Pololikashvili

UNWTO: Ελεύθερη πτώση 70% για τον παγκόσμιο Τουρισμό | ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δραματική πτώση 70% κατέγραψαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο οκτάμηνο του 2020, που σε απόλυτα μεγέθη «μεταφράζονται» σε 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις, συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιορισμών που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). Ενώ, η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το Γ τρίμηνο του 2021.

Με βάση το νεότερο παγκόσμιο, τουριστικό βαρόμετρο του UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις σημείωσαν πτώση 81% τον Ιούλιο και 79% τον Αύγουστο, που αποτελούν παραδοσιακά τους μήνες αιχμής της θερινής περιόδου για το Βόρειο Ημισφαίριο.

wto afixis Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 και μεταφράζεται σε απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα του Τουρισμού.  Πρόκειται, δηλαδή, για οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2019.

«Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili. Προσθέτοντας: «Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, εγκαίρως και συντονισμένα»

Ασία και Ειρηνικός: Πρωτιά στις μειωμένες αφίξεις

Όλες οι περιοχές σημείωσαν μεγάλες μειώσεις στις αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020.

Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η πρώτη περιοχή που «υπέφερε» από τον αντίκτυπο του COVID-19, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 79% στις τουριστικές αφίξεις, ακολουθούμενη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (και οι δύο- 69% έκαστη), την Ευρώπη (-68%) και την Αμερική ( -65%).

wto barometer Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021.

Μετά τη σταδιακή επανέναρξη των διεθνών πτήσεων, η Ευρώπη σημείωσε συγκριτικά μικρότερες μειώσεις στις αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (-72% και -69%, αντίστοιχα). Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, καθώς οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι οδηγίες επανήλθαν εξαιτίας της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του COVID-19.

Στην άλλη πλευρά, η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (-96% και τους δύο μήνες), αντικατοπτρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή.

Η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε μεγάλο βαθμό μειωμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ανάκαμψη της ζήτησης στο Γ΄3μηνο του 2021

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO προβλέπει ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2021, κυρίως το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, περίπου το 20% των ειδικών υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2022. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θεωρούνται ως το κύριο εμπόδιο για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, μαζί με τη βραδύτητα ελέγχου του ιού και τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η έλλειψη συντονισμένης ανταπόκρισης μεταξύ των χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της πτώσης του παγκόσμιου τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση κατά 4% των αφίξεων, με πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο τη Γαλλία και επόμενη την Ισπανία.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ WTO, ΕΔΩ

ksd
adv

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *