Photo by Skitterphoto on Pexels

UNWTO: Στο 60% των προ-πανδημικών επιπέδων ο διεθνής Τουρισμός στο 7μηνο | Στο 85% στη Ν. Ευρώπη | Συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους και το 2023

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης συνέχισε να παρουσιάζει ο διεθνής τουρισμός, όπως επιβεβαιώνουν οι ταξιδιωτικές αφίξεις, οι οποίες έφτασαν στο 57% των προ-πανδημικών επιπέδων κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2022, με τη Νότια Ευρώπη να “σέρνει” το “‘άρμα” της ανάκαμψης.

Ωστόσο, μία σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συντελούν στη δημιουργία συγκρατημένης αισιοδοξίας για το υπόλοιπο του 2022 και για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 (+172%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας ανέκτησε σχεδόν το 60% των προ-πανδημικών επιπέδων. Η σταθερή ανάκαμψη αντικατοπτρίζει την ισχυρή ανεκπλήρωτη ζήτηση για διεθνή ταξίδια, καθώς και τη χαλάρωση ή την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών (86 χώρες δεν είχαν περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19 στις 19 Σεπτεμβρίου 2022).

Εκτιμάται ότι 474 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς κατά τη διάρκεια τoυ επταμήνου, σε σύγκριση με τα 175 εκατομμύρια τους ίδιους μήνες του 2021. Εκτιμάται ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκαν συνολικά 207 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό. Οι μήνες αυτοί αντιπροσωπεύουν το 44% των συνολικών αφίξεων που καταγράφηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022. Η Ευρώπη υποδέχθηκε 309 εκατομμύρια από αυτές τις αφίξεις, αντιπροσωπεύοντας το 65% του συνόλου.

Σε δηλώσεις του για την πορεία του τουρισμού, ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, είπε: “Ο τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει σταθερά, ωστόσο παραμένουν αρκετές προκλήσεις, από γεωπολιτικές έως οικονομικές. Ο τομέας επαναφέρει την ελπίδα και τις ευκαιρίες για τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται. Τώρα, είναι επίσης η ώρα να επανεξετάσουμε τον τουρισμό, πού κατευθύνεται και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη”.

Ευρώπη και Μέση Ανατολή “ηγούνται” της ανάκαμψης

Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν την ταχύτερη ανάκαμψη την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, με τις αφίξεις να φτάνουν το 74% και το 76% των επιπέδων του 2019, αντίστοιχα. Η Ευρώπη υποδέχθηκε σχεδόν τριπλάσιες διεθνείς αφίξεις, σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του 2021 (+190%), με τα αποτελέσματα να ενισχύονται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η περιοχή σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Ιούνιο (-21% σε σχέση με το 2019) και τον Ιούλιο (-16%), αντανακλώντας μια πολυάσχολη καλοκαιρινή περίοδο. Οι αφίξεις “σκαρφάλωσαν” στο 85% περίπου των επιπέδων του 2019 τον Ιούλιο. Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μεγάλο αριθμό προορισμών τροφοδότησε επίσης τα αποτελέσματα αυτά (44 χώρες στην Ευρώπη δεν είχαν περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19 στις 19 Σεπτεμβρίου 2022).

Στη Μέση Ανατολή οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά τέσσερις φορές σε ετήσια βάση, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 (+287%). Οι αφίξεις ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Ιούλιο (+3%), ενισχυμένες από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που σημείωσε η Σαουδική Αραβία (+121%) μετά το προσκύνημα Χατζ.

Η Αμερική (+103%) και η Αφρική (+171%) σημείωσαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας το 65% και το 60% των επιπέδων του 2019, αντίστοιχα. Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+165%) οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022, αν και παρέμειναν 86% κάτω από τα επίπεδα του 2019, καθώς ορισμένες χώρες εξακολουθούσαν να έχουν τα σύνορά τους κλειστά για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Στο 85% των προ-πανδημικών επιπέδων ο τουρισμός στη Νότια Ευρώπη

Αρκετές υποπεριοχές συγκέντρωσαν το 70% έως 85% των προ-πανδημικών αφίξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022. Η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (-15%, σε σχέση με το 2019), η Καραϊβική (-18%) και η Κεντρική Αμερική (-20%) παρουσίασαν την ταχύτερη ανάκαμψη κοντά στα επίπεδα του 2019. Η Δυτική Ευρώπη (-26%) και η Βόρεια Ευρώπη (-27%) σημείωσαν επίσης ισχυρά αποτελέσματα. Τον Ιούλιο οι αφίξεις πλησίασαν τα επίπεδα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Καραϊβική (-5%), τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (-6%) και την Κεντρική Αμερική (-8%).

Μεταξύ των προορισμών που ανέφεραν στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις κατά τους πρώτους πέντε έως επτά μήνες του 2022, αυτοί που ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα ήταν: οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι (+32%, σε σχέση με το 2019), η Αλβανία (+19%), ο Άγιος Μαρτίνος (+15%), η Αιθιοπία και η Ονδούρα (και οι δύο +13%), η Ανδόρα (+10%), το Πουέρτο Ρίκο (+7%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Δομινικανή Δημοκρατία (και οι δύο +3%), ο Άγιος Μαρίνος και το Ελ Σαλβαδόρ (και οι δύο +1%) και το Κουρασάο (0%).

Μεταξύ των προορισμών που ανέφεραν στοιχεία για τις εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό τους πρώτους πέντε έως επτά μήνες του 2022, η Σερβία (+73%), το Σουδάν (+64%), η Ρουμανία (+43%), η Αλβανία (+32%), η Βόρεια Μακεδονία (+24%), το Πακιστάν (+18%), η Τουρκική Δημοκρατία, το Μπαγκλαντές και η Λετονία (όλα +12%), το Μεξικό και η Πορτογαλία (και τα δύο +8%), η Κένυα (+5%) και η Κολομβία (+2%) ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν την υγειονομική κρίση, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022.

Οι τουριστικές δαπάνες αυξάνονται, όπως και οι προκλήσεις

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη μπορεί επίσης να αποτυπωθεί στις δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού από τις κύριες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών. Οι δαπάνες από τη Γαλλία “σκαρφάλωσαν” στο -12% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022,σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι δαπάνες από τη Γερμανία αυξήθηκαν στο -14%. Οι δαπάνες για τον διεθνή τουρισμό διαμορφώθηκαν στο -23% στην Ιταλία και στο -26% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ισχυρές επιδόσεις καταγράφηκαν και στη διεθνή, επιβατική, αεροπορική κίνηση, με αύξηση 234% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 (45% κάτω από τα επίπεδα του 2019) και ανάκαμψη περίπου 70% των προ-πανδημικών επιπέδων στην κίνηση του Ιουλίου, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ.

Η υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση έχει επίσης δημιουργήσει σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις και δυσκολίες για το εργατικό δυναμικό στις τουριστικές επιχειρήσεις και τις υποδομές, ιδίως στα αεροδρόμια. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο. Ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και των αυξανόμενων προοπτικών μιας παγκόσμιας ύφεσης, όπως υποδεικνύει η Παγκόσμια Τράπεζα, αποτελούν σημαντικές απειλές για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού κατά το υπόλοιπο του 2022 και του 2023. Η πιθανή επιβράδυνση μπορεί να αποτυπωθεί στον τελευταίο δείκτη εμπιστοσύνης του UNWTO, ο οποίος αντανακλά μια πιο επιφυλακτική προοπτική, καθώς και στις τάσεις των κρατήσεων που δείχνουν σημάδια βραδύτερης ανάπτυξης.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ειδικοί του Τουρισμού

Σε μια κλίμακα από το 0 έως το 200, η ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO για τον Τουρισμό βαθμολόγησε την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2022 με βαθμό 125, που αντιστοιχεί στις αισιόδοξες προσδοκίες που είχε εκφράσει η ομάδα στην έρευνα του Μαΐου για την αντίστοιχη 4μηνη περίοδο (124).

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Αν και αναμένονται επιδόσεις άνω του μέσου όρου, οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού βαθμολόγησαν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 με βαθμολογία 111, κάτω από τη βαθμολογία 125 των προηγούμενων τεσσάρων μηνών, γεγονός που δείχνει υποβάθμιση των επιπέδων εμπιστοσύνης. Σχεδόν οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες (47%) βλέπουν θετικές προοπτικές για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, ενώ το 24% δεν αναμένει ιδιαίτερη μεταβολή και το 28% θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται επίσης σίγουροι για το 2023, καθώς το 65% βλέπει καλύτερες επιδόσεις στον τουρισμό, σε σχέση με το 2022.

Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον φαίνεται ωστόσο να έχει ανατρέψει τις προοπτικές για επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα στο εγγύς μέλλον. Περίπου το 61% των εμπειρογνωμόνων βλέπει τώρα πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα, ενώ εκείνοι που υποδεικνύουν επιστροφή στα επίπεδα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού το 2023 έχει μειωθεί (27%), σε σύγκριση με την έρευνα του Μαΐου (48%).

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που επιβαρύνει την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού. Η αύξηση του πληθωρισμού και η “εκτόξευση” των τιμών του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους μεταφοράς και διαμονής, ενώ, παράλληλα, ασκεί πίεση στην αγοραστική δύναμη και τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *