Photo by Marcus Aurelius on Pexels

UNWTO: Νέο, διεθνές πρότυπο για τον προσβάσιμο Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) δημοσίευσε το πρώτο πρότυπο στον κόσμο για τον προσβάσιμο Τουρισμό, “ISO 21902 Τουρισμός και συναφείς υπηρεσίες – Προσβάσιμος τουρισμός για όλους – Απαιτήσεις και προτάσεις”. Πρόκειται για διεθνείς προδιαγραφές, που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση και απόλαυση του τουρισμού για όλους. Την πρόσβαση στον τουρισμό μιας αγοράς που αντιπροσωπεύει 80 εκατομμύρια άτομα, φτάνοντας τα 130 εκατομμύρια, με την προσθήκη των ατόμων που συνοδεύουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), το Ίδρυμα ONCE και η UNE (Asociación Española de Normalización) πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη αυτού του πρωτοποριακού προτύπου, σε διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας στον προσβάσιμο τουρισμό, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού.

Ο τουρισμός ανθρώπων με ειδικές ανάγκες αντιπροσωπεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια δυνητική αγορά 80 εκατομμυρίων ατόμων ή 130 εκατομμυρίων, αν συμπεριληφθούν και τα άτομα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, η αγορά αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη την πυραμίδα του πληθυσμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό ισχύει και για άλλα μέρη του κόσμου. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με αναπηρία ξοδεύουν 30% περισσότερα (800 ευρώ ανά ταξίδι σε αντίθεση με 600 ευρώ), σύμφωνα με τον UNWTO.

Από σήμερα, αυτό το πρότυπο είναι διαθέσιμο στα ισπανικά ως UNE-ISO 21902, αφού έχει μεταφραστεί και συμπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο προτύπων της UNE. Απευθύνεται σε παρόχους υπηρεσιών και τουριστικούς φορείς, καθώς και δημόσιες διοικήσεις και τουριστικούς προορισμούς.

Τι ορίζει το νέο πρότυπο

Το πρότυπο UNE-ISO 21902 καθορίζει τις απαιτήσεις και τις συστάσεις για τον προσβάσιμο τουρισμό. Για παράδειγμα, προκειμένου μια παραλία να θεωρείται προσβάσιμη, πρέπει να προσφέρει ντους, τουαλέτες και μια διαδρομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Επίσης, οι προσβάσιμες διαδρομές πεζών σε ένα φυσικό περιβάλλον πρέπει να παρέχουν, μεταξύ άλλων απαιτήσεων, ένα συνεχές, σταθερό δάπεδο και σηματοδότηση και πρέπει να προσφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδρομή, πριν από την έναρξή της. Σε γενικές γραμμές, στις γραπτές επικοινωνίες τους, τα τουριστικά ιδρύματα πρέπει να χρησιμοποιούν καθαρή και απλή γλώσσα, ακολουθώντας μια λογική ακολουθία, με εικόνες και γραφικά σύμβολα, όπου χρειάζεται, και με αντίθετα χρώματα και ευανάγνωστες γραμματοσειρές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ελπίζει το πρότυπο να αναδειχθεί σε βασικό “εργαλείο” για την επιβολή του δικαιώματος σε όλους να απολαύσουν τον τουρισμό και τον ελεύθερο χρόνο. “Παρά τις προόδους που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές χώρες πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, πριν ο τουριστικός τομέας λάβει υπόψη τις ανάγκες περισσότερων από 1 δισεκατομμυρίου ατόμων με αναπηρίες στον κόσμο”, υπογραμμίζει.

“Λόγω του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκαν περιβάλλοντα, υποδομές και ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών, οι τουρίστες με αναπηρίες αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις, ξεκινώντας από τον πραγματικό σχεδιασμό του ταξιδιού τους και συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας τους στον προορισμό. Αυτό το πρότυπο έχει ως στόχο αυτή την αλλαγή”, σημειώνει ο UNWTO.

Κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, Ο UNWTO, το Fundación ONCE και η UNE, μαζί με ειδικούς, θα πραγματοποιήσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που απευθύνεται στα μέλη και τους συνεργάτες τους, για να τονίσουν την εναρμόνιση του προσβάσιμου τουρισμού, σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω προτύπων.

Αυτό το παγκόσμιο πρότυπο αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης ISO / TC 228 για τον Τουρισμό και τις συναφείς υπηρεσίες, στην οποία η συντονισμένη ομάδα εργασίας του UNWTO, WG14, συγκέντρωσε 85 εμπειρογνώμονες, από περισσότερες από 35 χώρες και πέντε σχετικούς οργανισμούς, σε αυτόν τον τομέα, που ήταν υπεύθυνοι για τη σύνταξη. Το Fundación ONCE κατείχε την τεχνική ηγεσία και η UNE παρείχε τη γραμματεία και συντονίστηκε με το ISO.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “UNWTO: Νέο, διεθνές πρότυπο για τον προσβάσιμο Τουρισμό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *