Pololikashvili

UNWTO: Το 2021 εφαλτήριο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου τουρισμού

ΦΟΡΕΙΣ

Τον απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για τη χρονιά που σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Zurab Pololikashvili, στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών, υπογραμμίζοντας πως ο UNWTO είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα επιτεύγματα του 2021 ως εφαλτήριο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου τουρισμού, στα επόμενα χρόνια.

Το μήνυμα του Zurab Pololikashvili έχει ως εξής:

“Αυτή ήταν μια ακόμη χρονιά προκλήσεων για τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας και τον τουρισμό. Πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις παραμένουν σε κίνδυνο, στο έλεος μιας εξελισσόμενης κρίσης και των ενεργειών των κυβερνήσεων. Ωστόσο, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν όταν κηρύχθηκε η πανδημία, τον Μάρτιο του 2020. Στην πραγματικότητα, καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού γύρω από τους πυλώνες της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των ανθρώπων και της επένδυσης για ένα ανθεκτικό μέλλον.

Δουλεύοντας μαζί

“Kατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην εισαγωγή εμβολιασμών και στην ανίχνευση και τη θεραπεία του Covid-19.

Έχουμε, επίσης, δει σημαντική πρόοδο στην εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της ασφάλειας των ανθρώπων και της διατήρησης του τουρισμού, όπως φαίνεται από την αποτελεσματική συνεργασία του UNWTO με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από την αρχή της πανδημίας.

Μια συνεργατική και πολυμερής προσέγγιση είναι και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της αξιοποίησης των διδαγμάτων που αντλήσαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διασφάλιση εναρμονισμένων ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων ήταν το μήνυμά μας από την πρώτη μέρα. Βρίσκονται στο επίκεντρο της επανεκκίνησης του τουρισμού σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στους προορισμούς του βόρειου ημισφαιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Μας ενθαρρύνει επίσης η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα που προέρχονται από τον ίδιο τον τουριστικό τομέα, καθώς και από τα κράτη μέλη μας.

Διεύρυνση της εντολής μας

Το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς καινοτομίας και start-up του UNWTO συνεχίζει να αυξάνεται, αναδεικνύοντας το ταλέντο που έχουμε απελευθερώσει και την κοινή μας ετοιμότητα να ακούσουμε νέες φωνές και να αγκαλιάσουμε νέες ιδέες.

Το παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας αποτελείται πλέον από περισσότερες από 12.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, από 160 χώρες, με 83 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ να ”τρέχουν” και 300 εταιρικούς συνεργάτες, που εργάζονται επί του παρόντος σε νέες τεχνολογίες τουρισμού.

Και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του UNWTO προσεγγίζουν πρωτοφανή αριθμό ατόμων, καλωσορίζοντας περισσότερους από 20.000 φοιτητές από 100 χώρες, σε μόλις 18 μήνες. Προωθούμε τη δια βίου μάθηση χάρη σε συνεργασίες με τα πέντε κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στον τουρισμό και τη φιλοξενία. Μαζί, το πανεπιστήμιο IE, το Les Riches, το Glion Institute, το Ecole du Casse και το Swiss Education Group προσφέρουν 19 διαδικτυακά μαθήματα στα Ισπανικά, Αγγλικά και Αραβικά -ένα πραγματικό ηλεκτρονικό πανεπιστήμιο.

Όλα αυτά υποστηρίζονται από αναλύσεις δεδομένων για επενδύσεις στον τουρισμό που υποστηρίζονται από τη συνεργασία μας με τους Financial Times. Μέσω αυτού, δημιουργήσαμε τις πρώτες τουριστικές επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του UNWTO, τις οποίες τώρα κλιμακώνουμε για να δημιουργήσουμε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων ανά χώρα.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι αδιανόητη χωρίς πράσινες επενδύσεις. Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα όπως το International Finance Corporation της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Inter-American Development Bank. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200 επενδυτές αποτελούν μέρος του παγκόσμιου επενδυτικού δικτύου του UNWTO, που προωθεί κρίσιμες θέσεις εργασίες, όπως η υποστήριξη αλυσίδων ξενοδοχείων από 50 χώρες για να γίνουν πιο βιώσιμες.

Για ανθρώπους και πλανήτη

Ο τουρισμός είναι έτοιμος να κάνει τη σκληρή δουλειά και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη, όπως αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουμε λάβει για τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό, που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26. Λαμβάνουμε έναν αυξανόμενο αριθμό δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών στο μισό, έως το 2030, και για την επίτευξη του NetZero έως το 2050, το αργότερο, με χώρες μέλη, μεμονωμένους προορισμούς, παγκόσμιες εταιρίες και τοπικούς “παίκτες”, καθώς και μέσα ενημέρωσης, να μετράνε εκατοντάδες συμμετοχές.

Και για τους ανθρώπους, φροντίζουμε τα οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός να τα απολαμβάνουν όσο το δυνατόν ευρύτερα και δίκαια. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση του τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της υπαίθρου, όπως γιορτάζεται μέσω της πρωτοβουλίας του UNWTO για τα καλύτερα τουριστικά χωριά. Ξεκινώντας με μεγάλο ενθουσιασμό φέτος, 44 χωριά, από 32 χώρες, έλαβαν την αναγνώριση κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση μας, καθώς επέδειξαν δέσμευση στην τουριστική ανάπτυξη σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η 24η Γενική Συνέλευση του UNWTO στη Μαδρίτη συγκέντρωσε τα μέλη μας για να μιλήσουν με μια φωνή. Τα μέλη επαίνεσαν το έργο του UNWTO κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το όραμά του για το μέλλον, τόσο του Οργανισμού, όσο και του κλάδου, υποστηρίζοντας βασικές πρωτοβουλίες όπως ο πρώτος Διεθνής Κώδικας για την Προστασία των Τουριστών. Αυτό το ορόσημο νομικό πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα ταξίδια, ένα ζωτικό συστατικό για την ανάκαμψη.

Είμαι πολύ ευγνώμων για την ευρεία υποστήριξη των μελών μας, που με εμπιστεύτηκαν για να υπηρετήσω για δεύτερη θητεία ως Γενικός Γραμματέας του UNWTO.

Ενσωμάτωση του τουρισμού

Σε μια κρίση, συνειδητοποιείς και τι είναι σημαντικό και ποιοι είναι οι φίλοι σου.

Όπως ποτέ άλλοτε, η πανδημία κατέστησε σαφή τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Ο τουρισμός αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας συζήτησης και βρίσκεται στο επίκεντρο των εθνικών και διεθνών σχεδίων δράσης για την ανάκαμψη.

Και η υποστήριξη για τον UNWTO δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή ή πιο ορατή. Τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε ενισχύσει τις βασικές συνεργασίες μας, μεταξύ των οποίων η G20 και η G7, καθώς και ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), η Παγκόσμια Τράπεζα, η IDB (Inter-American Development Bank), η CAF, (The Development Bank of Latin America) και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη). Έχουμε ενισχύσει περαιτέρω τη φωνή μας στην κορυφή των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ορόσημο του τουρισμού και του UNWTO από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Πιο κοντά στα μέλη μας

Ο UNWTO έχει κάνει ένα σημαντικό άλμα για να βρίσκεται δίπλα στα μέλη του. Φέτος ανοίξαμε το πρώτο Περιφερειακό Γραφείο για τη Μέση Ανατολή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Κατασκευάστηκε και άνοιξε σε χρόνο ρεκόρ, θα χρησιμεύσει ως η πλατφόρμα για να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας στην εκπαίδευση και ως παγκόσμιο κέντρο για τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη.

Η προσέγγιση των μελών μας σε άλλες περιοχές είναι ένα διαρκές έργο και θα εργαστούμε επίσης για το άνοιγμα των πρώτων περιφερειακών γραφείων στην Αφρική και την Αμερική.

Καθώς προχωράμε στις προετοιμασίες για αυτούς τους νέους κόμβους, καλωσορίζουμε επίσης τα νέα κράτη – μέλη. Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ένας προορισμός όπου ο τουρισμός αποτελεί οικονομικό πυλώνα, εντάχθηκε στον UNWTO. Αυτό δείχνει ότι οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό προσβλέπουν στον UNWTO και εξαρτώνται από εμάς, και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ευθύνη. Παράλληλα με αυτό, συνεχίζει να αναπτύσσεται το δίκτυο των Συνεργαζόμενων Μελών του ιδιωτικού τομέα, των τοπικών διοικήσεων, των προορισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία μας με τα μέσα ενημέρωσης, μέσω νέων συμφωνιών με το Euronews, το Xinhua και το Travel Index, που βασίζονται στην υπάρχουσα σχέση μας με το CNN International. Ως αποτέλεσμα, το μήνυμα του τουρισμού για την ανάπτυξη θα συνεχίσει να αγγίζει ένα παγκόσμιο κοινό, άνευ προηγουμένου μεγέθους και ποικιλομορφίας.

Το μέλλον αρχίζει τώρα

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες του έτους μας κάνει να ανησυχούμε και να θέσουμε ξανά τη δημόσια υγεία πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν και πάλι την αρχική μας θέση: ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της συνεργασίας και των ενεργειών που βασίζονται σε στοιχεία και όχι σε εικασίες ή πολιτική στρατηγική.

Ο UNWTO είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα επιτεύγματα του 2021 ως εφαλτήριο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου τουρισμού στα επόμενα χρόνια, με τον τομέα έτοιμος να επιστρέψει όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Σε αυτό το πνεύμα εύχομαι σε όλους ένα ασφαλές και υγιές 2022. Ο UNWTO στέκεται στο πλευρό σας, για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την κοινή μας πρόοδο”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *