Pololikashvili

UNWTO: -87% οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο | Ανάκαμψη Ιούλιο ή Σεπτέμβριο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο Τουρισμό, συνεχίζεται και το 2021, καθώς τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), δείχνουν πτώση 87% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν επιφυλακτικές καθώς ο UNWTO συνεχίζει να ζητά ισχυρότερο συντονισμό στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα μεταξύ των χωρών, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επανεκκίνηση του Tουρισμού και να αποφευχθεί μια ακόμη χρονιά μαζικών απωλειών για τον τομέα.

Μετά από ένα δύσκολο τέλος το 2020, ο παγκόσμιος Tουρισμός υπέστη περαιτέρω οπισθοδρόμηση στις αρχές του έτους, καθώς οι χώρες ενίσχυσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση σε νέα κρούσματα και μεταλλάξεις του κορονοϊού.

ksd PRIMAGEL UNWTO
adv

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO , όλες οι περιοχές του κόσμου συνέχισαν να σημειώνουν μεγάλες πτώσεις στις αφίξεις τουριστών τον πρώτο μήνα του έτους. Οι υποχρεωτικές δοκιμές, οι καραντίνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, εμπόδισαν την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών. Επιπλέον, η ταχύτητα και η κατανομή της διάθεσης των εμβολίων, εξελίχθηκαν πιο αργά από το αναμενόμενο, καθυστερώντας περαιτέρω την επανεκκίνηση του Τουρισμού.

Όλες οι παγκόσμιες περιοχές πλήττονται σκληρά

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει ισχυρή και επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο 2021, υπογραμμίζει ο ΠΟΤ. Πολλά εκατομμύρια εργαζόμενων και επιχειρήσεις εξαρτώνται από τον Τουρισμό.

UNWTO Η Ασία και ο Ειρηνικός (-96%), είναι η περιοχή που συνεχίζει να έχει το υψηλότερο επίπεδο ταξιδιωτικών περιορισμών, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στις διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο.

Η Ευρώπη και η Αφρική σημείωσαν μείωση 85% στις αφίξεις, ενώ η Μέση Ανατολή σημείωσε πτώση 84%.

Οι διεθνείς αφίξεις στην Αμερική μειώθηκαν κατά 77% τον Ιανουάριο, μετά από κάπως καλύτερα αποτελέσματα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili είπε: «Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον Τουρισμό. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει ισχυρή και επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει ένα λαμπρότερο 2021. Πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εξαρτώνται από αυτόν. Ο βελτιωμένος συντονισμός μεταξύ των χωρών και τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ταξιδιού και υγείας είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον Τουρισμό, ώστε να επανεκκινήσουν τα διεθνή ταξίδια,  πριν από την αιχμή της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο”.

Προοπτικές για το 2021

Με το 32% όλων των παγκόσμιων προορισμών εντελώς κλειστών για διεθνείς τουρίστες στις αρχές Φεβρουαρίου, ο UNWTO αναμένει τους πρώτους μήνες του 2021, η αγορά να είναι “δύσκολη”  για τον παγκόσμιο Τουρισμό.

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο UNWTO αναμένει ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα είναι μειωμένες περίπου κατά  85% το πρώτο τρίμηνο το 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 260 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Κοιτώντας μπροστά, ο UNWTO έχει παρουσιάσει δύο σενάρια για το 2021, τα οποία θεωρούν πιθανή ανάκαμψη στα διεθνή ταξίδια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτά βασίζονται σε διάφορους παράγοντες, κυρίως σε μια σημαντική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, στην επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού ή στην εισαγωγή εναρμονισμένων πρωτοκόλλων όπως το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρώτο σενάριο δείχνει μια ανάκαμψη τον Ιούλιο, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 66% στις διεθνείς αφίξεις για το έτος 2021 σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αφίξεις θα ήταν ακόμη 55% κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει πιθανή ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε αύξηση 22% στις αφίξεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, αυτό θα ήταν 67% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2019.

Tagged

1 σχόλιο στο “UNWTO: -87% οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο | Ανάκαμψη Ιούλιο ή Σεπτέμβριο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *