Photo by George Pak on pexels

UNWTO: Με αναμμένες… μηχανές ο διεθνής Τουρισμός | Στο 90% των προ-πανδημικών επιπέδων ολοκληρώνεται το 2023

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ισχυρές επιδόσεις επιδεικνύει ο διεθνής τουρισμός, ανακτώντας σχεδόν το 90% των προ-πανδημικών επιπέδων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO, εκτιμάται ότι 975 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 38%, σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2022.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης:

-Οι παγκόσμιοι προορισμοί υποδέχθηκαν 22% περισσότερους διεθνείς τουρίστες το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο.
-Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έφθασαν το 91% των προ-πανδημικών επιπέδων το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας το 92% τον Ιούλιο, που κατέγραψε και τις καλύτερες μέχρι στιγμής επιδόσειςαπό την έναρξη της πανδημίας.
-Συνολικά, ο τουρισμός ανέκτησε το 87% των προ της πανδημίας επιπέδων την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023. Αυτό θέτει τον τομέα σε πορεία ανάκαμψης προκειμένου να ανέλθει σχεδόν στο 90% μέχρι το τέλος του έτους.
-Τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν το 2023 το 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια, περίπου στο 93% των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του 2019.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως από την πρωτοφανή κρίση του COVID-19, με πολλούς προορισμούς να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις προ-πανδημικές αφίξεις και εισπράξεις. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους προορισμούς, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες όπου ο τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης”.

Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική καθοδηγούν την ανάκαμψη

– Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα στο ενεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Η Μέση Ανατολή παραμένει η μόνη παγκόσμια περιοχή που ξεπερνά τα επίπεδα του 2019 αυτή την περίοδο. Τα μέτρα διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, η ανάπτυξη νέων προορισμών, οι επενδύσεις σε νέα έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό και η φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, συμβάλλουν στην επίδοση αυτή.
– Η Ευρώπη, ο μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο, υποδέχθηκε 550 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, που αντιστοιχεί στο 56% του παγκόσμιου συνόλου και αντιπροσωπεύει το 94% των προ-πανδημικών επιπέδων. Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση, καθώς και από την ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
– Η Αφρική ανέκτησε το 92% του αριθμού των επισκεπτών της προ-πανδημικής περιόδου κατά το 9μηνο 2023 και οι αφίξεις από την Αμερική έφτασαν στο 88% των αριθμών του 2019, καθώς η περιοχή επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ, ιδίως σε προορισμούς της Καραϊβικής.
– Η Ασία και ο Ειρηνικός έφθασαν στο 62% των προ-πανδημικών επιπέδων την εν λόγω περίοδο, λόγω της βραδύτερης επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιδόσεις μεταξύ των υποπεριφερειών είναι ανομοιογενείς, με τη Νότια Ασία να ανακτά το 95% των προ-πανδημικών επιπέδων, ενώ η Βορειοανατολική Ασία μόνο το 50% περίπου.

Ισχυρές τουριστικές δαπάνες

Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε από πολλές μεγάλες αγορές το 9μηνο του 2023, με πολλές να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Η ταξιδιώτες από τη Γερμανία και τςι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν 13% και 11% περισσότερα, αντίστοιχα, για εξερχόμενα ταξίδια, σε σχέση με τους ίδιους εννέα μήνες του 2019, ενώ οι Ιταλοί ταξιδιώτες ξόδεψαν 16% περισσότερα μέχρι τον Αύγουστο.

Η διαρκής ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιδόσεις των δεικτών του κλάδου. Με βάση τα στοιχεία της IATA (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών) και της STR, το UNWTO Tourism Recovery Tracker παρουσιάζει λεπτομερώς την ισχυρή ανάκαμψη του αριθμού των αεροπορικών επιβατών και των επιπέδων πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επανέλθει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024, παρά τις οικονομικές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ασθενέστερη παγκόσμια παραγωγή, καθώς και τις σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις.

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *