turkish airlines

Turkish Airlines: 6ος πολυτιμότερος αερομεταφορέας στον κόσμο το 2023 | Επενδύσεις 3,8 δισ. δολαρίων τον επόμενο χρόνο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην εξυπηρέτηση αριθμού ρεκόρ το 2023 στοχεύει ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, έτος κατά το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί στην έκτη πιο πολύτιμη αεροπορική εταιρία παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πρόεδρό της.

Ένα τεράστιο “ράλι” στις μετοχές της φέτος ώθησε την αγοραστική αξία της Turkish Airlines (THY) σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,6 δισεκατομμύρια δολάρια), γεγονός που την καθιστά σήμερα τη 10η πιο πολύτιμη αεροπορική εταιρία στον κόσμο, δήλωσε ο Ahmet Bolat, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής του αερομεταφορέα.

Με την υποστήριξη της “έκρηξης” στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, ο αερομεταφορέας κατάφερε να ξεπεράσει γρήγορα τις επιπτώσεις του Covid-19, να ενισχύσει τα κέρδη του και πλησιάζει όλο και περισσότερο στα προ-πανδημικά επίπεδα χωρητικότητας.

“Εκτιμούμε ότι θα γίνουμε η έκτη πιο πολύτιμη αεροπορική εταιρία πριν από το 2024”, δήλωσε ο κ. Bolat σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu (AA), τονίζοντας επίσης ότι ο αερομεταφορέας πρόκειται να πετάξει τον δισεκατομμυριοστό επιβάτη του την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023.

Η επιτυχία αυτή αποτελεί απόδειξη της διψήφιας ανάπτυξής της σχεδόν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με εξαιρέσεις το 2016 και το 2020. Η ανάπτυξη της εταιρείας έχει επίσης υποστηριχθεί από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης το 2018, καθώς επέλυσε το ζήτημα της έλλειψης χωρητικότητας. “Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χωρητικότητα άνω των 120 απογειώσεων και προσγειώσεων την ώρα. Το νέο αεροδρόμιο ήταν απαραίτητο για την ανάπτυξή μας”, σημείωσε ο κ. Bolat.

Επιδόσεις παγκόσμιας κλάσης

Ο επικεφαλής της Turkish Airlines πρόσθεσε ότι οι επενδυτές είδαν με ικανοποίηση το σαφές ενδιαφέρον της κυβέρνησης να καταστήσει τον τουρκικό αεροπορικό τομέα παγκόσμιας κλάσης, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές της αεροπορικής εταιρίας.

“Οι επιβάτες προτίμησαν επίσης να πετάξουν μαζί μας λόγω των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες και αυτό ενίσχυσε τα κέρδη μας”, σημείωσε ο ίδιος.

Οι μετοχές της Turkish Airlines “εκτινάχθηκαν” κατά σχεδόν 625% φέτος, ένα “άλμα” που οδήγησε την αγοραστική αξία του αερομεταφορέα σε περίπου 10,72 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον ως την αεροπορική εταιρία με τις καλύτερες επιδόσεις.

Η άνοδος αυτή βοήθησε την αξία του τουρκικού αερομεταφορέα να ξεπεράσει την αξία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ομόλογου αερομεταφορέα, της Lufthansa, η οποία ανέρχεται σε περίπου 10,29 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις μετοχές της να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% φέτος.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Turkish Airlines στοχεύει να έχει μεταφέρει περισσότερους από 72 εκατομμύρια επιβάτες το 2022 και πάνω από 88 εκατομμύρια το επόμενο έτος.

Η αεροπορική εταιρία πέταξε περίπου 66,3 εκατομμύρια επιβάτες από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, αριθμό μειωμένο κατά 3,7%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τουρκικής Πλατφόρμας Δημόσιας Ενημέρωσης (KAP). Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα, ανήλθαν σε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, πενταπλάσια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

“Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία της Turkish Airlines, χάρη στις στρατηγικές που εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, υποστήριξε ο κ. Bolat. Και εξήγησε: “Είχαμε προβλέψει την έκρηξη της ταξιδιωτικής ζήτησης μετά την πανδημία και ως εκ τούτου θέσαμε τα σχέδιά μας αναλόγως, όπως για παράδειγμα τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Αυτό μας παρείχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν άρθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες αιφνιδιάστηκαν”.

Εκατοντάδες προορισμοί, σύγχρονος στόλος

Η Turkish Airlines διαθέτει στόλο με περισσότερα από 390 αεροσκάφη και στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 427 μέχρι το τέλος του 2023.

“Αναμένουμε την παράδοση του 400ου αεροσκάφους μας στα μέσα Φεβρουαρίου”, είπε ο κ. Bolat.

Αυτή τη στιγμή, η Turkish Airlines πετάει σε 342 προορισμούς σε 129 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίαw, ενώ ο στόχος για το επόμενο έτος είναι οι 346 προορισμοί.

Το επόμενο έτος η αεροπορική εταιρία θα προσθέσει στο δίκτυο πτήσεών της τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, Ντένβερ και Ντιτρόιτ, μαζί με το Παλέρμο στην Ιταλία και το Κατοβίτσε στην Πολωνία, εκτός από την αύξηση της συχνότητας των πτήσεων στα τρέχοντα δρομολόγια. Επίσης, η Turkish Airlines στοχεύει να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις προς την Αυστραλία, αντί να πετάει με συμφωνίες κοινού κωδικού.

“Θέλουμε να μεταφέρουμε τη σημαία μας στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη το επόμενο έτος”, δήλωσε ο επικεφαλής του αερομεταφορέα.

Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία θα απασχολεί περισσότερους από 1.100 πιλότους και 2.000 μέλη του πληρώματος καμπίνας. “Αναμένουμε αύξηση της ζήτησης για πιλότους. Έτσι, θα αυξήσουμε τη χωρητικότητα της ακαδημίας πτήσεων κατά 50% για να εκπαιδεύουμε 300 πιλότους ετησίως”, είπε.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του περιφερειακού αερομεταφορέα της εταιρίας, AnadoluJet, ο κ. Bolat δήλωσε ότι στοχεύουν σε αύξηση της συχνότητας των πτήσεων κατά σχεδόν 50% έως τον επόμενο Μάρτιο, χάρη στην αυξημένη ζήτηση στα δρομολόγια εσωτερικού. “Η AnadoluJet θα είναι επίσης γνωστή ως αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους που προσφέρει διεθνείς πτήσεις”, σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Bolat, οι επενδύσεις της Turkish Airlines το 2022 ανέρχονται σε 2,8 δισ. δολάρια, κυρίως για την προμήθεια αεροσκαφών και κινητήρων, ενώ για το 2023 θα διατεθούν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *