UNWTO και WHO ζητούν ταξιδιωτικά μέτρα που να βασίζονται στην αξιολόγηση κινδύνου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε συνεργασία για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα έχουν προχωρήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ζητώντας την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, καθώς συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη διεθνή οικονομία και την κοινωνία. 

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους κανόνες τους για τις διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Οι αποφάσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις τελευταίες συστάσεις του WHO για την ασφαλή διεθνή κινητικότητα, οι οποίες υπογραμμίζουν την αναποτελεσματικότητα των γενικών περιορισμών στον έλεγχο της μετάδοσης του ιού. Μια τέτοια τάση συνάδει, επίσης, με τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του UNWTO για τη μεγάλη κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή ζημία που προκαλούν οι περιορισμοί.

Κοινή προσέγγιση UNWTO και WHO

Στη Γενεύη, οι ηγέτες του UNWTO και του WHO συμφώνησαν στη σημασία της χαλάρωσης ή της άρσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Οι οριζόντιοι περιορισμοί θα πρέπει να αντικατασταθούν από πολιτικές βασισμένες σε κινδύνους, τεκμηριωμένες, σύμφωνα με στοιχεία και συγκεκριμένο πλαίσιο.

“Με οδηγό τον UNWTO, ο παγκόσμιος τουρισμός ακολούθησε τις συμβουλές του WHO από την αρχή αυτής της κρίσης”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη “να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και να ανοίξουμε ξανά, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, και να επιτρέψουμε στον τουρισμό να αξιοποιήσει τις μοναδικές δυνατότητές του ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης”.

Προσέγγιση με γνώμονα τον κίνδυνο και τα αποδεικτικά στοιχεία

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (IHR) του WHO για τον κορωνοϊό, όλα τα μέτρα που επιβάλλονται στους διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται σε “εκτιμήσεις κινδύνου -συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων ανίχνευσης του ιού, της απομόνωσης και των εμβολιασμών”. Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση των μέτρων αυτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

“Καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η υγεία πρέπει να παραμείνει η βασική προτεραιότητα. Στηρίζοντας τις αποφάσεις τους σε αποδεικτικά στοιχεία και σε μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, προσαρμοσμένη στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οι χώρες μπορούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των ανθρώπων, της προστασίας των μέσων διαβίωσης και της οικονομίας και της διατήρησης των συνόρων ανοιχτών”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WHO, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Οικοδόμηση” μιας παγκόσμιας “αρχιτεκτονικής” εμπιστοσύνης

Οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ τόνισαν, επίσης, την ανάγκη για σαφείς και συνεπείς κανόνες σχετικά με την υγεία και τα ταξίδια. Σύμφωνα με αυτούς, υπάρχει ανάγκη για την “οικοδόμηση” μιας παγκόσμιας “αρχιτεκτονικής” εμπιστοσύνης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες στο πλαίσιο της πανδημίας. “Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τον τουρισμό να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, με τον UNWTO να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο”, δήλωσε ο Δρ Michael Ryan, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του WHO.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *