money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η TUI συγκεντρώνει 500 εκατ. € για την χρηματοδότηση νέων ξενοδοχείων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μια σπάνια κίνηση για τον κλάδο προχωράει η TUI, η μεγαλύτερη εταιρία διακοπών της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας ένα κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων ευρώ από θεσμικούς επενδυτές για τη χρηματοδότηση νέων ξενοδοχείων, αφού η πανδημία την άφησε με χρέη ρεκόρ.

Μιλώντας για την κίνηση αυτή, ο Peter Krueger, επικεφαλής στρατηγικής της TUI, είπε ότι το TUI Global Hospitality Fund, θα επιτρέψει στην εταιρία να αξιοποιήσει το εκτιμώμενο σύνολο κεφαλαίων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστές, για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει. “Μας βοηθά να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη γιατί η κρίση ήταν βαρύτατη και μακρά”, είπε.

Το εγγεγραμμένο στο Λουξεμβούργο ταμείο προορίζεται να είναι το πρώτο μιας σειράς επενδύσεων που θα αντλήσει η TUI, με τον πρώτο γύρο επενδύσεων να αφορά ξενοδοχεία εκτός Ευρώπης.

Ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά συνταξιοδοτικά ταμεία, το οποίο διαχειρίζεται 12 δισ. ευρώ, έχει ήδη συμφωνήσει να παράσχει το ήμισυ του κεφαλαίου.

Η πανδημία ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την TUI, αναγκάζοντάς την να καθηλώσει τον στόλο των 150 αεροσκαφών της και να κλείσει τα 420 ξενοδοχεία της, συχνά για μήνες. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παράγει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη ζήτηση για διακοπές του και τα 18 κρουαζιερόπλοια της εταιρίας παρέμειναν ακινητοποιημένα για ο μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο ετών.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, το 2020, η TUI, προχώρησε σε περικοπές 8.000 υπαλλήλων και αναγκάστηκε να λάβει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σε δάνεια, με κρατική εγγύηση από τη γερμανική κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο, προχώρησε σε μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με την υποστήριξη του μεγαλομετόχου της, του δισεκατομμυριούχου Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα Alexei Mordashov, προκειμένου να την βοηθήσει να αποπληρώσει μέρος του χρέους της.

Σύμφωνα με την εταιρία, τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ζημίες προ φόρων για το οικονομικό έτος 2021, ενώ η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron επηρεάσει τις κρατήσεις χειμερινών διακοπών.

Το επενδυτικό ταμείο θα επιτρέψει στην TUI, να επιστρέψει στα προ πανδημίας επενδυτικά της επίπεδα, των περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά χωρίς το ίδιο επίπεδο κόστους. Οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στο ταμείο με ελάχιστο ποσό τα 10 εκατομμύρια ευρώ και η TUI θα λαμβάνει αμοιβή διαχείρισης για τα εν λειτουργία ξενοδοχεία. Την εποπτεία του θα έχει η γερμανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Hansa Invest.

Το μοντέλο αυτό είναι παρόμοιο με τη σύμπραξη μεταξύ της Kasada Capital Management, μιας εταιρίας ιδιωτικών κεφαλαίων, και της γαλλικής ξενοδοχειακής εταιρίας Accor, με την πρώτη να αγοράζει ξενοδοχεία στην υποσαχάρια Αφρική που διαχειρίζεται η Accor.

Σε πρώτη φάση, η TUI θα λάβει επίσης αμοιβές για τις επενδυτικές της συμβουλές. “Μπορείτε να πείτε ότι μπαίνουμε στην αγορά παροχής συμβουλών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων”, είπε ο Krueger, προσθέτοντας ότι με 20.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, η εταιρεία ακούει συχνά για περιουσιακά στοιχεία προς πώληση πριν βγουν στην αγορά.

Η TUI προβλέπει ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία και αύξηση στις κρατήσεις, τις επόμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της κατάργησης, από τις 11 Φεβρουαρίου, της υποχρέωσης διενέργειας τεστ Covid για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο όμιλος σχεδιάζει να συγκεντρώσει ένα δεύτερο, σημαντικά μεγαλύτερο ποσό για να επικεντρωθεί στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία και διερευνά μελλοντικές επιλογές συγκέντρωσης κεφαλαίων για νέα αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια, μια δυσκολότερη πώληση στους επενδυτές επειδή, σε αντίθεση με τα ακίνητα, υποτιμούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

TUI

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *