©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

UNWTO: Στο 70% των προ-πανδημικών επιπέδων ο διεθνής τουρισμός εφέτος | Ευρώπη και Αμερική “οδηγούν” την ανάκαμψη

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με σχεδόν 250 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται κατά τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2022, έναντι 77 εκατομμυρίων αφίξεων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να επιδεικνύει σημάδια ισχυρής και σταθερής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, ο διεθνής τουρισμός, παρά τις σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, έχει ανακτήσει σχεδόν το μισό (46%) των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019 τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται να ανακάμψει στο 55% έως 70% του 2019, με την Ευρώπη και την Αμερική να έχουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την ανάκαμψη, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

“Η ανάκαμψη του τουρισμού έχει επιταχυνθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που στέκονται στο δρόμο της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. Ταυτόχρονα, συνιστά επίσης προσοχή εν όψει των «οικονομικών αντιθέσεων και των γεωπολιτικών προκλήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κλάδο στο υπόλοιπο του 2022 και μετά».

Η Ευρώπη υποδέχθηκε πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις από ό,τι τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 (+350%), αποτέλεσμα της ισχυρής, ενδοπεριφερειακής ζήτηση και της άρσης όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών. Η περιοχή σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Απρίλιο (+458%), αντανακλώντας μια πολυάσχολη περίοδο του Πάσχα. Στην Αμερική, οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+112%). Ωστόσο, η ισχυρή ανάκαμψη μετράται έναντι των αδύναμων αποτελεσμάτων του 2021 και οι αφίξεις παραμένουν συνολικά 36% και 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και στις δύο περιοχές, αντίστοιχα.

Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Η ισχυρή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (+157%) και την Αφρική (+156%) παρέμεινε 54% και 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα, και η Ασία και ο Ειρηνικός σχεδόν διπλασίασαν τις αφίξεις (+94%), αν και οι αριθμοί ήταν 90% χαμηλότεροι του 2019, καθώς ορισμένα σύνορα παρέμειναν κλειστά για μη απαραίτητα ταξίδια. Εδώ, η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών αντανακλάται στα βελτιωμένα αποτελέσματα του Απριλίου και του Μαΐου.

Εξετάζοντας τις υποπεριφέρειες, αρκετές έχουν ανακτήσει μεταξύ του 70% και 80% των προπανδημικών επιπέδων τους, με επικεφαλής την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, ακολουθούμενες από τη Νότια Μεσόγειο, τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι προορισμοί ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, συμπεριλαμβανομένων των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, του Αγίου Μάρτεν, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Αλβανίας, της Ονδούρας και του Πουέρτο Ρίκο.

Σε άνοδο οι τουριστικές δαπάνες

Η αύξηση των τουριστικών δαπανών από τις κύριες αγορές-“πηγές” ταξιδιωτών συνάδει με την παρατηρούμενη ανάκαμψη. Οι διεθνείς δαπάνες των τουριστών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον στο 70% έως 85% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ οι δαπάνες από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών -Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Σεϋχέλλες, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αγία Λουκία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Πακιστάν, Σουδάν, Τουρκία, Μπαγκλαντές, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Κροατία και Πορτογαλία- έχουν ανακτήσει πλήρως τα προ-πανδημικά τους επίπεδα.

Στο 20-25% η μείωση της διεθνούς αεροπορικής χωρητικότητας

Η έντονη ζήτηση κατά τη θερινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο αναμένεται να παγιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ιδίως καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Από τις 22 Ιουλίου, 62 προορισμοί (εκ των οποίων 39 στην Ευρώπη) έχουν καταργήσει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών στην Ασία άρχισε να χαλαρώνει τους δικούς τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η συνολική μείωση της διεθνούς αεροπορικής χωρητικότητας το 2022 θα περιοριστεί στο 20% έως 25% των θέσεων που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρίες, σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η ανθεκτικότητα αντανακλάται επίσης στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων. Με βάση τα στοιχεία της εταιρίας συγκριτικής αξιολόγησης του κλάδου STR, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας ανέβηκαν στο 66% τον Ιούνιο του 2022, από 43% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η ισχυρότερη από το αναμενόμενο ζήτηση έχει δημιουργήσει σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια, καθώς και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση από 6,1% το 2021 σε 3,2% το 2022 και στη συνέχεια σε 2,9% το 2023. Ταυτόχρονα, ο UNWTO συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την παρακολούθηση της πανδημίας, καθώς, επίσης, για τις αναδυόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τον πιθανό αντίκτυπό τους στα ταξίδια.

Ευρώπη και Αμερική “πρωταθλήτριες” για το 2022

Τα μελλοντικά σενάρια του UNWTO που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2022 υποδεικνύουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανέλθουν στο 55% έως 70% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2022. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις εξελισσόμενες συνθήκες, κυρίως μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τον συνεχή πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών της ενέργειας και τις συνολικές οικονομικές συνθήκες, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και την κατάσταση της υγείας που σχετίζεται με την πανδημία. Πιο πρόσφατες προκλήσεις, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η σοβαρή συμφόρηση στα αεροδρόμια και οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα μεγέθη του διεθνούς τουρισμού.

Ανά περιοχή φαίνεται ότι η Ευρώπη και η Αμερική καταγράφουν τα καλύτερα τουριστικά αποτελέσματα εφέτος, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός αναμένεται να σημειώσουν υστέρηση, λόγω των περιοριστικών ταξιδιωτικών πολιτικών. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 65%έως 80% των επιπέδων του 2019 στο σύνολο του έτους, ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες, ενώ στην Αμερική θα μπορούσαν να φτάσουν στο 63% έως 76% αυτών των επιπέδων.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή οι αφίξεις θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου στο 50% έως 70% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό θα παραμείνουν στο 30% των επιπέδων του 2019, στην καλύτερη περίπτωση λόγω των αυστηρότερων πολιτικών και περιορισμών.

Tagged

1 σχόλιο στο “UNWTO: Στο 70% των προ-πανδημικών επιπέδων ο διεθνής τουρισμός εφέτος | Ευρώπη και Αμερική “οδηγούν” την ανάκαμψη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *