ksd photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τυνησία, Αίγυπτος και Τουρκία, θύματα της τρομοκρατίας

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό μιας χώρας-θύμα της τρομοκρατίας να κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 0,8%, σύμφωνα με τη Moody’s, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν διάρκεια μια πενταετία μέχρι να υποχωρήσουν, η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι, στην παρούσα φάση, τα μεγάλα θύματα μιας ανελέητης τρομοκρατίας.

Εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, η Τυνησία, το 2015, καλωσόρισε μόλις 5,3 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών υποχώρησε κατά 53,6% σε σύγκριση με το 2014 και κατά 65,8% σε σύγκριση με το 2010.

Πέρυσι, η τουριστική ανάπτυξη της Τυνησίας διαμορφώθηκε γύρω στο 0,8% σε σύγκριση με το 2014 (2,3%). Σύμφωνα με την Coface (εταιρία ασφάλισης συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων), δεδομένης της σημασίας του τουρισμού στην οικονομία (7% του ΑΕΠ και το 15% του απασχολούμενου πληθυσμού), οι αρνητικές προοπτικές του κλάδου καθιστούν μια ισχυρή ανάκαμψη το 2016 απίθανη. O τουρισμός, εφέτος, μπορεί να δυσκολευτεί να εμφανίσει ανάπτυξη, όμως η «γη των Γιασεμιών» μπορεί να «δει» μια μικρή αύξηση από την Ευρώπη προς την οποία αποστέλλεται το 70% των εξαγωγών της.

Για την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, η Τυνησία, ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου, σχετική εκστρατεία.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στον αιγυπτιακό τουρισμό, το 2015, σχεδόν 10 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο, ενώ τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα μειώθηκαν κατά 15%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκαν σε $1 δισ..

Η τιμή του Μπρεντ συνεχίζει να επιβάλει κυρώσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 13% των αιγυπτιακών εξαγωγών. Ωστόσο, η ανάκαμψη των δημοσίων επενδύσεων μέσω της επέκτασης της διώρυγας του Σουέζ βοήθησε να αντισταθμιστεί η όποια επιβράδυνση.

Η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα από την πλευρά της, προχώρησε σε υποτίμηση της λίρας κατά 14,3% και υποσχέθηκε να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική.

Στην Τουρκία, πάλι, ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 4% του τουρκικού ΑΕΠ και το 2015, συνεισέφερε στην τουρκική οικονομία περί τα $ 31.500.000, έχει πληγεί σοβαρά από τις συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και τη δραματική μείωση των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι αποτελούν το 10% των συνολικών αφίξεων στη χώρα. Στην Τουρκία η μείωση του τουρισμού προβλέπεται να επηρεάσει κατά 0,7% το ΑΕΠ.

Για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα της χώρας, ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, από την τουρκική κυβέρνηση, ένα χρηματοδοτικό σχέδιο $ 86.500.000.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *