωρου, για ένα διάστημα 7 ημερών, ενώ μπορεί να υπάρξουν και ανακοινώσεις εντός της ημέρας με αλλαγές, από την κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται από την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο να ισχύσει παράλληλα η συμπλήρωση της φόρμας στο αεροπλάνο, για όσους δεν κατάφεραν ή δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν την φόρμα ηλεκτρονικά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει και μετάφραση και σε άλλες γλώσσες των φορμών και των κειμένων, γεννώντας εύλογα ερωτηματικά γιατί δεν είχε γίνει”.

Η ανακοίνωση ακόμη δεν έχει γίνει από το υπουργείο, αλλά οι πηγές επιμένουν ότι θα είναι στην κατεύθυνση αυτή.

ksd
adv
Τι γράφει η Bild

Σύμφωνα με την ανασκόπηση Τύπου της DW, “Για «δράμα» γύρω από τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα καθώς «η TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild.

«Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της BILD η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος: η διαμάχη για μια ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης. (σσ. βάσει του σχεδίου) Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα; Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι (σσ. οι πελάτες) για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο. Μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη. Το μήνυμα του ομίλου: Με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι διακοπές στην Ελλάδα σώθηκαν.

heraklion exh
φωτό: Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι παραθεριστές: Πριν την άφιξή τους πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω εντύπου που μοιράζεται στο αεροπλάνο. Ως απόδειξη της ηλεκτρονικής δήλωσης πρέπει να υποδειχθεί ένα barcode. Επιπλέον θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Αυτοί οι ταξιδιώτες […] μπορούν όμως να συνεχίσουν κανονικά το ταξίδι τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Καραντίνα για τους ιδιαίτερα άτυχους;

Για το ίδιο θέμα η Βerliner Zeitung υπό τον τίτλο: «Διακοπές στην Ελλάδα: οι ιδιαίτερα άτυχοι τουρίστες καταλήγουν σε καραντίνα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «η Ελλάδα αυστηροποίησε αιφνιδιαστικά την πολιτική στο πεδίο του κορωνοϊού. Και για τους τουρίστες από τη Γερμανία ισχύει από 1ης Ιουλίου μια υποχρεωτική δήλωση που μπορεί να έχει συνέπειες.

[…] Οι νέοι κανονισμοί ήρθαν αιφνιδιαστικά. Καταρχάς είχε ανακοινωθεί ότι τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπως τη Γερμανία, μπορούν να εισ

ksd
adv

έρχονται ανεμπόδιστα. Πλέον όμως πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα που υπάρχει μόνο στα αγγλικά.

«Προσοχή» συστήνει στους τηλεθεατές του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV που αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Οι παραθεριστές πρέπει να δηλώνονται».

«Λίγο πριν το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες που τόσο έλειψαν στη χώρα, η Ελλάδα αιφνιδιάζει τους φιλοξενούμενούς της με μια οδηγία. Όποιος εισέρχεται στη χώρα από την 1η Ιουλίου μέσω αέρος, θαλάσσης ή οδικώς πρέπει να συμπληρώσει το αργότερο 48 ώρες πριν την άφιξή του μια ηλεκτρονική φόρμα. Υποχρεωτικά.

[…] Δυστυχώς θα πρέπει να αναμένεται ότι όποιος δεν έχει το barcode θα πρέπει να γυρίσει άμεσα σπίτι του. Τα κόστη αναλαμβάνει μάλλον ο μη δηλωθείς ταξιδιώτης. Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια».

«Δειγματοληπτικά τεστ: είσοδος για τους παραθεριστές μόνο με barcode» επιγράφει το άρθρο της η Rheinische Post που σημειώνει ότι «από την Τετάρτη οι τουρίστες στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλλονται σε μια πολύπλοκη διαδικασία εισόδου στη χώρα. Εάν ένας ταξιδιώτης πρέπει να μπει σε προληπτική καραντίνα ή όχι κρίνεται μόλις κατά την άφιξη».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *