Νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της “εκρηκτικής” ανόδου του μαζικού τουρισμού τέθηκαν σε ισχύ στη Βενετία, με περιορισμούς στο μέγεθος των τουριστικών ομάδων και απαγόρευση των μεγαφώνων.
Οι αξιωματούχοι της ιταλικής πόλης υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αποτελούν μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού στον παγκοσμίου φήμης προορισμό, καθώς έχει κριθεί ότι θέτει σε κίνδυνο την πόλη, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή.
Τα κανάλια της ιστορικής συνοικίας της Βενετίας προσελκύουν δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας την ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη της Ευρώπης, αλλά η Unesco απειλούσε στο παρελθόν να την εντάξει σε έναν κατάλογο “απειλούμενων” αξιοθέατων.
Αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά μέτρων που λαμβάνει η πόλη σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο των τουριστών. Τον Απρίλιο η πόλη εισήγαγε ημερήσιο εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ και το 2021 οι αρμόδιοι απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στη Γαληνοτάτη.
Η Βενετία φέρεται να δέχτηκε πέρυσι 20 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν τα δύο τετραγωνικά μίλια της ιστορικής της συνοικίας, μια περιοχή που φιλοξενεί μόλις 50.000 μόνιμους κατοίκους και διαθέτει 49.000 κλίνες προς ενοικίαση για τους τουρίστες.
Σε μια πρόσφατη ενημέρωση η Ocio, μια ένωση πολιτών που παρακολουθεί το θέμα της στέγασης στην πόλη, ανέφερε ότι ο αριθμός των τουριστικών κλινών προς ενοικίαση στη συνοικία είχε ξεπεράσει τον αριθμό των διαθέσιμων για τους κατοίκους.
Ο υπερτουρισμός θεωρείται ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, με τον αριθμό των κατοίκων που ζουν στην ιστορική συνοικία να έχει πέσει κατακόρυφα από περίπου 175.000 τη δεκαετία του 1970 σε λιγότερο από το ένα τρίτο του αριθμού αυτού σήμερα, καθώς οι τουριστικές μισθώσεις καταλαμβάνουν τη θέση τους.
Πέρυσι οι εμπειρογνώμονες της Unesco προειδοποίησαν ότι η Βενετία θα μπορούσε να καταλήξει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν εξαιτίας των συνεπειών που προκαλούν οι μη αναστρέψιμες ζημιές από τον μαζικό τουρισμό και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε, διατηρώντας την εκτός του καταλόγου,επικαλούμενος την κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού συστήματος στην πόλη και τις προσπάθειες για τον περιορισμό του τουρισμού.