Unsplash
Photo by Florian Hahn on Unsplash

Παίρνει τα… πάνω του ο αμερικανικός Τουρισμός | Αυξημένες οι ταξιδιωτικές δαπάνες | Άρση των περιορισμών ζητάει η USTA

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το οικονομικό αποτύπωμα των ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες συρρικνώθηκε κατά 42% το 2020, από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ανάλογες ήταν οι επιπτώσεις στην απασχόληση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία Tourism Economics για λογαριασμό της Ένωσης Ταξιδίων των ΗΠΑ (USTA). Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της USTA για τον Δεκέμβριο, η εικόνα αυτή δείχνει να ανατρέπεται και, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας οι ταξιδιωτικές δαπάνες, αλλά και η ζήτηση για δωμάτια ξενοδοχείων επανέρχονται σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τον δείκτη Travel Recovery Insights της USTA, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Tourism Economics και συνιστά την πιο ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών για την ταξιδιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ, την παρακολούθηση της απόδοσης του κλάδου, τους όγκους ταξιδιών και τους δείκτες πρόβλεψης ανάκαμψης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες σχεδόν έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα τον Δεκέμβριο του 2021. Ειδικότερα, οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 92 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αντικατοπτρίζει πτώση μόλις 2% κάτω από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2019, αποτελώντας την ισχυρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας.

Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η ζήτηση δωματίων σε ξενοδοχεία ανέκαμψε πλήρως στα επίπεδα του 2019 τον Δεκέμβριο του 2021. Ενώ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021 υπήρχαν 10,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες -περίπου μία στις επτά, ή 1,5 εκατομμύρια- μόνο στη βιομηχανία L&H.

Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή, καθώς περισσότεροι από εννέα στους δέκα Αμερικανούς ταξιδιώτες έχουν ταξιδιωτικά σχέδια για τους επόμενους έξι μήνες.

Σχεδόν οκτώ στις δέκα εταιρίες των ΗΠΑ (79%) σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επαγγελματικά ταξίδια τις επόμενες 90 ημέρες από τον Ιανουάριο -αντίστοιχο ποσοστό με τον Οκτώβριο πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron.

Σε καλό επίπεδο διαμορφώθηκαν και οι αφίξεις στο εξωτερικό από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, παραμένοντας 51% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019, έναντι 78% χαμηλότερες τον Οκτώβριο, μετά τη χαλάρωση των συνοριακών περιορισμών.

Οι επιπτώσεις στην απασχόληση στις ΗΠΑ, από τη μείωση της τουριστικής δραστηριότητας, το 2020, υπήρξε  τεράστια: Οι θέσεις εργασίας που υποστηρίζονταν από ταξίδια μειώθηκαν κατά 5,6 εκατομμύρια το 2020 (16,7 εκατομμύρια σε 11,1 εκατομμύρια), δηλαδή στο 65% όλων των αμερικανικών θέσεων εργασίας που χάθηκαν από την οικονομική επίπτωση της πανδημίας.

Πριν από την πανδημία, οι άμεσες θέσεις εργασίας στα ταξίδια αντιπροσώπευαν το 6% του εργατικού δυναμικού και οι συνολικές θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται από τα ταξίδια αντιπροσώπευαν το 11%. Αλλά το 2020, οι άμεσες θέσεις εργασίας στα ταξίδια αντιπροσώπευαν ένα δυσανάλογο 35% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν και οι συνολικές θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται από ταξίδια αντιπροσώπευαν το εντυπωσιακό 65%.

Άμεση άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ταξιδιών των ΗΠΑ (USTA) καλεί τον Λευκό Οίκο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

“Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα”, λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της USTA, Roger Dow.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλήρως εμβολιασμένες αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υποχρεούνται πλέον να κάνουν τεστ Covid-19, από τις 11 Φεβρουαρίου, μετά από σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης στις 24 Ιανουαρίου.

“Τα ταξίδια είναι σαν το νερό. Αν το εμποδίσεις, δεν θα ρέει. Αν αφαιρεθούν τα εμπόδια, θα κυλήσει γρήγορα”, υπογραμμίζει ο Dow. Και προσθέτει: “Μία από τις προκλήσεις τώρα είναι η ασυνέπεια της ταξιδιωτικής πολιτικής όχι μόνο ανά χώρα, αλλά από εβδομάδα σε εβδομάδα και μέρα με την ημέρα. Πρέπει να έχουμε συνέπεια. Οι ταξιδιώτες πρέπει να ξέρουν τι να περιμένουν”.

“Τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος μας δοκιμάστηκε όσο ποτέ άλλοτε, αλλά δείχνει να ανακάμπτει. Τα εγχώρια ταξίδια αναψυχής έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό.  Τα χειρότερα της πανδημίας είναι πίσω μας”, συμπληρώνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα διεθνή ταξίδια παραμένουν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και εκτιμάται ότι τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια και τα διεθνή εισερχόμενα ταξίδια δεν θα ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Σημειώνεται πως η USTA προτρέπει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τον νόμο για την αποκατάσταση του brand των ΗΠΑ, για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στον τομέα.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *