unwto
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

UNWTO: “Εκτινάχθηκαν” κατά 130% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις τον Ιανουάριο | Πόλεμος και Covid “φρενάρουν” το δυναμικό ξεκίνημα του 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι λίγοι, αλλά υφιστάμενοι περιορισμοί για τον κορωνοϊό λειτουργούν ανασταλτικά στην περαιτέρω ανάκαμψη του διεθνή τουρισμού, “φρενάροντας” το δυναμικό ξεκίνημα του 2022.

Όπως προκύπτει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο διεθνής τουρισμός συνέχισε την ανάκαμψή του τον Ιανουάριο του 2022, με πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το αδύναμο ξεκίνημα του 2021. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσθέτει επιππρόσθετη πίεση στις υφιστάμενες οικονομικές επισφάλειες, σε συνδυασμό με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία και οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα μπορούσε να επηρεαστεί, παρεμποδίζοντας την ανάκαμψη του τουρισμού.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκαν (+130%) τον Ιανουάριο του 2022, σε σύγκριση με το 2021, με τα 18 εκατομμύρια επιπλέον επισκέπτες που καταγράφηκαν παγκοσμίως τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους να ισοδυναμούν με τη συνολική αύξηση για ολόκληρο το 2021.

Ενώ τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που είχε ήδη ξεκινήσει πέρυσι, ο ρυθμός ανάκαμψης τον Ιανουάριο επηρεάστηκε από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και την επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετούς προορισμούς. Μετά τη μείωση κατά 71% του 2021, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 παρέμειναν 67% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Η Ευρώπη και η Αμερική σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις

Όλες οι περιοχές γνώρισαν σημαντική ανάκαμψη τον Ιανουάριο του 2022, αν και σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί στις αρχές του 2021. Η Ευρώπη (+199%) και η Αμερική (+97%) συνέχισαν να σημειώνουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα, με τις διεθνείς αφίξεις να εξακολουθούν να είναι περίπου στο μισό των προ-πανδημικών επιπέδων (-53% και -52%, αντίστοιχα).

Η Μέση Ανατολή (+89%) και η Αφρική (+51%) σημείωσαν επίσης αύξηση τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με το 2021, αλλά οι περιοχές αυτές σημείωσαν πτώση 63% και 69%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2019. Ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός σημείωσαν αύξηση 44% σε ετήσια βάση, αρκετοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για τα μη απαραίτητα ταξίδια, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μείωση των διεθνών αφίξεων, σε σχέση με το 2019 (-93%).

Ανά υποπεριοχή, τα καλύτερα αποτελέσματα εμφάνισε η Δυτική Ευρώπη, καταγράφοντας τον Ιανουάριο του 2022 τέσσερις φορές περισσότερες αφίξεις από ό,τι το 2021, αλλά 58% λιγότερες από ό,τι το 2019.

Photo by Anna Shvets on Pexels

Επιπλέον, η Καραϊβική (-38%) και η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (-41%) παρουσίασαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, έναντι των επιπέδων του 2019. Πράγματι, αρκετά νησιά της Καραϊβικής και της Ασίας και του Ειρηνικού, μαζί με ορισμένους μικρούς ευρωπαϊκούς και κεντρο-αμερικανικούς προορισμούς κατέγραψαν τα καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με το 2019: Σεϋχέλλες (-27%), Βουλγαρία και Κουρασάο (και οι δύο -20%), Ελ Σαλβαδόρ (-19%), Σερβία και Μαλδίβες (και οι δύο -13%), Δομινικανή Δημοκρατία (-11%), Αλβανία (-7%) και Ανδόρα (-3%). Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (+2%) ξεπέρασε ακόμη και τα προ-πανδημικά επίπεδα. Μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών, η Τουρκία και το Μεξικό σημείωσαν μείωση 16% και 24%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.

Προοπτικές ανάκαμψης

Μετά την πρωτοφανή πτώση του 2020 και του 2021, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή ανάκαμψή του το 2022. Στις 24 Μαρτίου, 12 προορισμοί είχαν άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών είχε χαλαρώσει ή καταργήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γεγονός που συμβάλλει στην απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κινδυνεύει να δυσχεράνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στα παγκόσμια ταξίδια. Οι ΗΠΑ και οι ασιατικές αγορές προέλευσης, οι οποίες έχουν αρχίσει να ανοίγουν, θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα, κυρίως όσον αφορά τα ταξίδια προς την Ευρώπη, καθώς οι αγορές αυτές είναι ιστορικά πιο απρόθυμες να αντιμετωπίσουν κινδύνους.

Το κλείσιμο του ουκρανικού και του ρωσικού εναέριου χώρου, καθώς και η απαγόρευση των ρωσικών αερομεταφορέων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζει τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια. Προκαλεί, επίσης, παρακάμψεις στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες πτήσεις και υψηλότερο κόστος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν συνδυαστικά το 3% των παγκόσμιων δαπανών για διεθνή τουρισμό το 2020 και τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε παγκόσμιες τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να χαθούν εάν η σύρραξη παραταθεί.

Η σημασία και των δύο αγορών είναι σημαντική για τις γειτονικές χώρες, αλλά και για τους ευρωπαϊκούς, ηλιόλουστους, παραθαλάσσιους προορισμούς. Η ρωσική αγορά απέκτησε επίσης σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες ή η Σρι Λάνκα. Ως προορισμοί, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 4% όλων των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη, αλλά μόνο το 1% των διεθνών τουριστικών εισπράξεων της Ευρώπης το 2020.

Ακριβότερες οι υπηρεσίες διαμονής και μεταφορών

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αναζητήσεις και οι κρατήσεις αεροπορικών ταξιδιών σε διάφορα κανάλια παρουσίασαν επιβράδυνση την εβδομάδα μετά την εισβολή, αλλά άρχισαν να ανακάμπτουν στις αρχές Μαρτίου.

Είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στις ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις επενδύσεις. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι φέτος περισσότερο από 1% χαμηλότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ενώ ο πληθωρισμός, που ήταν ήδη υψηλός στις αρχές του έτους, θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον κατά 2,5% υψηλότερος.

Η πρόσφατη “εκτίναξη” των τιμών του πετρελαίου (το Brent έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών), και η αύξηση του πληθωρισμού καθιστούν ακριβότερες τις υπηρεσίες διαμονής και μεταφορών, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στις επιχειρήσεις, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις αποταμιεύσεις, σύμφωνα με τον UNWTO.

Η πρόβλεψη αυτή είναι σύμφωνη με την ανάλυση σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η οποία επίσης υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 από 3,6% σε 2,6% και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι πιο ευάλωτες στην ύφεση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *