Photo by Chris Karidis on Unsplash
Photo by Chris Karidis on Unsplash

UNWTO: Χάθηκαν 460 δισ. $ παγκοσμίως στο Α’ 6μηνο 2020|Μείωση 65% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών|BAROMETER

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τον UNWTO, θα διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σημείωσαν μείωση 93% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2019, με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να δείχνουν την σοβαρή επίδραση που είχε ο COVID-19 στον τομέα του Τουρισμού. Η πιο ανησυχητική δε εκτίμηση του UNWTO, είναι ότι η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019, θα πάρει από 2 έως 4 χρόνια!!!

Σύμφωνα με το νέο τεύχος του World Tourism Barometer από τον UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 65% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου μείωση, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορά τους και εισήγαγαν περιορισμούς ταξιδιών ως απάντηση στην πανδημία.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ UNWTO, ΕΔΩ

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών άρχισε να ανοίγει ξανά στους διεθνείς τουρίστες. Ο UNWTO αναφέρει ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το 53% των προορισμών είχε μειώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς . Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές και αυτή η τελευταία έκθεση δείχνει ότι οι περιορισμοί που εισήχθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν τεράστια επίδραση στον διεθνή Τουρισμό. Η απότομη και απότομη πτώση των αφίξεων έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

Μετρώντας το οικονομικό κόστος

Σύμφωνα με τον UNWTO, η τεράστια πτώση της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 μεταφράζεται σε απώλεια 440 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και περίπου 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε έσοδα από τον διεθνή τουρισμό. Αυτό είναι περίπου πενταπλάσιο της απώλειας των εσόδων από διεθνή τουρισμό που καταγράφηκε το 2009 εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

PololikashviliΤα ασφαλή και υπεύθυνα διεθνή ταξίδια είναι πλέον δυνατά σε πολλά μέρη του κόσμου, και είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να επανεκκινήσουν τον παγκόσμιο Τουρισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili είπε: «Το πιο πρόσφατο παγκόσμιο βαρόμετρο Τουρισμού δείχνει τη βαθιά επίδραση που έχει αυτή η πανδημία στον Τουρισμό, έναν τομέα από τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα προς το ζην. Ωστόσο, τα ασφαλή και υπεύθυνα διεθνή ταξίδια είναι πλέον δυνατά σε πολλά μέρη του κόσμου, και είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα για να ξαναρχίσει ο παγκόσμιος τουρισμός. Η συντονισμένη δράση είναι το κλειδί. ”

Όλες οι περιοχές πλήττονται σκληρά

Παρά το σταδιακό άνοιγμα πολλών προορισμών από το δεύτερο μισό του Μαΐου, η αναμενόμενη βελτίωση των διεθνών τουριστικών αριθμών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν πραγματοποιήθηκε. Η Ευρώπη δέχθηκε το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα όλων των παγκόσμιων περιοχών, με μείωση κατά 66% στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η Αμερική (-55%), η Αφρική και η Μέση Ανατολή (και οι δύο -57%) υπέφεραν επίσης. Ωστόσο, η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που αισθάνθηκε τον αντίκτυπο του COVID-19 στον Τουρισμό, είχε το βαρύτερο πιο πλήγμα, με πτώση 72% στους τουρίστες για την περίοδο των έξι μηνών.

ksd
adv

Σε υποπεριφερειακό επίπεδο, η Βορειοανατολική Ασία (-83%) και η Νότια Μεσόγειος στην Ευρώπη (-72%) υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Όλες οι παγκόσμιες περιοχές και υποπεριφέρειες κατέγραψαν πτώσεις άνω του 50% στις αφίξεις, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020. Η συρρίκνωση της διεθνούς ζήτησης αντικατοπτρίζεται επίσης σε διψήφιες μειώσεις των διεθνών τουριστικών δαπανών μεταξύ των μεγάλων αγορών. Σημαντικές εξερχόμενες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ακινησία, αν και ορισμένες αγορές όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δείξει κάποια βελτίωση τον Ιούνιο.

Κοιτώντας μπροστά, φαίνεται πιθανό ότι η μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους. Τον Μάιο, ο UNWTO περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια, επισημαίνοντας μειώσεις 58% έως 78% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2020. Οι τρέχουσες τάσεις έως τον Αύγουστο δείχνουν πτώση της ζήτησης πλησιέστερα στο 70% (Σενάριο 2), ειδικά τώρα καθώς ορισμένοι προορισμοί εισήγαγαν ξανά περιορισμούς στα ταξίδια.

Η επέκταση των σεναρίων έως το 2021 δείχνει μια αλλαγή στην τάση του επόμενου έτους, με βάση τις παραδοχές της σταδιακής και γραμμικής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, την διαθεσιμότητα ενός εμβολίου ή θεραπείας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Ωστόσο, παρόλα αυτά, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών θα διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *