Photo by Skitterphoto on Pexels

UNWTO: Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης ο διεθνής Τουρισμός | Στα 700 εκατομμύρια οι ταξιδιώτες στο 7μηνο | Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αφρική ηγούνται της ανάπτυξης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αναμμένες παραμένουν οι… μηχανές του διεθνή Τουρισμού, καθώς οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 ανήλθαν στο 84% των προ-πανδημικών επιπέδων, με τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική να… σέρνουν το άρμα της ανάκαμψης, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπονται έως και στο 95% του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Η τουριστική ζήτηση συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και συνεχή ανάκαμψη, ακόμη και εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, καθώς:

– Μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έφτασαν στο 84% των επιπέδων του 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
– 700 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, 43% περισσότεροι από ό,τι τους ίδιους μήνες του 2022.
– Ο Ιούλιος ήταν ο πιο πολυσύχναστος μήνας, με 145 εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου του επταμήνου.

Η κίνηση ανά περιοχή

Όλες οι περιοχές του κόσμου σημείωσαν ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης του τουρισμού τους πρώτους επτά μήνες του 2023, χάρη στη ζήτηση για διεθνή ταξίδια από πολλές μεγάλες αγορές προέλευσης. Ειδικότερα:

– Η Μέση Ανατολή παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Η περιοχή συνεχίζει να είναι η μόνη που ξεπερνά μέχρι στιγμής τα επίπεδα του 2019.
– Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη περιοχή προορισμού στον κόσμο, έφτασε στο 91% των επιπέδων πριν από την πανδημία, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
– Η Αφρική ανέκτησε το 92% των επισκεπτών του 2019 αυτό το επτάμηνο και η Αμερική το 87%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
– Στην Ασία και τον Ειρηνικό, η ανάκαμψη επιταχύνθηκε στο 61% των προ-πανδημικών επιπέδων, μετά το άνοιγμα πολλών προορισμών και αγορών προέλευσης στα τέλη του 2022 και νωρίτερα φέτος.

Ευοίωνες οι προοπτικές

Ο διεθνής τουρισμός παραμένει σε καλό δρόμο για να φθάσει στο 80% έως 95% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2023. Οι προοπτικές για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023 δείχνουν συνεχή ανάκαμψη, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη εμπιστοσύνης του UNWTO, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, μετά την υψηλή, ταξιδιωτική περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Τα αποτελέσματα αυτά θα ενισχυθούν από την ακόμη ανεκπλήρωτη ζήτηση και την αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα, ιδίως στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η ανάκαμψη είναι ακόμη υποτονική.

Η επαναλειτουργία της Κίνας και άλλων ασιατικών αγορών και προορισμών αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τα ταξίδια, τόσο εντός της περιοχής, όσο και προς άλλα μέρη του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO.

Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου έχουν μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τις καταναλωτικές συνήθειες κατά το υπόλοιπο του έτους, με τους τουρίστες να αναζητούν όλο και περισσότερο τη σχέση ποιότητας-τιμής, να ταξιδεύουν πιο κοντά στην πατρίδα τους και να κάνουν μικρότερα ταξίδια.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, είπε: “Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν για άλλη μια φορά ότι ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε κάθε περιοχή του κόσμου. Αλλά καθώς ο τομέας μας ανακάμπτει, πρέπει επίσης να προσαρμοστεί. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες, καθώς και οι κρίσιμες προκλήσεις της διαχείρισης των αυξανόμενων τουριστικών ροών υπογραμμίζουν την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο περιεκτικό, βιώσιμο και ανθεκτικό τομέα και να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα συμβαδίζει με την αναθεώρησή του”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *